3 učinkovita načina uštede na rasvjeti

Tema uštede novca na struji, a posebno na rasvjeti, danas je prilično aktualna. Internet je prepun raznih uštede energijeMeđutim, u stvarnosti nije moguće uštedjeti novac, već samo troškove. Treba napomenuti da se metode uštede na racionalnom korištenju svjetla temelje na kratkom i dugoročnom roku. Prva opcija je poželjnija, jer podrazumijeva jednostavne radnje koje omogućuju plaćanje manje svjetla. Dugoročno gledano, princip je potpuno drugačiji - u početku trošite znatan novac na kupovinu "prave" opreme, a štedite godinama, pa čak i desetljećima. U ovom ćemo članku razmotriti najprikladnije načine uštede novca na osvjetljavanju stanova, kuća, pa čak i ulica.

Kupnja LED svjetla

Naravno, najučinkovitiji način uštede novca na osvjetljenju je kupnja LED žarulja i zamjena starih žarulja sa žaruljama sa LED. Svi znamo za izuzetno nisku učinkovitost žarulja sa žarnom niti koja doseže u najboljem slučaju 7% (prosječno 4-5%). Također, stare žarulje imaju kratak vijek trajanja, što je u prosjeku 1000 sati. Na kraju, što imamo? Kada kupujete jeftine svjetiljke, često ih je potrebno mijenjati, a od žarulje od 100 vati potroši se na rasvjetu oko 5 W, a sve ostalo se troši na proizvodnju topline.

Istodobno, učinkovitost LED svjetiljki doseže 90%, životni vijek je nekoliko desetaka puta duži, a snaga samih LED dioda koje se koriste u svakodnevnom životu je 10-20 vata. Naravno, značajan nedostatak LED svjetiljki je njihov visoki trošak. Ako obična žarulja košta oko 20 (60 W), tada ćete morati platiti oko 200 za LED. Međutim, trošenje jednom novca na kupovinu LED-ova može uštedjeti na osvjetljenju dugi niz godina. Uz to, postoji jamstvo za LED žarulje, a čak i ako ne uspiju, možete ih besplatno i zamijeniti za nove.

Prednosti LED žarulja

Važno! Možete uštedjeti svjetlost pomoću LED dioda samo ako odlučite dobar proizvođač led žarulja, Jeftini kineski LED-ovi se brzo razgrađuju, izgaraju i ne zadovoljavaju deklarirane karakteristike. Stoga, kako se ne biste uzrujali, bolje je pravilno pristupiti izboru LED proizvoda. oko kako odabrati led lampe za dom, rekli smo u zasebnom članku.

Instalacija automatizacije

Možete uštedjeti svjetlo na ulici postavljanjem senzora kretanja i foto releja na pravim mjestima. Pored toga, uštede se mogu postići ugradnjom i pravilnom konfiguracijom pulsnog releja, kao i korištenjem daljinskih upravljača i prolaznih sklopki. O svemu ćemo ukratko razgovarati.

Senzor pokreta instaliran je na onim mjestima na kojima bi žarulje trebale svijetliti. Čemu služi? Upotrebljavajući uličnu rasvjetu kao primjer, razmotrite jednostavnu situaciju - trijem.Tako da noću jednostavno ne trošite energiju na rad reflektora, na njega možete spojiti senzor pokreta, uslijed čega će se svjetlost upaliti tek kad se detektira kretanje (kad izađete na trijem). Preostalo vrijeme će se reflektor ugasiti. Ušteda čak i nakon prvog mjeseca bit će opipljiva. Jedina mana je da morate sastaviti krug u kojem se senzor kretanja neće uključiti tijekom dana, inače će učinkovitost uštede biti vrlo niska, ako uopće postoji.

Stropni senzor

Fotorelej ili, kako ga još nazivaju - prekidač sumraka, potreban je tako da se svjetlost uključuje samo u mraku. Na primjeru situacije, izgleda ovako: kad padne mrak, lampica se uključuje, u rano jutro svjetlo se automatski isključuje. Takođe je dobra opcija, posebno za one koji se kasno probude i ručno ugase svjetla na ulici kada beskorisno osvjetljava teritorij nekoliko sati. Korištenjem pravilno konfiguriranog foto releja možete dobro uštedjeti svjetlo, ne samo u privatnoj kući, već i u poduzećima u kojima postoji veliki otvoreni prostor za koji je potrebna rasvjeta. Nedostatak instaliranja samo foto releja je što će svjetlost biti upaljena cijelu noć, a u svakodnevnim uvjetima to također nije najbolja opcija.

Foto relej na ulici

Fotorelej + senzor kretanja. Evo takve hrpe omogućit će najučinkovitije uštede na rasvjeti. Ako pravilno sastavite krug, svjetlo će se upaliti samo u mraku i to samo kad postoji pokret u području senzora kretanja. Glavna stvar je, opet, sve ispravno konfigurirati i odabrati odgovarajuće mjesto uređaja.

Dijagram veze tražilice

Impulsni releji, prolazni i unakrsni prekidači. Ovom shemom možete kontrolirati rasvjetu s nekoliko mjesta. Na primjer, kada se približavate stubištu, možete uključiti njegovu rasvjetu na prvom katu, a na drugom isključiti. Ili uključite osvjetljenje na kratko, pomoću tajmera. Pomoću releja i posebnih sklopki možete uštedjeti na rasvjeti u kućama i stanovima. Nedostatak je poteškoća samostalne montaže (morate razumjeti dijagram veze i biti u mogućnosti sastaviti je), kao i visoki trošak uređaja.

Korištenje prirodnog svjetla

Da biste što manje koristili umjetno svjetlo i maksimizirali upotrebu prirodnog svjetla, trebate koristiti sljedeće savjete:

  1. Radno mjesto treba biti smješteno u blizini prozora.
  2. Ne zaboravite oprati prozore, prašina na staklu može zadržati do 50% svjetlosti, zbog čega morate uključiti stropne i zidne svjetiljke.
  3. Izvan prozora, ništa ne bi moglo spriječiti prolazak svjetlosti. Čak i piljena suha grana može biti vrlo učinkovita mjera dnevne svjetlosti.

Postoji takva ideja kao Filipinski fenjeri. Prikladno je za one koji žele uštedjeti na rasvjeti u garaži. Poanta je u tome što je dio prozirne plastične boce postavljen na krov i svjetlost ulazi u garažu kroz ovu rupu. Takva je ideja pogodna za stanovnike sunčanih područja koji su snažno odlučili smanjiti račune za svjetlost na bilo koji način.

Filipinski krovni lanter

Tu završavamo naš članak. Više ideja za uštedu energije nalazi se u zasebnom članku:https://hrm.electricianexp.com/ekonomim-na-elektroenergii-v-2015-godu-9-legalnyx-sposobov-dlya-doma.html, Vrijedno je napomenuti da postoje manje učinkovite metode koje vam omogućuju da plaćate manje za svjetlost, na primjer, pomoću informativnog plakata "Odlazi, ugasi svjetlo!". Takva je mjera prikladnija za poduzeća i urede, ali ipak, kao što pokazuje praksa, metode koje smo nabrojali učinkovitije su i racionalnije!

Bilo bi korisno pročitati:

(5 glasova)
Učitavanje ...

Dodajte komentar