Kako su otpornici označeni snagom i otpornošću - pregled normi

Prilikom sastavljanja električnih krugova radioamater se često mora nositi s ocjenom nepoznatih komponenti. Otpor se najčešće koristi. Često postavljana pitanja postavljaju se uz naznaku. U prijevodu s engleskog, ovo ime zvuči kao "Otpor". Razlikuju se i po nominalnom otporu i u dozvoljenoj snazi. Kako bi majstor odabrao element sa željenom nominalnom vrijednošću, na njihova se tijela primjenjuje oznaka. Ovisno o vrsti otpornika, kodiranje može varirati; događa se alfanumeričkim, digitalnim ili trakama u boji. U ovom ćemo članku detaljnije reći što se događa označavanjem otpornika domaće i strane proizvodnje, kao i kako dešifrirati oznake koje je naznačio proizvođač.

Nominacija u slovima i brojevima

Na otporima sovjetske izrade koriste se alfanumeričko označavanje otpornika i oznaka šipkama u boji (prstenovi). Kao primjer se mogu smatrati otpornici tipa MLT, na njima je vrijednost otpora označena alfanumeričkim putem. Otpornici do stotine ohma sadrže u svojim oznakama slovo "R", ili "E", ili "Ω". Tisuće ohma označeno je slovom "K", a milioni su označeni slovom M, tj. slova određuju redoslijed veličine. U ovom su slučaju cijele jedinice od frakcijskih razdvojene istim slovima. Pogledajmo nekoliko primjera.

Kod otpora

Na fotografiji od vrha do dna:

 • 2K4 = 2,4 kOhm ili 2400 Ohm;
 • 270R = 270 oma;
 • K27 = 0,27 kOhm ili 270 Ohm.

Označavanje treće strane je nerazumljivo, možda je ono raspoređeno na pogrešnoj strani. Pored toga, na otpornicima od 1 W mogu biti prisutni otpornici snage. Obilježavanje je prilično prikladno i vizualno. Može se neznatno razlikovati ovisno o vrsti otpornika i godini proizvodnje. Također može biti dodatno slovo koje označava klasu točnosti.

Klasa točnosti otpornika

Uvezeni otpor, uključujući Kineze, može se označiti i slovima. Upečatljiv primjer su keramički otpornici.

Oznaka na keramičkom otporniku

U prvom dijelu oznake naznačeno je 5W - ovo je snaga otpornika jednaka 5 vata. 100R - znači da je njegov otpor 100 ohma. Slovo J označava toleranciju odstupanja od nazivne vrijednosti od 5% u oba smjera. Tablica pune tolerancije prikazana je dolje. Razred točnosti ili dopušteno odstupanje od nazivne vrijednosti ne utječe uvijek značajno na rad kruga, iako to ovisi o njihovoj namjeni.

Tablica tolerancije

Kako odrediti vrijednost prstenova u boji

U posljednje vrijeme izlazni otpori se često označavaju pomoću traka u boji i to se odnosi na domaće i strane elemente. Ovisno o broju traka u boji, mijenja se i način njihove dekodiranja. Općenito, sastavlja se u GOST 175-72.

Kodiranje otpornika u boji može izgledati u 3, 4, 5 i 6 prstenova u boji. U ovom se slučaju prstenovi mogu pomaknuti na jedan od zaključaka. Tada se prsten, koji je najbliži izlazu žice, smatra prvim i s njim započinje dekodiranje koda boje. Ili jedan od prstenova može izostati, obično zadnji, ali jedan.Tada je prva ona kraj koje postoji par.

Obojene pruge

Druga je mogućnost kada su prstenovi za označavanje ravnomjerno raspoređeni, tj. ravnomjerno ispunite površinu. Tada se prvi prsten određuje bojom. Pretpostavimo da jedan od najudaljenijih prstenova (prvi) ne može biti zlatan, tada možete odrediti na kojoj je stranici izvješće.

Dekodiranje u boji

Napomena s ovom metodom označavanja 4 prstena, treći je prsten množitelj. Kako razumjeti ovu tablicu? Uzmi gornji otpornik, prvi prsten crvene boje je 2, drugi ljubičasti je 7, treći, faktor crvene je 100, a naša smeđa tolerancija je 1%. Zatim: 27 * 100 = 2700 Ohm ili 2,7 kOhm s tolerancijom od 1% odstupanja u oba smjera.

Drugi otpornik je u boji označen u 5 bendova. Imamo: 2, 7, 2, 100, 1%, zatim: 272 * 100 = 27200 Ohma ili 27,2 kOhms s tolerancijom od 1%.

Za otpornike iz 3 opsega označavanje boja vrši se prema sljedećoj logici:

 • 1 traka - jedinice;
 • 2 trake - stotine;
 • 3 pojasni - množitelj.

Točnost takvih komponenti je 20%.

Program ElectroDroid pomoći će vam da dešifrirate oznaku boja, dostupan je za Android na Play Marketu, besplatna verzija ima tu značajku.

Još jedan način dešifriranja koda boje tvrtke Philips uključuje upotrebu 4, 5 i 6 opsega. Tada posljednja traka nosi podatke o temperaturnom koeficijentu otpora (koliko se otpor mijenja s temperaturom).

Philips označavanje

Da biste odredili nominalnu vrijednost, upotrijebite tablicu. Obratite pažnju na posljednji stupac - ovo je TCS.

Oznaka Phillips boje

Na slučaju se distribuiraju obojeni prstenovi, kao što je prikazano na ovom dijagramu:

Primjer dešifriranja

Možete saznati više o dešifriranju označavanja otpornika iz video podataka:

Označavanje SMD otpornika

U modernoj elektronici, jedan od ključnih čimbenika u razvoju uređaja je njegova minijaturizacija. To uzrokuje stvaranje olovnih elemenata. SMD komponente su male zbog dizajna bez olova. Nemojte zbuniti ovu metodu ugradnje, koristi se u većini modernih elektronika i ima dobru pouzdanost. Pored toga, ovo pojednostavljuje dizajn višeslojne tiskane ploče. Doslovno tumačenje s prijevodom znači "uređaj za površinsku montažu", a oni se postavljaju na površinu tiskane pločice. Zbog minijaturne veličine pojavljuju se poteškoće s označavanjem njihove vrijednosti i značajki na kućištu, pa oni kompromitiraju i koriste metode označavanja brojevima, slovima ili upotrebom kodnog sustava. Pogledajmo kako su označeni SMD otpornici.

Ako se na SMD otpornik primijene tri znamenke, tada se dešifriranje izvodi na sljedeći način: XYZ, gdje su X i Y prve dvije znamenke nominalnog, a Z je broj nula. Razmotrimo primjer.

473

Oznaka s četiri znamenke moguća je, tada je sve na isti način, samo su prve tri znamenke stotine, desetke i one, a zadnja je nula.47 kOhm

Ako se u oznaku unesu slova, tada je dekodiranje slično domaćim MLT otpornicima.

0,47 ohm

I cijeli brojevi su odvojeni od vrijednosti frakcije.

4,7 ohm

Još jedna stvar kada se koristi alfanumeričko kodiranje, takvi otpornici moraju se dešifrirati u tablicama.

01C

U ovom slučaju slovo označava množitelj. U donjoj tablici su okruženi crvenom bojom.

Vrijednost množenja

Na temelju tablice, kod 01C znači:

 • 01 = 100 ohma;
 • C - faktor 102to je 100;
 • 100 * 100 = 10000 Ohm ili 10 kOhm.

Ta se oznaka naziva EIA-96.

Informacije sadržane u znaku ili kodiranju u boji pomoći će vam da izgradite sklopove s visokom preciznošću i upotrijebite elemente s odgovarajućim ocjenama i tolerancijama. Pravilno razumijevanje oznaka neće vas spasiti od potrebe za mjerenjem otpora. Dobro je još jednom provjeriti jer je element možda neispravan. Provjera može se obaviti posebnim ohmmetrom ili multimetrom. Nadamo se da su vam informacije o tome kakvo označavanje otpornika može biti i kako se dešifriraju bile korisne i zanimljive za vas!

Slični materijali:

(4 glasova)
Učitavanje ...

9 komentara

 • Marija

  Dobar dan
  Sve je lijepo rečeno o označavanju boja, ali što ako oznaka ne odgovara zadanoj tablici?
  1) ima 5 prstenova u boji ravnomjerno raspoređenih po duljini
  2) boje: crna - zlatna (smeđa?) - bijela - crna - zelena
  ili tako: zelena - crna - bijela - zlatna (smeđa?) - crna
  3) rezultat = ???

  odgovor
  • Admin

   Dobro došli! Ako je traka zlatna, vjerojatno je 500 MΩ, ako je smeđa 5 kΩ.
   Ne možete provjeriti otpor multimetrom? Također imajte na umu da ovo, primjerice, ne može biti otpornik, već induktivnost.

   odgovor
   • Marija

    Dobar dan
    Hvala na odgovoru. Ali postalo je još neshvatljivije. Je li četvrti pojas multiplikator? Ako je crna, 1, ako zlatna - 1/10 (iako nemate tu boju u prvoj tablici), ako je smeđa - 10. Razlika je 100 puta. Naveli ste razliku od 100.000.
    Da biste izbjegli neke probleme:
    1) dio iz kineske glazbene igračke, tako da nema pitanja o pretraživanju Interneta za standardne sklopove
    2) dio je slomljen, pa ga je nemoguće izmjeriti
    3) uostalom, Kinezi su bili velikodušni s bojom, a na ploči su na ovom mjestu slova "R3", pa je induktivnost malo vjerojatna.
    4) prema shemi vrlo je sličan otporu na gašenje, pa je čak i 5 kOhm teško moguće. Iako su to Kinezi ...

    odgovor
    • Admin

     Vrlo dobro znam da sam naznačio ogromnu razliku, ali vi sami već vidite da definicija prema tablicama nije uvijek tako jednoznačna, pogotovo jer nije uvijek moguće točno prepoznati boju, kao u vašem slučaju. Dao sam približne vrijednosti iz tablica i drugih tablica navedenih u članku, iz nekog razloga se razlikuju na ovaj način, možda ovise o određenoj vrsti otpornika. U jednoj od tablica oznaka je označena za otpornike napunjene prugama ravnomjerno, prema njoj, obično crne - 0, smeđe (bez zlata) - 1, bijele - 9, crne - x1, zelene - 0,5%, to jest općenito 19 Ohm s tolerancijom pola posto.
     Ako čitate u suprotnom smjeru, tada: zelena - 5, crna - 0, bijela - 9, smeđa - x10, ali tada tolerancija ne može biti označena crnom bojom - sugerira da je čitanje ovim redoslijedom pogrešno.
     Prema označavanju otpornika iz filmova Philips: crna - za prvu traku, ne, smeđa - 1 (bez zlata) - 1, bijela - 9, crna - x1, zelena - 0,5%, to jest općenito 19 Ohma s tolerancijom od pola posto, kao i u prethodnoj tablici (možda je ista, ali više ujedinjena).
     Ako je u suprotnom smjeru, onda je opet 509 * 10 = 5 kOhm, ali ovdje je tolerancija od 20% označena crnom bojom
     Ukratko, nemojte gledati - trebate probati 5 kOhm. A da ne bih odustao od kruga, uzeo bih otpornik od 5 kΩ i uzastopno uzeo potenciometar što je više moguće (možda nećete naći 500 MΩ), zatim ga stavio u maksimalni otpor, spojio ga na krug i započeo s smanjivanjem otpora, promatrajući trenutnu potrošnju ili barem naknada za grijanje (osim ako naravno nema 220V). Ali još uvijek mislim da je to 5 kOhm.

     odgovor
 • Gennady

  Bok guru! dijagram označava R3 s ocjenom 8,2E i PR1 od 1,6K. S potonjim se čini da je pitanje jasan, promjenjivi otpornik, ali s prvim? Reci mi molim te

  odgovor
 • Rinat

  Pozdrav, imam takav slučaj gdje je oznaka R15A SMD oznaka 110 tačna. Koliko sam shvatio, otpornik R15A trebao bi biti 0,15 Ohma, a SMD 1 Ohm pitanje je kako mogu pronaći otpornik R15A na kalem

   

  odgovor
  • Admin

   Što znači "oznaka R15A košta da je oznaka 110 SMD ispravna"?

   R15 je 0,15 ohma. A ovo je slovo "A" - nije posve jasno. Je li ovo otpornik? Kako pronaći? Ne znam kako ga pronaći, ali ne znam koje donatore imate ... Naručite paket za Ali-Express - oni koštaju peni.

   odgovor
 • Aday

  Pozdrav, postoji zadatak brojanja DHM-a u proizvodima. Zapravo vidimo oznaku otpornika kao što su 3k9, 4k3,1k1 itd.Kako prevesti takve oznake u čitljiv tip C2-14-0.125 (10-98.8) OM, tako da možete koristiti direktorij?

  odgovor
  • Admin

   nikako. Zbunite naziv denominacije sa oznakom serije. U nekim se slučajevima može utvrditi samo vizualno.

   odgovor

Dodajte komentar