Kako doći do napona od 12 volti

Napon od 12 volti koristi se za napajanje velikog broja električnih uređaja: prijemnike i radio kasetofone, pojačala, prijenosna računala, odvijače, LED trake i još mnogo toga. Oni često rade iz baterija ili iz napajanja, ali kad jedno ili drugo ne uspije, pred korisnikom se postavlja pitanje: "Kako doći do 12 volta naizmjenične struje?" O tome ćemo dalje raspravljati pružajući pregled najracionalnijih metoda.

Od 220 dobivamo 12 volti

Najčešći zadatak je dobiti 12 volti iz napajanja za domaćinstvo od 220 V. Postoji nekoliko načina za to:

 1. Smanjite napon bez transformatora.
 2. Koristite mrežni transformator od 50 Hz.
 3. Koristite komutacijsko napajanje, moguće upareno s impulsnim ili linearnim pretvaračem.

Podnapon bez transformatora

Postoje tri načina za pretvaranje napona s 220 Volta na 12 bez transformatora:

 1. Smanjite napon pomoću balastnog kondenzatora. Univerzalna metoda koristi se za napajanje elektronike male snage, kao što su LED svjetiljke, i punjenje malih baterija, kao u svjetiljkama. Nedostatak je nizak kosinus Phi kruga i niska pouzdanost, ali to ga ne sprječava da se svugdje koristi u jeftinim električnim uređajima.
 2. Smanjite napon (graničnu struju) s otpornikom. Metoda nije baš dobra, ali ima pravo postojanja, pogodna za napajanje nekih vrlo malih opterećenja, poput LED-a. Njegov glavni nedostatak je ispuštanje velike količine aktivne snage u obliku topline na otporniku.
 3. Koristite autotransformator ili prigušivač slične logike navijanja.

Kondenzator za gašenje

Prije nego što počnete razmatrati ovu shemu, prvo biste trebali reći o uvjetima koje morate ispunjavati:

 • Napajanje nije univerzalno, pa se izračunava i koristi samo za rad s jednim poznatim uređajem.
 • Svi vanjski elementi napajanja, na primjer, regulatori, ako koristite dodatne komponente za krug, moraju biti izolirani, a plastične kapice postavljene na metalne ručke potenciometara. Ne dirajte ploču i žice za napajanje kako biste spojili izlazni napon ako opterećenje nije spojeno na njih ili ako zener dioda ili stabilizator za niski istosmjerni napon nisu instalirani u krugu.

Unatoč tome, takva shema vjerojatno neće ubiti, ali možete dobiti strujni udar.

Dijagram je prikazan na slici ispod:

Krug kondenzatora za gašenje

R1 - potreban za ispuštanje kondenzatora za gašenje, C1 - glavni element, kondenzator za gašenje, R2 - ograničava struje kada je strujni krug uključen, VD1 - diodni most, VD2 - zener dioda za željeni napon, za 12 volti prikladno: D814D, KS207V, 1N4742A. Možete koristiti linearni pretvarač.

Pretvorite 220V u 12V

Ili poboljšanu verziju prve sheme:

Pojačani krug

Vrijednost kondenzatora za gašenje izračunava se formulom:

C (μF) = 3200 * I (opterećenje) / √ (Uinput²-Uoutput²)

ili:

C (μF) = 3200 * I (opterećenje) / √Ulaz

Ali možete koristiti računare, oni su online ili kao program za PC, primjerice, kao opciju od Goncharuk Vadim možete pretraživati ​​Internet.

Kondenzatori bi trebali biti ovakvi - film:

Kondenzator filma

Ili takve:

Kondenzatori za gašenje

Ostatak nabrojanih metoda nema smisla, jer spuštanje napona s 220 na 12 V s otpornikom nije učinkovito zbog velike proizvodnje topline (dimenzije i snaga otpornika će biti primjerene), a nepraktično je navijanje prigušnice s slavine iz određenog zavoja zbog troškova rada i dimenzija.

Napajanje mrežnog transformatora

Klasičan i pouzdan sklop, idealan za napajanje pojačala zvuka poput zvučnika i magnetofona. Pod uvjetom da se ugradi normalan kondenzator za filtriranje, koji će osigurati potrebnu razinu valjka.

Diodni krug mosta

Uz to možete ugraditi stabilizator od 12 volti, poput KREN ili L7812 ili bilo koji drugi za željeni napon. Bez njega, izlazni napon će se mijenjati prema naponima u mreži i bit će jednak:

Uout = Uin * Ctr

Ktr je koeficijent transformacije.

Podnaponski krug

Ovdje vrijedi napomenuti da bi izlazni napon nakon diodnog mosta trebao biti 2-3 volta veći od izlaznog napona BP - 12V, ali ne veći od 30 V, ograničen je tehničkim karakteristikama stabilizatora, a učinkovitost ovisi o razlici napona između ulaza i izlaza.

Transformator bi trebao emitirati 12-15V izmjenične struje. Vrijedno je napomenuti da će ispravljeni i zaglađeni napon biti 1,41 puta veći od ulaznog napona. Bit će blizu vrijednosti amplitude ulaznog sinusnog vala.

Također želim dodati prilagodljivi krug PSU-a u LM317. Pomoću njega možete dobiti bilo koji napon od 1,1 V do vrijednosti ispravljenog napona iz transformatora.

Krug napajanja

12 volti od 24 volta ili drugog visokog istosmjernog napona

Za smanjenje istosmjernog napona s 24 volti na 12 volti, možete koristiti linearni ili preklopni stabilizator. Takva potreba može se pojaviti ako trebate napajati teret od 12 V iz brodske mreže autobusa ili kamiona s naponom od 24 V. Osim toga, dobit ćete stabilizirani napon u mreži automobila, koji se često mijenja. Čak i u automobilima i motociklima s ugrađenom mrežnom mrežom od 12 V, dostiže 14,7 V dok motor radi. Stoga se ovaj krug može koristiti i za napajanje LED traka i LED dioda na vozilima.

Linijski krug stabilizatora spomenut je u prethodnom odlomku.

Krug pojačanja napona

Na njega možete spojiti opterećenje do 1-1,5A. Za pojačavanje struje možete koristiti prolazni tranzistor, ali izlazni napon može se malo smanjiti - za 0,5 V.

Slično tome, možete koristiti LDO-stabilizatore, to su isti linearni stabilizatori napona, ali s niskim padom napona, poput AMS-1117-12v.

AMS-1117-12v

Ili impulsni analozi poput AMSR-7812Z, AMSR1-7812-NZ.

analoga

Dijagrami ožičenja slični su L7812 i Banks. Također su ove mogućnosti pogodne za snižavanje napona iz napajanja prijenosnog računala.

Učinkovitije je koristiti, na primjer, impulsni pretvarač napona, temeljen na IC LM2596. Jastučići U (ulaz +) i (- Izlaz izlaz), odnosno, potpisani su na ploči. U prodaji možete pronaći verziju s fiksnim izlaznim naponom i s podesivim, kao na fotografiji u gornjem desnom kutu vidite višestruki potenciometar u plavoj boji.

Preklopni pretvarač napona

12 volti napona od 5 volti ili drugog prenapona

Možete dobiti 12V od 5V, primjerice, s USB priključka ili punjača za mobilni telefon, a možete ga koristiti i s sada popularnim litijumskim baterijama napona 3,7-4,2V.

Ako govorimo o izvorima napajanja, možete intervenirati u unutarnjem krugu, urediti izvor referentnog napona, ali za to trebate imati neko znanje iz elektronike. No možete si olakšati i dobiti 12V pretvarač za povećanje, na primjer, temeljen na IC XL6009.U prodaji su opcije s fiksnim izlazom od 12 V ili podesivim s podešavanjem u rasponu od 3,2 do 30 V. Izlazna struja je 3A.

Pojačajni pretvarač

Prodaje se na gotovoj ploči, a na njemu se nalaze bilješke s dodjelama pinova - ulaz i izlaz. Druga je mogućnost upotrebe MT3608 LM2977, povećava se na 24V i može izdržati izlaznu struju do 2A. Također na fotografiji su jasno vidljivi potpisi na kontaktnim jastučićima.

Oznake PCB-a

Kako doći do 12 V iz improviziranih sredstava

Najlakši način za postizanje napona od 12 V jest serijsko spajanje 8 1.5V baterija.

Dohvaćanje 12 Volti s baterijama

Ili koristite gotovu 12V bateriju s oznakom 23AE ili 27A, koja se koristi na daljinskim upravljačima. Unutar je izbor malih "pilula" koje vidite na fotografiji.

12V baterija

Razmotrili smo skup opcija za dobivanje 12V kod kuće. Svaki od njih ima svoje prednosti i nedostatke, različit stupanj učinkovitosti, pouzdanosti i učinkovitosti. Koju je opciju bolje koristiti, trebali biste odabrati sami na temelju mogućnosti i potreba.

Također je vrijedno napomenuti da nismo razmotrili jednu od opcija. Za napajanje računala ATX formata možete dobiti 12 volti. Da biste ga pokrenuli bez računala, morate kratku zelenu žicu spojiti s bilo kojom crnom. 12 volti je na žutoj žici. Obično je snaga 12V vodova nekoliko stotina vata, a struja desetine ampera.

Napajanje

Sada znate kako doći do 12 volti iz 220 ili drugih dostupnih vrijednosti. Na kraju, preporučujemo vam pogledati koristan video na temu:

Sigurno ne znate:

(6 glasova)
Učitavanje ...

4 komentara

 • Vladimir

  Zanimao me regulirani krug PSU na LM317. VAŽNO PITANJE i koji transformator je ovdje u krugu, i ima li ovaj krugSprint-Layout ili u sličnom programu.

  odgovor
  • Gennady

   Da, također sam skrenuo pozornost na čudno UGO ovog transa

   odgovor
   • Admin

    Kakvu neobičnu stvar vidjeli ste u UGO transformatoru, ali niste primijetili da elektroliti nisu uvučeni u skladu s ruskim državnim standardima, niti diode. Kaže da sekundar u transu treba dati 30 volti za promjenu. Za LM317 može se uvesti do 40 volti. Prema tome, razlika između ulaznog i izlaznog napona ne smije biti veća od 40 volti.
    U tom slučaju bi napon na ulazu mikro kruga trebao biti najmanje 2 volta više nego na izlazu. tj na regulatoru (stabilizatoru) LM317 gubi se par volti. Sukladno tome, raspoređuje se snaga jednaka razlici napona između ulaza i izlaza pomnožene sa strujom kroz mikro krug. Stoga, što je veća razlika između ulaza i izlaza, to je manja učinkovitost.
    Sve sam za to, za činjenicu da možete koristiti bilo koji transformator koji zadovoljava opisane uvjete! Zašto se krug nalazi u opružnom svjetlu, ako postoji ožičenje - 2 gume i do 10 rupa .. Skupljeni na ploču ili montiranu instalaciju. Ili želite električni krug u klasičnom obliku?

    odgovor
 • Downer

  Zašto postoji 35V kondenzator C3 u drugom krugu nakon mosta? Zar to nije 220? Također, značenje kondenzatora C2 nije objavljeno.

  odgovor

Dodajte komentar