Kako provjeriti radi li kondenzator?

Ne znate kako provjeriti kondenzator s multimeterom? Tehnologija za provjeru ovog elementa kruga vrlo je jednostavna, glavna stvar je biti u mogućnosti koristiti ispitivač i slijediti nekoliko jednostavnih preporuka. Dakle, dalje ćemo reći uz pomoć kojih uređaja je najlakše odrediti zdravlje kondenzatora i kako to ispravno učiniti.

Pripremni rad

Prije provjere zdravlja kondenzatora potrebno ga je isprazniti. Da biste to učinili, najbolje je koristiti konvencionalni odvijač. S ubodom morate istovremeno dodirnuti dva izlaza baleta tako da nastane iskra. Nakon malog treptaja, možete prijeći na zdravstveni pregled.

Metoda broj 1 - Multimetar za pomoć

Ako kondenzator ne radi, onda je najbolje provjeriti njegove performanse multimetrom ili radionicom. Ovaj uređaj omogućuje vam da odredite kapacitet "Kondera", prisutnost puknuća unutar cijevi ili pojave kratkog spoja u krugu. oko kako koristiti multimetar Već smo vam rekli, pa vam preporučujemo da prvo pročitate ovaj članak. Ako znate raditi kao tester, onda su stvari puno jednostavnije.

Elementi obrisa fotografije

Prije svega, morate odrediti koji je kondenzator u krugu: polarni (elektrolitički) ili nepolarni. Činjenica je da prilikom provjere polarnog proizvoda trebate promatrati polaritet: plus sondu treba pritisnuti na plus nogu, a minus, odnosno, na minus. U slučaju nepolarne verzije dijela, nije potrebno promatrati polaritet, već će se to morati provjeriti i pomoću druge tehnologije (o tome ćemo govoriti u nastavku). Nakon što odlučite o vrsti elementa, možete prijeći na verifikacijski posao koji ćemo sada razmotriti zauzvrat.

Izmjerite otpor

Dakle, prvo morate provjeriti otpor kondenzatora s multimeterom. Da biste to učinili, odvojite cijev iz kruga i uz pomoć pincete pažljivo je premjestite na radnu površinu, na primjer, besplatan stol.

Pravilno demontiranje

Nakon toga tester prebacujemo u način biranja (mjerenje otpora) i dodirujemo sonde do terminala, promatrajući polaritet.

Skrećemo vam pažnju na činjenicu da ako zbunite minus s plusom, test performansi možda neće uspjeti, jer kondenzator će odmah propasti. Da biste to spriječili, sjetite se sljedećeg trenutka - proizvođači uvijek označe negativni kontakt krpeljom!

Nakon što dodirnete sonde na nogama, na zaslonu digitalnog multimetra trebala bi se pojaviti prva vrijednost koja će odmah početi rasti. To je zbog činjenice da ispitivač počinje punjenje kondenzatora nakon kontakta.

Početni otpor

Nakon nekog vremena na zaslonu će se pojaviti maksimalna vrijednost "1", što ukazuje na ispravnost dijela.

Povećajte vrijednost

Ako ste multimeterom tek počeli provjeravati kondenzator i dobili ste "1", došlo je do puknuća unutar cijevi i neispravna je. Istodobno, pojava nule na semaforu pokazuje da se unutar kandera nešto dogodilo kratki spoj.Maksimalni otpor

Ako odlučite koristiti analogni multimetar (strelica) za testiranje otpornosti, tada će biti još lakše odrediti izvedbu elementa promatrajući tok strelice. Kao i u prethodnom slučaju, minimalne i maksimalne vrijednosti ukazat će na kvar dijela, a postupno povećanje otpora značit će prikladnost polarnog kondenzatora.Analogni foto tester

Da biste kod kuće neovisno provjerili integritet nepolarnog kondera, dovoljno je dodirnuti noge ispitivača sondama bez promatranja polariteta, postavljajući raspon mjerenja na 2 MΩ. Na zaslonu bi se trebala prikazati vrijednost veća od dvije. Ako to nije slučaj, kondenzator ne radi i treba ga zamijeniti.Provjera performansi

Također treba napomenuti da je gore navedena metoda provjere prikladna samo za proizvode s kapacitetom većim od 0,25 uF. Ako je nominalna vrijednost elementa kruga manja, prvo morate biti sigurni da je multimetar sposoban raditi u ovom načinu rada, ili kupiti poseban tester - LC mjerač.

Izmjerite kapacitet

Sljedeći način provjere operabilnosti proizvoda je probijanje mjerenjem kapacitivnih karakteristika kondera i uspoređivanjem s nominalnom vrijednošću (proizvođač je naznačio na vanjskoj ljusci, što je jasno vidljivo na fotografiji).

Označavanje proizvođača

Uopće nije teško samostalno izmjeriti kapacitet kondenzatora s multimeterom. Potrebno je samo prebaciti prekidač na mjerni raspon, oslanjajući se na nominalnu vrijednost i, ako ispitivač ima posebne utore za slijetanje, umetnite dio u njih, kao što je prikazano na slici ispod.

Korisna značajka multimetra

Ako u ispitivaču nema takve funkcije, kapacitet možete provjeriti pomoću sondi, slično kao u prethodnoj metodi. Pri povezivanju sondi zaslon bi trebao pokazati kapacitet koji je po vrijednosti blizu vrijednosti. Ako to nije tako, kondenzator je slomljen i morate zamijeniti dio.

Izmjerite napon

Drugi način da saznate radi li kondenzator ili ne je provjeravati njegov napon voltmetrom (ili „multikomom“) i usporediti rezultat s nominalnom vrijednošću. Za provjeru trebat će vam izvor napajanja s malo nižim naponom, na primjer, za kondenzator od 25 V, dovoljan je 9-voltni izvor napona. Primjećujući polaritet, spojite sonde na noge i pričekajte nekoliko sekundi, što je dovoljno za punjenje.

Nakon toga stavite ispitivač u način mjerenja napona i izvršite funkcionalnu provjeru. Na samom početku mjerenja na zaslonu bi se trebala pojaviti vrijednost približno jednaka nazivnoj vrijednosti. Ako to nije slučaj, kondenzator je neispravan.

Skrećemo vam pažnju na činjenicu da kad je voltmetar spojen, bačva će postupno gubiti naboj, stoga pouzdan napon možemo vidjeti tek na samom početku mjerenja!

Također bih želio reći nekoliko riječi o tome kako provjeriti veliki kondenzator na jednostavan način. Prvo morate potpuno napuniti element nekoliko sekundi, a zatim kontakte zatvoriti običnim odvijačem s izoliranom ručkom. Ako bačva radi, trebala bi se pojaviti svijetla iskra. Ako nema iskre ili je vrlo prigušen, najvjerojatnije, kondenzator ne radi, ili bolje rečeno, ne drži naboj.

Je li vam bilo koji korak provjere bio nerazumljiv? Zatim pregledajte tehnologiju za provjeru performansi kondenzatora s multimetrom u ovom video vodiču:

Kako provjeriti integritet "Condera"

Metoda broj 2 - učiniti bez uređaja

Manje kvalitetan način provjere performansi kapacitivnog elementa je uz pomoć domaćeg zvuka u obliku žarulje i dvije žice. Na taj način kondenzator možete provjeriti samo na kratki spoj. Kao u slučaju s odvijačem, prvo napunimo dio, nakon čega dodirujemo noge vodova sonde. Ako konder radi, pojavit će se iskre koja će ga odmah isprazniti. oko kako napraviti probnog električaraTakođer smo rekli.

Što još važno znati?

Ne mora uvijek provjeravati rad kondenzatora potrebno koristiti multimetar ili druge testere. Ponekad je dovoljno vizualno pogledati vanjsko stanje proizvoda i provjeriti ima li napuhanost ili kvar. Prvo pažljivo pogledajte vrh cijevi, na kojem je proizvođač nacrtao križ (slabo mjesto koje sprečava da Conder eksplodira ako ne uspije).

Siguran dizajn

Ako tamo vidite propuštanje ili uništavanje izolacije, to znači da je kondenzator slomljen, i nema smisla provjeravati ga testerom. Također, pažljivo provjerite nije li se ovaj element kruga potamnio ili je postao neravnat, što se događa vrlo često. Pa, ne smijemo zaboraviti da je možda došlo do oštećenja na samoj ploči u blizini mjesta spajanja kondenzatora. Taj se kvar može vidjeti golim okom, pogotovo kada je ljuštenje staza ili promjena boje ploče.šteta

Druga važna stvar koju morate uzeti u obzir je da se proizvod mora provjeriti samo uklanjanjem s ploče. Ako želite provjeriti kondenzator bez isparavanja iz kruga, imajte na umu da može doći do velike pogreške u mjerenju zbog ostalih elemenata kruga u blizini.

To je sve što sam vam želio reći o tome kako provjeriti izvedbu kondenzatora s multimeterom kod kuće. Preporučujemo da koristite ovaj priručnik kada popravak mikrovalne ili napravite sebi perilicu rublja, kao Ova vrsta kućanskih aparata vrlo često ima ovaj kvar. Uz to, Conder često prestaje raditi na klima uređajima, pojačavačima, pa čak i na video karticama. Stoga, ako želite bilo što popraviti sami, nadamo se da će vam ova uputa pomoći!

Također pročitajte:

Kako provjeriti integritet "Condera"

(40 glasova)
Učitavanje ...

9 komentara

 • Shura

  sve je ispravno samo uvezeni kondicionirani štipkani na njima ili ne možete vidjeti ništa i dobro provjeriti spajajući ih na mrežu 220 putem žarulje ili automatskog kruga 1-2 ampera ako ne radi, znači dobro, a nakon toga spojite izmjenjivač izmjenične struje i izmjerite struju kroz konditor i približno prema struji odrediti kapacitet kond

  odgovor
 • Roman

  Zdravstvuite!
  Recite mi molim vas, multicooker moulinex serie epc03 cook4me-ce701132 se uključuje i isključuje sam (kaos, mogu unijeti kôd, nemam vremena), ne daje grešku, ne mogu čak ni ući u modus usluge da bih resetirao kôd 5923 i pročitao grešku, što je to?
  Utičnice i utikač provjereni, odlični kontakti! Osigurači su netaknuti, nema vanjskih oštećenja, postoje mjesta onečišćena hranom, očišćena.

  odgovor
 • newbie

  Konder se može mjeriti pijenjem i jednom nogom.

  odgovor
 • Sergej

  Trebate li noge kondenzatora učiniti tako kratkim, koje su druge oznake stupa? Ako je 34 Volta, tester s 9-voltnom baterijom više neće pušiti?

  odgovor
  • Admin

   kondenzatori su napravljeni s dovoljno dugim vodičima, oni se ugrizu nakon lemljenja. Što se napona tiče - nije važno. Kapacitet je isti na 9 i na 20 i na 34 volta.

   odgovor
 • Ivan

  Je li potrebno lemljenje kondenzatora? A ako ga povežete s stražnje strane ploče?

  odgovor

Dodajte komentar