12 savjeta za odabir dobrog električara

U mnogim publikacijama na našoj web stranici navodimo da ako mislite da se ne možete nositi sa samostalnim sastavljanjem ili popravkom električnih ožičenja, bolje je nazvati električara. Prvo, specijalist će sve učiniti sigurno, a to je važno. Drugo, iskusni električar moći će vam ponuditi prikladniju opciju ožičenja, što će uštedjeti novac na kupnji materijala. Treće, na kraju rada provjerit će se električno ožičenje, što nećete učiniti sami (i dalje morate nazvati čarobnjaka). Stoga u ovom članku želimo reći kako odabrati električara za popravak ožičenja (ili zamjenu), koje bi kvalitete specijalista trebao imati i što je jednako važno - gdje ga potražiti.

Koji je električar najtraženiji

Kad krenete u potragu za gospodarom, suočit ćete se s prvim i najvažnijim izborom - kome se bolje obratiti. I ovdje, u stvari, postoji puno opcija. Navodimo sve od najgoreg do najboljeg:

 1. Radnici gostiju. U potrazi za jeftinim uslugama, mnogi kupci preferiraju jeftinu radnu snagu pred radnicima migrantima i takozvanim suradnicima. To daleko nije najbolja opcija, jer često ne znaju što piše u PUE-u i rade sve što je brže moguće. Rezultat - nesigurni zavoji, dijagonalno ožičenje, ugradnja automatskih strojeva na 25A radi zaštite žica s presjekom od 2,5 mm.kv. itd Općenito možete zaboraviti na sastavljanje sheme ožičenja, kao i na pružanje garancija za usluge. Želite odabrati dobrog električara? Zatim se u svakom slučaju odreknite gostujućih radnika.Radnici gostiju
 2. Električari s kućištem. Shvaćate da je za skromnu plaću rijetko kada će raditi stručnjaci, ali postoje takve iznimke. Osim toga, situacije kada takvi majstori na poziv dođu s "dragom", pa čak i rade sve po starim pravilima, možete puno toga upoznati na Internetu. Ne kažemo da su električari iz ZhES-a loši, ali ipak, kao što pokazuje statistika, većina tih stručnjaka ne ide u korak s vremenom, a u principu su poznati po niskoj profesionalnosti.Radnik za stambene i komunalne usluge
 3. Dizalica svih obrta ili Muž na sat. Takvi su majstori, u pravilu, u stanju ponešto učiniti: on je električar, vodoinstalater i zavarivač. Kao rezultat toga, odgovarajuća razina znanja iz područja električne instalacije neće, kao i odgovarajuća tehnička edukacija (najčešće samo kore). Ne preporučujemo odabir majstora za ugradnju električnih ožičenja.majstor za sve
 4. Graditelji. Ponekad građevinske tvrtke pored završnih radova nude i usluge elektroinstalacije. U ovom slučaju u timu je jednostavno električar koji može samostalno doći u vaš dom i dovršiti narudžbu. Cijene su obično ispod prosjeka, ali postoji rizik da se tako odabere specijalist.Sve ovisi o iskustvu, recenzijama cijele građevinske tvrtke i osobnim kvalitetama samog električara (o tome ćemo govoriti u nastavku). Nije najpoželjnija opcija, ali definitivno bolja od prethodne tri.Građevinski tim
 5. Električar koji može raditi u slobodno vrijeme. Neki uspijevaju pregovarati sa stručnjakom koji ima svoj glavni posao, ali istodobno je spreman polako montirati ožičenje vikendom i nakon posla (uzmi šabašku). Ovdje sve, opet, ovisi o samom gospodaru i njegovim osobnim kvalitetama, ali definitivno postoji nedostatak - ako električar radi u večernjim i vikendima, problemi sa susjedima ne mogu se izbjeći. U privatnoj kući ovaj problem nestaje, ali u stanu je vrlo relevantan. Što se tiče cijene, ona bi trebala biti i niža, jer će rad trajati duže.Električar
 6. Tvrtke koje se bave isključivo električnom instalacijom. Jedna od najprikladnijih opcija, čiji je jedini nedostatak visoka cijena. Zbog činjenice da se obratite tvrtki koja iznajmljuje ured i ima osoblje, troškovi ožičenja bit će znatno veći od prethodnih opcija. No, postoje neke značajne prednosti: kvaliteta obavljenog posla, garancija za pružene usluge, radno iskustvo i kvalificirano osoblje.Tvrtka za ugradnju
 7. Električari trgovci. Drugim riječima, to su samozaposleni (IP-ovi). Očigledne prednosti ove mogućnosti su radno iskustvo, jamstvo za obavljene usluge, učinkovitost rada i prihvatljiva cijena. Najčešće električari koji rade sami ne ruše cijenu, ali je ne snižavaju od prosjeka. Oni. Ovo je najbolja cijena za ovu ili onu regiju. Nedostatak je što ima puno takvih trgovaca, a daleko se od svih razlikuju od majstora i gostujućih radnika. Morate znati kako odabrati električara, kako ne biste pali na beskrupuloznog umjetnika. O tome ćemo govoriti u nastavku.Privatni električar

Bilješka! Gore navedene informacije nisu općenito prihvaćene. Sve je uvijek čisto individualno: postoje i električari s komunalnim i komunalnim uslugama, koji izvode električnu instalaciju u vremenu kvalitetnije od specijaliziranih tvrtki.

Na koje kvalitete morate obratiti pažnju

Dakle, da biste odabrali dobrog električara za ožičenje u stanu ili privatnoj kući, trebate uzeti u obzir sljedeće preporuke. Evo kvaliteta u koje se specijalist može pouzdati:

 1. Radno iskustvo od najmanje 7 godina, po mogućnosti više od 10. Za to vrijeme osoba će ispuniti dovoljno veliki broj narudžbi, pripremiti mnoge primjere obavljenog posla i naučiti iz vlastitih grešaka. Važno je da ima iskustva u području elektroinstalacije privatnih objekata, a ne samo rada u državnim poduzećima.
 2. Postoje primjeri gotovog rada. Fotografije na prijenosnom računalu, pripremljeni album ili fotogalerija na stranicama posjetnica. Ako vaš odabrani električar nema takozvani portfelj, bolje je odbiti njegove usluge ili barem pitati koji je razlog nedostatka minimalne pripreme za prvo upoznavanje s klijentom.
 3. Dostupnost odgovarajućeg obrazovanja. Dobro je ako izvođač po vašem izboru ima specijalizirano tehničko obrazovanje, a ne samo koru polaganja hitnih dvomjesečnih tečajeva, ili još gore, kada je majstor samouk. Plus plus će biti i dostupnost grupe za električnu sigurnostne niže od 3.
 4. Veliki arsenal alata, uključujući mjerenje. To je, naravno, neizravni pokazatelj, jer mnogi električari imaju kompletan set i ručnih i električnih alata. Ali ipak, alat puno govori o svom vlasniku i ako se komplet sastoji od male vrećice u kojoj je samo tester, skupa odvijača i kliješta s električnom vrpcom, vrijedno je razmišljati o odabiru ovog umjetnika. Oko, kakve alate treba imati električarrekli smo odvojeno. Kombinezon je, usput, također dobar pokazatelj profesionalnosti.
 5. Uvjeren govor i sposobnost brzog najave cijene za standardne usluge (ugradnja 1 električne točke, odbacivanje metra u zidu itd.). Ispravno održani govor, sposobnost slušanja i slušanja, kao i pružanje savjeta svjedoče o profesionalnosti električara. Također će biti dobro ako on može ponuditi nekoliko mogućnosti ožičenja, ovisno o vašim uvjetima. Važno je napomenuti da iskusni električari rijetko najavljuju konačnu cijenu kao uvijek se mogu pojaviti nepredviđene situacije, poteškoće ili, primjerice, izvršavanje dodatnih zadataka kupca. Uz to, pravi stručnjak prvo u potpunosti osluškuje želje klijenta, a zatim savjetuje i tek onda razgovara o novcu. Ako vas električara zanima samo novac, ne biste se trebali nadati odgovornom pristupu poslu.
 6. Dostupnost recenzija i preporuka. Dobro je ako električar koji odaberete ima web stranicu na kojoj zadovoljni i nezadovoljni kupci ostavljaju iskrene povratne informacije. Također, prisutnost osobne stranice umjetnika na razmjeni usluga (na primjer, na professional.ru ili drugim sličnim uslugama) bit će plus. Tako možete shvatiti koliko dobro vaš odabrani izvođač radi svoj posao.
 7. Davanje jamstva za obavljeni posao. Kako biste se zaštitili od situacije kada električar opak izvrši električno ožičenje i nakon mjesec dana počne mirisati ožičenje u stanu, što će podrazumijevati poziv majstora i dodatni otpad, morate razjasniti daje li vaš majstor jamstvo za električnu instalaciju. Što je dulje jamstvo, to vam je bolje. Samo nemojte brkati jamstvo za ožičenje s jamstvom za ožičenje proizvoda i kablovskih proizvoda.
 8. Odsutnost loših navika, posebno električar, ne bi trebao pokazati pretjeranu ljubav prema alkoholu. Povjeravanje tako opasnog posla kao što je instaliranje ožičenja pijanom izvođaču ne vrijedi, sve se može završiti ne na najbolji način. Ne sada, pa će se za nekoliko mjeseci pokazati kakvoća rada.
 9. Cijene električne energije su prosječne ili iznad prosjeka. Za jeftino, nijedan stručnjak neće montirati ožičenje. Stoga, ako su usluge električara kojega odlučite odabrati sumnjivo jeftine, nešto nije u redu. U najmanju ruku navedite zašto je takva razlika u cijenama.
 10. Nedostatak slobodnog vremena. Zatraženi električar vjerojatno neće moći početi raditi u vašem objektu 1-2 dana nakon tretmana. Najvjerojatnije, specijalist će se morati prijaviti mjesec dana unaprijed. Ako ste zvali majstora, a on kaže da će sutra moći započeti posao ili prekosutra, onda mu to nije lak posao. Ovo je ili električar početnik ili nije osobito pouzdan.
 11. Sposobnost ne samo polaganja kabela, već i izvođenja dizajnerskih radova. Kvalificirani stručnjak trebao bi znati izračunati presjek kabela, odabrati odgovarajuću ocjenu strojeva, marku vodiča i, što je najvažnije, opravdati vam svoje mišljenje. Ovdje, naravno, i morate se pripremiti unaprijed i proučiti minimum potrebnih podataka. Na primjer, kako odabrati prekidač i kako izračunati presjek kabela za struju.
 12. Vlastita baza pouzdanih dobavljača električne robe. Ni u kojem slučaju ne pristajte na prijedloge vašeg izvođača da kupite kabel od njegovih nekih poznanika ili na nekom čudnom mjestu. Svi materijali moraju biti ovjereni i uz potvrde. Izbor proizvođača također se treba konzultirati unaprijed, posebno u vezi s proizvođačem kabela.

Ovo su minimalne preporuke koje morate uzeti u obzir kako biste odabrali električara koji će zamijeniti ožičenje u stanu ili kući. Ako zaključite kratko, tada izvođač mora imati obrazovanje, radno iskustvo, portfelj, čitav arsenal alata i najmanje slobodnog vremena u trenutku vašeg prvog poziva.Pored toga, kandidat kojeg izaberete trebao bi biti u mogućnosti izvršiti sve proračune, jasno objasniti svoje mišljenje i biti trijezan. Sada razgovarajmo o tome gdje pronaći takvu osobu.

Gdje pronaći dobrog električara

Dakle, da biste odabrali prikladnog kandidata, prvo ga morate pronaći, a ispada da nije ni sasvim jednostavno. Potraga za električarom trebala bi početi usmenom predajom - ovo je najpouzdanija opcija. Pitajte svoje susjede, prijatelje, radne kolege, poznanike itd., Možda netko zna dobrog električara, koristi njegove usluge.

Sljedeći korak su grupe u VK, Odnoklassniki, Facebooku, potraga za električarom putem pretraživača Yandex i Google, kao i na YouTubeu. Ovdje je sve jednostavno, upišite odgovarajuću tražilicu "Električna Moskva" ili "Tula za električnu instalaciju" (ovisno o gradu u kojem živite) i pogledajte sve prikladne ponude. Na web lokacijama možete odmah usporediti cijene, što će biti vrlo korisno.

Usluge društvenih medija

Dobro je pretraživati ​​društvene mreže iz razloga što popularnost umjetnika možete odrediti prema broju pretplatnika, a postoje i primjeri gotovog rada. Na YouTubeu je još uvijek zanimljivije, jer Možete pogledati ne samo fotografije radova, već i video primjere ožičenja, broj lajkova i negativnih oznaka, što izravno ukazuje na kvalitetu ožičenja.

Uz sve to, električar se može pronaći i putem web lokacija poput Avito, Yula, OLX itd. Više neće biti recenzija ili gotovih primjera rada (u rijetkim slučajevima). Dakle, prvi dojam gospodara dobit ćete tek nakon razgovora telefonom i osobno.

Usluge električne instalacije na Avitu

Pa, posljednja je reklama u novinama i na gradskim ulicama (natpisi, lijepljene najave na stupovima, druge vrste oglašavanja). Važno je napomenuti da samo vrlo uspješni električari i električne tvrtke mogu priuštiti veliko oglašavanje. Takozvane šašavnike maksimum koji si mogu priuštiti je da se stave u stupce najava u novinama, ali čak i ovdje možete pronaći dobrog električara.

Na kraju, preporučujemo vam da pogledate videozapis u kojem ćete naći nekoliko preporuka koje će vam pomoći da odaberete električara za ožičenje u stanu ili kući:

Tu završavamo našu malu konzultaciju o tome kako odabrati električara i gdje je najbolje potražiti pouzdanog majstora. Zapamtite da ako želite provesti električno ožičenje u kući ili stanu, trebate električar. Struka električara podijeljena je na dovoljno velik broj specijalnosti i daleko je od činjenice da će električar koji 20 godina servisira električne instalacije biti bolji od električara s iskustvom u privatnim objektima oko 5 godina. Ako imate pitanja, pitajte nas za komentare, bit će zanimljivo razgovarati!

(5 glasova)
Učitavam...

Dodaj komentar