Kako napraviti 380 od 220 volti?

U privatnoj kući, u stanu, u seoskoj kući, to jest u kućnim uvjetima, najčešće standardni jednofazni napon je 220 volti, koji se dobiva povezivanjem potrošača s jednom fazom i neutralnim vodičem. Taj se napon naziva fazni napon, njegov generator je uglavnom 6 kV / 380 V transformator snage instaliran na distribucijskoj podstanici koja opskrbljuje ovog potrošača. Ponekad, posebno u privatnoj kući, postaje potrebno pokrenuti i upravljati asinhronim trofaznim motorom s naponom od 380 volti. Postoje sheme koje omogućuju spajanje ovog motora na jednofaznu 220 V mrežu, ali istodobno se snaga električnog asinkronog stroja uvelike gubi. Stoga se postavlja pitanje kako dobiti napon od 380 Volti kod kuće, za učinkovit rad elektromotora.

Što je važno znati

U trofaznoj mreži sve tri faze imaju pomak od 120 stupnjeva. Ako je bilo potrebno izvršiti pretvorbu trofaznog napona od 220 V u 380 V ili jednofazne 220 u isti, ali s naponom od 380 V, onda se to događa vrlo jednostavno zbog uobičajenog transformatorskog transformatora. U ovom je problemu potrebno ne samo povećati vrijednost napona, već i dobiti jednofaznu mrežu pune trofazne mreže.

Postoje tri glavna načina na koje možete izvesti ovu manipulaciju:

 • pomoću elektroničkog pretvarača (pretvarača);
 • povezivanjem dviju dodatnih faza;
 • zbog uporabe trofaznog transformatora, ali istodobno se snaga i dalje smanjuje.

Prije pretvaranja mrežnog napona, morate razmotriti je li moguće spojiti motor na standardnu ​​jednofaznu mrežu bez gubitka napajanja. Najprije morate razmotriti ploču na samom motoru, neki su dizajnirani za oba ova napona, kao što je prikazano na prvoj fotografiji. Za pokretanje vam treba samo kondenzator.

Veza zvijezda i trokuta

Druga ploča pokazuje da je stroj dizajniran isključivo za povezivanje namotaja sa zvijezdom, a napon je 380 Volta:

Samo zvijezda veza

Možete, naravno, rastaviti motor i pronaći krajeve namotaja, ali to je već problematično. Zaustavimo se detaljnije na stvaranju visokokvalitetne trofazne mreže od 380 V od 220.

Metode za proizvodnju 380 V od 220

Pretvarač napona

Ovaj je uređaj poznatiji kao pretvarač, a sastoji se od nekoliko blokova. Prvo, uređaj ispravlja ovaj jednofazni napon, a zatim ga pretvara u varijablu određene frekvencije. U tom slučaju može postojati bilo koji broj faza s pomakom za određeni stupanj, ali optimalno je da rad općeprihvaćene standardne električne opreme bude tri, te je, prema tome, njihov pomak 120 stupnjeva. Napraviti tako složen uređaj kod kuće vrlo je problematično, stoga se preporučuje jednostavno kupiti ga, osim toga, tržište ovih proizvoda vrlo je razvijeno.

Slijedi shema kruga pretvarača:

Krug pretvarača napona 220/380

Tako izgleda u tvorničkoj zgradi:

Pretvarač 220/380

Često ovi uređaji ne samo da pretvaraju jednofazni u trofazni napon, već i štite motore od preopterećenja, kratkog spoja i pregrijavanja.

Trofazna metoda upotrebe

Ovu se metodu mora dogovoriti Energonadzor ili tvrtka koja isporučuje električnu energiju, jer za to je potrebno povezati dvije dodatne faze s panela, koje se nalaze na svakom katu stambenih zgrada.

Izgled štitnika poda

Glavno pitanje ovdje nije kako ponoviti jednofazni napon, već kako ga spojiti, a za to je dovoljan samo trofazni produžni kabel, a ako je sve legalno, onda brojilo.

Trofazni transformator

Da biste od 220 volti napravili 380 volti, potreban vam je trofazni transformator potrebne snage za napon jednog namota 220, a drugog 380 V. Najčešće oni već imaju namote spojene na zvijezdu ili trokut. Nakon toga se napon iz mreže spaja na dvije faze namotaja s donje strane izravno, a na treći terminal preko kondenzatora. Kapacitet kondenzatora izračunava se iz omjera 7 μF za svakih 100 vati snage. Nazivni napon kondenzatora mora biti najmanje 400 volti. Bez opterećenja takav se uređaj ne može povezati. Istodobno će se i dalje smanjivati ​​i snaga motora i njegova učinkovitost. Ako se pretvarač vrši pomoću elektromotora, a ne transformatora, izlaz će biti trofazni napon, ali njegova vrijednost bit će ista kao u mreži, naime 220 V.

Zaključak sam sugerira - problem je moguće riješiti samo inverterskom elektroničkom metodom, instaliranjem jednog visokokvalitetnog i punopravnog jednofaznog pretvarača napona. Pa, ili stvaranjem sustava motora-generatora, gdje će ulogu generatora, poput u elektrani, igrati sinhroni generator, a ulogu pogonskog mehanizma može igrati jednofazni motor (na primjer, od usisavača), ali kod kuće to apsolutno nije opravdano i neprimjereno. Nadamo se da sada znate kako dobiti 380 volti od 220 u stanu i privatnoj kući!

Bilo bi korisno pročitati:

(12 glasova)
Učitavanje ...

3 komentara

 • Aleksandar

  Dobro došli! Tražim pretvarač od 220 do 380 2 kW

  odgovor
 • Sergej Nikolajevič

  Općenito, sve je napisano točno, ali na kraju je ozbiljna zabluda. Motori usisavača imaju brzinu vrtnje od 12-15 tisuća okr / min. Moderni imaju čak 20 tisuća. Generatori su dizajnirani za brzinu od 1500 o / min. Dakle, ova opcija neće raditi. Ako uzmete motore iz strojeva za pranje rublja ili iz centrifugalnih pumpi za kućanstvo, oni se također rijetko nalaze pri 1.500 o / min. Zašto je važno da se generator rotira točno u 1500 okr / min? Jer važan je ne samo napon, već i frekvencija struje, koju imamo kao standard 50Hz.

  odgovor
 • Andrija

  Ondje si napisao sa štitnika da spojiš žice na pretvarač napona i gdje da nabavim taj štit ako nisam u stanu, a kuća je obična

  odgovor

Dodajte komentar