Kako provjeriti zdravlje diodnog mosta - detaljne upute

Na mnogim uređajima koji rade s mrežom 220 V ugrađen je diodni most. Ovaj se uređaj sastoji od četiri (za jednofaznu mrežu) ili šest (za trofaznu) poluvodičke silicijske diode. Potrebno je pretvoriti izmjeničnu struju u istosmjerni. Na njegov ulaz primjenjuje se izmjenična struja, a na izlazu se dobiva pulsirajuća konstanta napona. Ti elementi kruga često otkazuju, povlačeći osigurač iza njih. Pogledajmo kako se diodni most provjerava u ispravnosti na različite načine.

Što trebate znati o diodnim mostovima

Za početak, razmotrit ćemo što su i što se nalazi unutar diodnog mosta. Postoje ovi elementi sklopa u dvije verzije:

  1. Od diskretnih (zasebnih) dioda. Obično su lemljeni na ploči i spojeni tračnicama s ispravnim krugom.Pojedine diode
  2. Diodni sklopovi. Sklopovi mogu biti ili jednofazni mostovi za ispravljanje oba polu-perioda naizmjeničnog napona ili sklopovi dviju dioda spojenih na krug zajedničkom katodom ili anodom i drugim opcijama prebacivanja.zbor

U svakom slučaju, jednofazni diodni most ispravljača sastoji se od četiri poluvodičke diode spojene na serijski paralelni način. Naizmjenični napon se primjenjuje na dvije točke na kojima su spojena anoda i katoda (nasuprotni polovi dioda). Jednosmerni napon uklanja se s priključnih mjesta istih stupova: plus iz katoda, minus iz anoda.

Na dijagramu je mjesto priključka za izmjenični napon naznačeno simbolima AC ili "~", a izlazi sa konstantnim naponom "+" i "-". Nacrtajte ovu shemu za sebe, ona će nam biti korisna prilikom provjere.

Diodni krug mosta

Ako zamislite pravi diodni most i kombinirate ga s tim krugom, dobit ćete nešto poput:

Dizajn diodnog mosta

Položaj diodnog mosta na ploči i mjere opreza

Diodni mostovi ugrađeni su u napajanje i impulsa i transformatora. Vrijedno je napomenuti da je u pulsnim blokovima, koji se sada koriste u svim kućanskim aparatima, most instaliran na ulazu od 220V. Na svom izlazu napon doseže 310V - ovo je amplitudni napon mreže. U napajačima transformatora ugrađuju se u sekundarni krug, obično s niskim naponom.

Ako uređaj ne radi i nađete ispuhani osigurač, ne žurite sa uključivanjem uređaja nakon što ga zamijenite. Prvo, ako postoje problemi na ploči, osigurač će se ponovo raspaliti. Takvo napajanje mora biti uključeno pomoću žarulje.

Provjera ploče kroz žarulju

Da biste to učinili, uzmite uložak i umetnite u njega 40-100 W žarulju sa žarnom niti i spojite je na žicu fazne žice da biste se povezali na mrežu. Ako ćete često popravljati napajanje, možete napraviti produžni kabel s uloškom instaliranim u razmak kabela za napajanje kako biste povezali svjetiljku, a to će vam uštedjeti vrijeme.

Domaći produžni kabel s uloškom

Ako postoji ploča kratki spoj - kad ste spojeni na mrežu, struja velike struje će prolaziti kroz njega, osigurač ili trag na ploči ili žica će puhati ili će stroj izbiti. Ali ako u prazninu umetnemo žarulju, čiji otpor spirale ograničava struju, ona će se upaliti punom toplinom, čuvajući integritet svega navedenog.

Ako nema kratkog spoja ili je uređaj servisiran, dopušten je lagani sjaj žarulje ili njegovo potpuno izostajanje.

Najjednostavniji i najgrublji ček

Trebat će nam indikatorski odvijač. Košta novčanicu i trebao bi se nalaziti u kutiji s alatima u svakom domu. Trebate prvo dodirnuti ulaz ispravljača 220V, ako indikator svijetli na faznoj žici, tada je napon prisutan, ako ne, problem očito nije u diodnom mostu i trebate provjeriti kabel. Ako postoji napon na ulazu, provjeravamo napon na pozitivnom izlazu ispravljača, može dostići 310 V u ovom trenutku, indikator će vam ga pokazati. Ako indikator ne svijetli, diodni most je otvoren.

Nažalost, ništa drugo ne možemo saznati pomoću odvijača. Oko, kako koristiti indikatorski odvijač, možete saznati iz našeg članka.

Diodni most diodni multimetar

Bilo koji dio ploče može se izvaditi na provjeru ili zvoniti bez lemljenja. Međutim, točnost provjere u ovom slučaju je smanjena, jer moguće je da nema dodira sa vodilicama ploče, s vidljivim "normalnim" lemljenjem, utjecajem ostalih elemenata kruga. To se odnosi i na diodni most, ne možete ga lemiti, ali bolje je i prikladnije lemiti ga za provjeru. Most, sastavljen iz zasebnih dioda, prilično je prikladno provjeriti na ploči.

Provjera odbora

Gotovo svaki moderni multimetar ima način provjere diode, obično se kombinira sa zvukom kruga.

Način biranja

U ovom se načinu smanjuje pad napona u milivoltima između sondi. Ako je crvena sonda povezana s anodom diode, a crna s katodom, ta se veza naziva naprijed ili provodnom. U ovom slučaju pad napona na PN spojnici silicijumske diode nalazi se u rasponu od 500-750 mV, što možete vidjeti na slici. Usput, pokazuje test u načinu mjerenja otpora, također je moguće, ali postoji poseban način provjere dioda, rezultati će u principu biti slični.

Provjera diode multimetrom

Ako sonde postavite na mjesta - crvena na katodu i crna na anodi, zaslon će imati jedinicu ili vrijednost veću od 1000 (oko 1500). Takva mjerenja pokazuju da je dioda korisna, ako se u jednom od smjerova mjerenja razlikuju, onda je dioda neispravna. Primjerice, pokreće se kontinuitet - dioda je slomljena, u oba smjera visoke vrijednosti (kao kad se ponovo uključuje) - dioda se odreže.

Važno! Schottky-ove diode imaju manji pad napona, veličine oko 300 mV.

Tu je i ekspresna provjera diodnog mosta s multimeterom. Postupak je sljedeći:

  1. Sonde stavljamo na ulaz diodnog mosta (~ ili AC), ako pro-prsten djeluje, razbijen je.
  2. Crvenu sondu stavljamo na "-", a crvenu sondu na "+" - na ekranu se prikazuje oko 1000, mjenjamo sonde na mjestima - na ekranu 1 ili 0L ili na drugoj visokoj vrijednosti - diodni most radi. Logika takve provjere je da su diode serijski povezane u dvije grane, obratite pozornost na krug i provode struju. Ako se plus snaga primjenjuje na - (mjesto povezivanja anoda), a minus snaga je "+" (mjesto povezivanja katoda), to se događa kada je poziv uspostavljen. Ako je jedna od dioda otvorena, struja može teći duž druge grane i možete izvršiti pogrešna mjerenja. Ali ako se jedna od dioda pokvari, pad napona na jednoj diodi bit će prikazan na ekranu.

Videozapis u nastavku jasno pokazuje kako treba provjeriti diodni most multimeterom:

Potpuni test s diodnim mostom

Diodni most također možete provjeriti multimetrom prema sljedećim uputama:

  1. Crvenu sondu postavimo na "-", a crnim dodirom na terminale na koje je spojen naizmjenični napon "~", u oba slučaja na ekranu uređaja mora biti oko 500.
  2. Stavimo crnu sondu na "-", dodirujemo terminale "~ ili AC" crvenom bojom, jedan na ekranu multimetra, što znači da se diode ne vode u suprotnom smjeru. Prva polovica diodnog mosta je operativna.
  3. Crna sonda je na "+", a crvena dodiruje ulaze izmjeničnog napona, rezultati bi trebali biti kao u 1 točki.
  4. Mijenjamo sonde na mjestima, ponavljamo mjerenja, rezultati trebaju biti kao u stavku 2.

Isto se može učiniti s „theshkom“ (univerzalnim mjernim uređajem sovjetske proizvodnje). Kako provjeriti diodni most s multimeterom pokazivača, opisano u videu:

Usput, ispitivanje se može izvesti bez testera uopće - s baterijom i kontrolno svjetlo (ili LED). Kad je dioda ispravno uključena, struja će teći kroz žarulju i ona će se upaliti.

Provjera diode pomoću žarulje

Zaključno želim napomenuti da su diodni mostovi postavljeni posvuda: u punjaču, zavarivačkom stroju, na pretvaraču, u napajanjima itd. Zahvaljujući opisanoj tehnici, možete provjeriti djelotvornost dioda kod kuće.

Bilo bi korisno pročitati:

(6 glasova)
Učitavam...

jedan komentar

Dodaj komentar