Koliki je linearni i fazni napon, koliki je njihov omjer?

Opskrba električnom energijom gradova, poduzeća i stanova vrši se pomoću mreže od tri faze. Povijesno se dogodilo da se trofazni izmjenični strojevi koriste za proizvodnju električne energije i njenu potrošnju (u električnim instalacijama). Takav iznos izabran je za minimalni trošak stvaranja rotirajućeg magnetskog polja ili korištenje te energije za proizvodnju električne energije. Postoje i specifični 6-fazni generatori, na primjer, u automobilima, ali tamo su potrebni za druge svrhe. U ovom ćemo članku govoriti o tome koji su fazni i linearni napon u trofaznim krugovima, kako su povezani i koja je razlika.

AC napon i njegova veličina

Napon se razlikuje po prirodi struje: izmjeničnoj i konstantnoj. Varijabla može biti različitih oblika, glavna poanta je da se njezin znak i veličina s vremenom mijenjaju. Kod konstante, znak je uvijek iste polarnosti, a vrijednost se može stabilizirati ili nestabilizirati.

U našim prodajnim mjestima napon se izmjenjuje s sinusoidnim oblikom. Razlikuju se njegove različite vrijednosti, najčešće korišteni pojmovi su trenutni, amplitudni i glumački. Kao što naziv govori, trenutni napon je broj volti u određenom trenutku. Amplituda je amplituda sinusoida u odnosu na nulu u voltima, a djelovanje je integral naponske funkcije tijekom vremena, omjer između njih je: djelovanje je √2 ili 1,41 puta manje od amplitude. Evo kako to izgleda na grafikonu:

Graf napona

Trofazni napon

U trofaznim krugovima razlikuju se dvije vrste napona - linearni i fazni. Da biste razumjeli njihove razlike, morate pogledati vektorski dijagram i graf. Ispod vidite tri vektora Ua, Ub, Uc - to su naponski ili fazni vektori. Kut između njih je 120 °, ponekad kažu 120 električnih stupnjeva. Taj kut odgovara onom u najjednostavnijim električnim strojevima između namota (stupova).

Vektorski dijagram

Ako odrazimo vektor Ub tako da se njegov kut nagiba sačuva, ali početak i kraj su obrnuti, njegov znak će se preokrenuti. Zatim postavljamo početak vektora –Ub do kraja vektora Ua, udaljenost između početka Ua i kraja –Ub će odgovarati linearnom vektoru napona Ul.

Jednostavnim riječima, vidimo da je jačina linearnog napona veća od fazne. Analizirajmo dijagram napona u trofaznoj mreži.

Tri faze na grafikonu

Crvena okomita linija označava linearni napon između faze 1 i faze 2, a žuta linija označava fazu amplitude 2.

UKRATKO: Linijski napon mjeri se između faze i faze, a fazni napon između faze i nule.

Razmatranje napona s gledišta izračuna određuje se rješenjem ove formule:

Formula za izračun Ul

Linearni napon je veći od faznog napona za √3 ili 1,73 puta.

Opterećenje na trofaznu mrežu može se povezati putem tri ili četiri žice. Četvrti dirigent je nula (neutralan).Ovisno o vrsti, mreža može biti izolirana neutralno i uzemljeno. Općenito, s ravnomjernim opterećenjem mogu se uvesti tri faze bez neutralne žice. Potrebno je tako da se naponi i struje raspoređuju ravnomjerno, a ne neravnoteža faza, a također i kao zaštitni. U mrtvim mrežama, u slučaju kvara, na kućištu će se raspasti automatski rastavljač ili će se osigurati na razvodnoj ploči, pa ćete izbjeći opasnost od strujnog udara.

Velika je stvar što u takvoj mreži istovremeno imamo dva napona koji se mogu koristiti na temelju zahtjeva opterećenja.

Na primjer: Obratite pažnju na električnu ploču u ulazu kuće. Dolaze vam tri faze, a jedna od njih i nula unose se u stan. Tako dobivate 220V (faza) u utičnicama, a 380V (linearno) između faza na stubištu.

Sheme povezivanja potrošača u tri faze

Svi motori, moćni grijači i ostala trofazna opterećenja mogu se spojiti u zvijezdani ili delta krug. Štoviše, većina električnih motora u boru ima skup skakača koji, ovisno o svom položaju, oblikuju zvijezdu ili trokut namota, ali o tome nešto kasnije. Što je zvjezdana mješavina?

Zvjezdani spoj uključuje spajanje namotaja generatora na način da su krajevi namotaja spojeni u jednoj točki, a na početak namotaja je opterećenje. Zvijezda također povezuje namotaje motora i moćne grijače, samo što su umjesto namotaja oni grijači elementi.

Razgovarajmo o električnom motoru kao primjeru. Pri povezivanju njegovih namotaja sa zvijezdom primjenjuje se linearni napon od 380 V na dva namota, i tako na svaki par faza.

Priključak za namatanje

Na slici A, B, C su početak namotaja, a X, Y, Z su krajevi povezani u jednu točku i ta je točka uzemljena. Ovdje vidite mrežu s uzemljenim neutralnim (žica N). U praksi to izgleda kao na fotografiji elektromotora:

Borno motor

Krajevi namotaja su istaknuti crvenim kvadratom, povezani su skakačima, ovaj raspored skakača (u liniji) označava da ih povezuje zvijezda. U plavom - hranjenje tri faze.

Na ovoj fotografiji su označeni počeci (W1, V1, U1) i krajevi (W2, V2, U2), imajte na umu da su pomaknuti u odnosu na početke, što je potrebno za zgodno povezivanje u trokut:

Priključak motora

Kada se spoji na trokut, na svaki namot se primjenjuje linearni napon, to dovodi do činjenice da velike struje teku. Namot mora biti dizajniran za takvu vezu.

Dijagrami spajanja namotaja

Svaka od metoda prebacivanja ima svoje prednosti i nedostatke, neki se motori tijekom postupka pokretanja obično prelaze iz zvijezde u trokut.

nijanse

Nastavljajući razgovor o motorima, ne može se zanemariti ni pitanje odabira sklopnog kruga. Činjenica je da obično motor na natpisnoj pločici sadrži oznaku:

Pločica s oznakom motora

U prvom retku vidite legendu trokuta i zvijezdu, imajte na umu da trokut ide prvi. Nadalje, 220 / 380V je napon kod trokuta i zvijezde, što znači da pri povezivanju s trokutom linearni napon treba biti jednak 220V. Ako je vaš mrežni napon 380 - motor trebate spojiti na zvijezdu. Dok je faza uvijek 1,73 manja, bez obzira na linearnu vrijednost.

Sjajan primjer je sljedeći motor:

Motor 380/660

Ovdje je nazivni napon već 380/660, što znači da mora biti povezan trokutom za linearnih 380, a zvijezda je dizajnirana da se napaja iz tri faze od 660V.

Ako u snažnim opterećenjima često rade sa vrijednostima međufaznog napona, onda u sklopovima rasvjete u 99 %% slučajeva koriste fazni napon (između faze i nule). Izuzetak su električni dizalice i slično, gdje se može koristiti transformator s sekundarnim namotima s linearnim naponom 220 V. Ali to su prije sitnice i specifičnosti pojedinih uređaja. Početnicima je lakše zapamtiti ovaj način: fazni napon je onaj koji se nalazi u izlazu između faze i nule, linearni - linijski.

Sigurno ne znate:

(6 glasova)
Učitavanje ...

Dodajte komentar