Metode za određivanje kapaciteta kondenzatora

Ponekad kondenzator nije naznačen na njegovom kondenzatoru. Kako onda saznati njegov stvarni kapacitet ako nema posebne opreme pri ruci i uređaja bez znakova? Tada se u pomoć dolaze razni alati i formule. Prije početka rada potrebno je zapamtiti da kondenzator mora biti ispražnjen prije provjere (njegovi kontakti trebaju biti ispražnjeni). Da biste to učinili, možete koristiti konvencionalni odvijač s izoliranom ručkom. Držite ručku odvijačem, dodirnite kontakte i na taj način ih zatvorite. Zatim ćemo detaljno opisati kako odrediti kapacitet kondenzatora s multimeterom pružajući upute s video primjerom.

Korištenje Cx načina

Nakon kratkog spoja kontakata, moguće je odrediti otpor. Ako je element fiksiran, odmah nakon povezivanja počet će se puniti istosmjernom strujom. U ovom će slučaju otpor biti minimalan i nastavit će rasti.

Ako je kondenzator neispravan, tada će multimetar odmah ukazivati ​​na beskonačnost ili će ukazati na nulti otpor i istodobno škripati. Takva provjera provodi se ako je dizajn polarni.

Za pronalaženje kapaciteta potrebno je postaviti multimetar s funkcijom mjerenja parametra „Cx“.

Cx način

Određivanje kapacitivnosti pomoću takvog multimetra je jednostavno: postavite ga u način "Cx" i navedite minimalnu granicu mjerenja koju ovaj kondenzator treba imati. U takvim multimetrima postoje posebne utičnice s određenim granicama mjerenja. U ove utičnice se ubacuje kondenzator prema granici mjerenja i određuju se njegovi parametri.

Ako u ispitivaču nema takvih utičnica, tada možete odrediti kapacitet pomoću mjernih sondi, kao što je prikazano na fotografiji ispod:

Mjerenje sonde

Važno! U odvojenom članku razgovarali smo kako provjeriti zdravlje kondenzatora, Također preporučujemo da se upoznate s ovim materijalom!

Primjena formula

Što trebam učiniti ako nemam takav multimetar s mjernim utičnicama, a postoji samo običan kućanski aparat? U ovom je slučaju potrebno podsjetiti se na zakone fizike koji će pomoći u određivanju kapaciteta.

Za početak, podsjetimo se da u slučaju kada se kondenzator napuni iz izvora konstantnog napona kroz otpornik, postoji obrazac prema kojem će se napon na uređaju približiti naponu izvora i na kraju mu je jednak.

vrijeme

No, kako se to ne bi očekivalo, postupak se može pojednostaviti. Na primjer, tijekom određenog vremena, što je jednako 3 * RC, tijekom punjenja stanica doseže napon od 95% primijenjen na RC krug. Tako prema struji i naponu možete odrediti vremensku konstantu. I što je ispravnije, ako znate napon u napajanju, određuje se nazivna vrijednost samog otpornika, vremenska konstanta, a zatim kapacitet uređaja.

RC lanac

Na primjer, postoji elektrolitički kondenzator, čiji se kapacitet može pronaći markiranjem, gdje je propisano 6800 mikrofaradi 50v.Ali što ako uređaj odavno ne radi, a natpisu je teško odrediti njegovo radno stanje? U ovom je slučaju bolje provjeriti njegov kapacitet kako biste se sigurno znali.

Da biste to učinili, napravite sljedeće:

 1. Multimeterom izmjerite otpor otpornika na 10 kOhm. Na primjer, pokazalo se da je jednaka 9880 Ohma.
 2. Povezujemo napajanje. Multimetar se uključuje u način mjerenja konstantnog napona. Zatim ga spajamo na napajanje (kroz njegove zaključke). Nakon toga u bloku se postavlja 12 volti (na multimetru bi se trebao pojaviti broj 12,00 V). Ako nije bilo moguće podesiti napon u jedinici napajanja, tada bilježimo rezultate koji su se ispostavili.
 3. Pomoću kondenzatora i otpornika sastavljamo električni RC krug. Dijagram dolje prikazuje jednostavan RC lanac:Jednostavan RC krug
 4. Kratki spoj kondenzatora i spojite strujni krug. Pomoću uređaja još jednom odredite napon koji se dovodi u krug i zabilježite ovu vrijednost.
 5. Tada morate izračunati 95% dobivene vrijednosti. Na primjer, ako je 12 Volti, tada će biti 11,4 V. To jest, za određeno vrijeme, što je jednako 3 * RC, kondenzator će primiti napon od 11,4 V. Formula je sljedeća:Promjena vremena
 6. Ostaje nam odrediti vrijeme. Da bismo to učinili, raspoređujemo uređaj i štopericu koristimo za odbrojavanje. Definicija 3 * RC izračunava se na ovaj način: čim napon na uređaju bude jednak 11,4 V, to će značiti pravo vrijeme.
 7. Donosimo definiciju. Za to se dobiveno vrijeme (u sekundama) dijeli na otpor u otporniku i na tri. Na primjer, ispalo je 210 sekundi. Ova brojka je podijeljena sa 9880 i 3. Rezultat je vrijednost 0,007085. Ova vrijednost je navedena u faradama, ili 7085 mikrofaradama. Dopušteno odstupanje može biti najviše 20%. S obzirom da je na proizvodu naznačeno 6800 mikrofaradi, naši su proračuni potvrđeni i uklapaju se u normu.

I kako odrediti kapacitet keramičkog kondenzatora? U tom se slučaju može odrediti mrežnim transformatorom. Da biste to učinili, spojite RC lanac na sekundarno navijanje transformatora, a on je spojen na mrežu. Zatim se uz pomoć multimetra mjeri napon na kondenzatoru i na otporniku. Nakon toga potrebno je izvršiti proračune: izračunava se struja koja prolazi kroz otpornik, a zatim se njegov napon dijeli s otporom. Ispada da je kapacitivni otpor Xc.

Proračun kapacitivnosti

Ako postoje trenutna frekvencija i Xc, možete odrediti kapacitet prema formuli:

Proračun kapacitivnosti

Ostale tehnike

Također, kapacitet se može odrediti balističkim galvanometrom. Za to se koristi formula:

Cx

gdje je:

 • Cq je balistička konstanta galvanometra;
 • U2 - očitanja voltmetra;
 • a2 je kut otklona galvanometra.

Krug galvanometra

Određivanje vrijednosti metodom voltmetrijske ampermetre je sljedeće: napon i struja u krugu mjere se nakon čega se vrijednost kapacitivnosti utvrđuje formulom:

Metoda ampermetra-voltmetra

Napon kod ove metode određivanja trebao bi biti sinusoidan.

Ampermetar i voltmetar u krugu

Mjerenje vrijednosti također je moguće pomoću mostovnog kruga. U tom je slučaju krug AC mosta naveden dolje:

Krug mosta

Ovdje jedno rame mosta tvori element koji treba izmjeriti (Cx). Sljedeća se ruka sastoji od kondenzatora bez gubitaka i spremnika otpora. Preostala dva ramena sastoje se od skladišta otpora. Izvor napajanja povezujemo u jednoj dijagonali, a nulta indikator u drugoj. A vrijednost izračunavamo prema formuli:

Izračun mosta

Na kraju, preporučujemo vam pogledati koristan video na temu:

To je sve što smo vam htjeli reći o tome kako odrediti kapacitet kondenzatora s multimeterom. Nadamo se da su vam pruženi podaci bili korisni i zanimljivi!

Sigurno ne znate:

(8 glasova)
Učitavanje ...

2 komentara

 • Anatolij

  Radio opremu poznajem više od 30 godina, ali nikad se nisam tako gnjavio.Lakše je kupiti novi dio u trgovini. Koferi su jeftini. Štoviše, većina korištenih dijelova u obitelji kaže da im preostaje još samo par sati života.

  odgovor
 • Maksla

  Samo jedan jedini komentar koji proturječi samome sebi. Ako čitate ovu temu, onda se gnjavite. Kupite moj savjet, ali provjerite. U današnje vrijeme postoji puno falsifikata, pa novi dio možda neće uspjeti ili je podcijenjen u pogledu parametara. Primjerice, na telefonu kupujete 6800Ma litij jeftinu bateriju i ona se brzo sjedne, rastavite je, a tu je i konzerva 800MA, a ostatak prostora napunjen je papirom. Tako da lemim elektrolitičke kondenzatore prema precijenjenim parametrima, jer oni imaju svojstvo isušivanja. I tu sam došao, radije, sreo sam nestandardni krug i bojim se jake struje koja će biti stavljena van snage. Iako ne mislim tako. Upravo su sumnje dovele do nestandardnih mjerenja kapacitivnosti, jer trenutno nema tog uređaja.

  odgovor

Dodajte komentar