Kako povećati izravni i izmjenični napon

Za napajanje električnih uređaja potrebno je navesti nazivne vrijednosti parametara snage navedene u njihovoj dokumentaciji. Naravno, većina modernih električnih uređaja radi na izmjeničnom napajanju od 220 V, ali događa se da trebate napajati uređaje za druge zemlje u kojima je napon različit ili napajati nešto iz bračne mreže automobila. U ovom ćemo članku pogledati kako povećati napon istosmjerne i izmjenične struje i što je za to potrebno.

Pojačanje izmjeničnog napona

Postoje dva načina za povećanje naizmjeničnog napona - koristite transformator ili autotransformator. Glavna razlika između njih je u tome što kada se koristi transformator postoji galvanska izolacija između primarnog i sekundarnog kruga, ali kada se koristi autotransformator nije.

Zanimljivo! Galvanska izolacija je odsutnost električnog kontakta između primarnog (ulaznog) kruga i sekundarnog (izlaznog) kruga.

Razmotrite često postavljana pitanja. Ako ste došli preko granica naše ogromne domovine i tamo se izvor napajanja razlikuje od našeg, na primjer, 110 V, 220 V, da biste povećali napon sa 110 na 220 V, morate koristiti transformator, na primjer, kao što je prikazano na donjoj slici:

Transformator 110-220V

Treba reći da se takvi transformatori mogu koristiti "u bilo kojem smjeru". To jest, ako u tehničkoj dokumentaciji vašeg transformatora piše "napon primarnog namota je 220V, sekundarni je 110V" - to ne znači da ga nije moguće spojiti na 110V. Transformatori su reverzibilni, a ako se primijeni sekundarni namot, na primarnom će se pojaviti istih 110V - 220V ili druga povećana vrijednost proporcionalna odnosu transformacije.

Sljedeći je problem s kojim se mnogi suočavaju niski napon, Naročito se često primjećuje u privatnim kućama i u garažama. Problem je povezan s lošim stanjem i preopterećenošću dalekovoda. Da biste riješili taj problem - možete koristiti LATR (laboratorijski autotransformer). Većina modernih modela može i sniziti i glatko povećati mrežne postavke.

LATR

Njegov dijagram prikazan je na prednjoj ploči, a nećemo se zadržavati na objašnjenjima principa djelovanja. LATR se prodaju u različitim kapacitetima, a onaj na slici je približno 250-500 VA (volt-ampera). U praksi postoje modeli do nekoliko kilovata. Ova metoda je pogodna za napajanje određenog uređaja od 220 volti.

Ako trebate povisiti napon u cijeloj kući, vaš izbor je stabilizator releja. Također se prodaju uzimajući u obzir različite kapacitete, a linija je pogodna za većinu tipičnih slučajeva (3-15 kW). Uređaj se također temelji na autotransformatoru. oko kako odabrati regulator napona za kuću, rekli smo u članku na koji smo se pozvali.

stabilizator

Jednosmerni krugovi

Svi znaju da istosmjerni transformatori ne rade, kako onda povećati napon u takvim slučajevima? U većini slučajeva konstanta se povećava s gaspoljski ili bipolarni tranzistor i PWM regulator. Drugim riječima, ovo se naziva pretvarač napona bez transformatora. Ako su ova tri glavna elementa spojena kao što je prikazano na donjoj slici i na bazu tranzistora primijenjen PWM signal, tada će se njegov izlazni napon povećati za faktor Ku.

Ku = 1 / (1-D)

IPPN

Također razmislite o tipičnim situacijama.

Recimo da želite napraviti pozadinsko osvjetljenje tipkovnice pomoću malog segmenta LED trake. Za to je snaga punjača iz pametnog telefona (5-15 W) sasvim dovoljna, no problem je što njegov izlazni napon iznosi 5 Volti, a uobičajene vrste LED traka rade od 12 V.

Pa kako povećati napon na punjaču? Najlakši način za nadogradnju s uređajem kao što su "dc-dc pretplatnički pretvarač" ili "pojačani impulsni pretvarač DC-DC".

Pojačajni pretvarač

Takvi uređaji mogu povećati napon s 5 na 12 volti, a prodaju se i s fiksnom vrijednošću i podesivo, što će omogućiti u većini slučajeva porast od 12 do 24, pa čak i do 36 volti. Ali imajte na umu da je izlazna struja ograničena najslabijim elementom kruga, u situaciji o kojoj se raspravlja - struja na punjaču.

Kada koristite navedenu ploču, izlazna struja bit će manja od ulazne jednaka onoliko puta koliko napon na izlazu raste, ne uzimajući u obzir učinkovitost pretvarača (nalazi se u području od 80-95%).

Takvi uređaji izgrađeni su na temelju čipova MT3608, LM2577, XL6009. Uz njihovu pomoć možete napraviti uređaj za provjeru regulatora releja ne na automobilskom generatoru, već na radnoj površini, podešavanjem vrijednosti od 12 do 14 Volti. Ispod vidite video test takvog uređaja.

Zanimljivo! DIY entuzijasti često postavljaju pitanje "kako povećati napon s 3,7 V na 5 V kako bi napravili DIY sklop za napajanje na litijskim baterijama?". Odgovor je jednostavan - koristite ploču konvertora FP6291.

FP6291

Na takvim pločama uz pomoć sitotiska naznačena je svrha kontaktnih jastučića za spajanje, tako da vam krug neće trebati.

Povećavajući pretvarač napona

Također, česta je situacija potreba za spajanjem uređaja na automobilsku bateriju od 220 V, a događa se da u zemlji stvarno trebate dobiti 220V. Ako nemate plinski generator, upotrijebite akumulator automobila i pretvarač da biste povećali napon s 12 na 220 Volta. Model snage 1 kW može se kupiti za 35 dolara - ovo je jeftin i provjeren način za spajanje bušilice, brusilice, kotla ili hladnjaka na 220V na 12V bateriju.

Pretvarač 12-220V

Ako ste vozač kamiona, navedeni pretvarač vam neće odgovarati zbog činjenice da u vašoj brodskoj mreži postoji 24 Volta. Ako trebate podići napon s 24V na 220V - tada obratite pažnju na to prilikom kupnje pretvarača.

Pretvarač 24-220V

Iako je vrijedno napomenuti da postoje univerzalni pretvarači koji mogu raditi od 12 i 24 volti.

U slučajevima kada trebate dobiti visoki napon, na primjer, povećati s 220 na 1000V, možete koristiti poseban množitelj. Njegov tipični izgled prikazan je dolje. Sastoji se od dioda i kondenzatora. Dobivat ćete konstantan izlaz struje, imajte to na umu. Ovo je dvostruki dvojac Latour-Delon-Grenasher:

Latour-Delon-Grenacheur shema

A ovo je dizajn asimetričnog množitelja (Cockcroft-Walton).

Cockcroft-Waltonova shema

Pomoću nje možete povećati napon za željeni broj puta. Ovaj je uređaj ugrađen u kaskade, čiji broj ovisi o tome koliko volti dobijete na izlazu. Sljedeći video opisuje rad množitelja.

Uz ove sklopove, postoje i mnogi drugi, dijagrami četverostrukog, 6- i 8-kratnog množitelja koji se koriste za povećanje napona prikazani su u nastavku:

Ispitnici napona

6 i 8 puta množitelj

Zaključno, želim se podsjetiti sigurnosnih mjera. Pri povezivanju transformatora, autotransformatora, kao i pri radu s pretvaračima i množiteljima, budite oprezni. Ne dirajte dijelove uživo golim rukama. Priključke treba uspostaviti kad je uređaj isključen, a njihov rad treba izbjegavati u vlažnim prostorijama s mogućnošću vode ili prskanja.Također ne prelazite struju koju je proizvođač transformatora, pretvarača ili napajanja proglasio ako ne želite da izgori. Nadamo se da će vam navedeni savjeti pomoći da povećate napon do željene vrijednosti! Ako imate pitanja, postavite ih u komentarima ispod članka!

Sigurno ne znate:

(2 glasova)
Učitavanje ...

4 komentara

 • Vladimir

  Imam pretvarač s modificiranim sinusnim valom koji ne želi pokrenuti 700-vatni kompresor. pitanje. Je li moguće ispraviti sinusni val s 700-vatnim induktorom i pokrenuti kompresor.

  odgovor
 • Timur

  Bok
  Želim instalirati solarne ploče i spojiti ih izravno na kućno ožičenje Kako mogu pretvoriti izravnu struju iz njih na 220 volti? Razumijem da će struja biti sve dok ima sunca
  PC Ako je moguće, odgovorite na poštu

  odgovor
  • Sergej

   Da, ne treba stalno jesti, sve će uspjeti, pa nazovite 220 ploča i to je to

   odgovor

Dodajte komentar