Naučite kako sigurno lemiti radio komponente sa ploča

Ako bilo koja oprema ne uspije, nije je potrebno odmah baciti u smeće. Ako volite elektroniku i radiotehniku, bilo bi razumnije napraviti radne elemente lemilice čipova. Odjednom će vam u budućnosti trebati kondenzator, tranzistor ili otpornik, ako se odlučite za to elektronički domaći, U ovom ćemo vam članku reći kako ukloniti radio komponente s ploče kako ne biste ništa oštetili.

Što je za to potrebno?

Postoji mnogo uređaja za lemljenje dijelova. Naravno, radioamater ne može bez lemilice, koja će mu biti glavni pomoćnik u ovom pitanju. Međutim, uz željezo za lemljenje, trebate:

  1. Pinceta. Da biste preuzeli vruće radio komponente. Umjesto pinceta možete uzeti isječak od krokodila (prikazan na fotografiji ispod). Prednost stezaljke je u tome što pouzdano hvata dio i također postaje dobar hladnjak.Klip od krokodila
  2. Šuplje igle za demontažu. Kupnja im neće predstavljati problem, trošak je mali. Pomoću igala možete brzo i točno ukloniti radio komponentu, o čemu ćemo govoriti u nastavku.Set igala za lemljenje fotografija
  3. Demontaža pletenice. Služi kao takozvana spužva koja apsorbira rastopljeni lem u sebe i na taj način čisti ploču.Fotografija rastavljanja pletenica
  4. Pumpa za odmašivanje. Ime govori samo za sebe. Nezamjenjiva stvar za često lemljenje radio komponenti s ploča kod kuće.Pumpa za odmašivanje

Također morate pripremiti radno mjesto. Treba biti uz dobro osvjetljenje. Najbolje je ako se svjetiljka nalazi iznad radnog mjesta, tako da svjetlost pada okomito bez stvaranja sjena.

Tehnike demontaže

Dakle, prvo ćemo razgovarati o najpopularnijoj tehnologiji - kako lemiti dio s ploče lemilicom bez dodatnih uređaja. Zatim nakratko razmislite o jednostavnijim metodama.

Ako želite otopiti elektrolitički kondenzator, samo ga zgrabite pincetom (ili krokodilom), zagrijte 2 vodiča i brzo, ali pažljivo ih uklonite s ploče.

Demontaža kondenzatora

S tranzistorima je to slučaj. Spustamo lemljenje na sve 3 igle i uklanjamo radio komponentu s ploče.tranzistori

Što se tiče otpornika, dioda i nepolarnih kondenzatora, vrlo često su noge savijene tijekom lemljenja na stražnjoj strani ploče, što je teško pri lemljenju bez dodatnih uređaja. U ovom slučaju preporuča se prethodno zagrijati jedan terminal i uz pomoć krokodila izvući dio dijela iz kruga s malo napora (noga treba biti savijena). Zatim provedemo sličan postupak s drugim zaključkom.

Razmotrili smo ovu tehniku ​​kada nema ništa pri ruci osim lemilice. Ali ako ste kupili set igala, tada će još lakše biti lemljenje elementa: prvo zagrijte kontakt lemilicom, a zatim na izlazu stavite iglu odgovarajućeg promjera (mora proći kroz rupu u čipu) i pričekajte da se lemljenje ohladi. Nakon toga, izvadimo iglu i dobijemo goli zaključak, koji se lako može povući.Ako je nekoliko radio nogu na radijskom dijelu, djelujemo i mi - zagrijavamo kontakt, stavljamo igle, čekamo i uklanjamo.

Sve o čemu smo govorili u ovom članku možete jasno vidjeti u videu, koji pruža tehnologiju lemljenja elemenata s ploče:

Usput, umjesto posebnih igala, možete koristiti čak i obične one koje dolaze s štrcaljkom. Međutim, u ovom slučaju u početku morate brusiti kraj igle tako da je pod pravim kutom.

Također nije teško lemiti dio uz pomoć pletenice za demontažu. Prije početka rada, namočite kraj namatanja alkoholom-kolofonijom. Nakon toga, pletenicu stavite na mjesto lemljenja (na lemljenje) i zagrijte je vrhom za lemljenje. Kao rezultat, zagrijano lemljenje treba apsorbirati u pletenicu, što će otpustiti zaključke radio komponenata.

S pumpom za odmašćivanje stvari su slične: napuni se opruga, kontakt se zagrijava, nakon čega se vrh dovodi do rastaljenog lemljenja i pritisne gumb. Stvara se vakuum, koji povlači lemljenje u pumpu za odmašivanje.

To je sve što sam vam želio reći o tome kako ukloniti radio komponente sa ploče kod kuće. Nadamo se da su vam pružene tehnike i video tutorijali bili korisni i zanimljivi. Zaključno želim napomenuti da je lemljenje elemenata iz mikrokontrole moguće izvesti sušilom za gradnju, ali to ne preporučujemo. Sušilo za kosu može oštetiti dijelove u blizini, kao i onaj koji želite ukloniti!

Zanimljiva tema:

(12 glasova)
Učitavanje ...

Dodajte komentar