4 učinkovita načina za poboljšanje signala Wi-Fi usmjerivača

Sada je teško pronaći pametni telefon, prijenosno računalo ili tablet koji ne podržava bežične mreže - Wi-Fi. Na mrežu se mogu spojiti ne samo njih, već i mnoštvo modernih kućanskih aparata. Čak se i multicookeri povezuju s Wi-Fi-jem, pa je važno osigurati dobar prijem u svim kutovima stana ili kuće. No, značajan problem je višak bežičnih mreža. U ovom ćemo članku pogledati kako pojačati signal Wi-Fi usmjerivača vlastitim rukama.

Uzroci lošeg signala

Prije razmatranja načina pojačavanja signala, razgovarat ćemo o razlozima njegovog izblijedjenja. Glavne uključuju:

 1. Materijal zidova. Najčešći problem je značajna razlika u razini signala u različitim sobama stana betonskim zidovima.
 2. Mjesto usmjerivača. Da bi Wi-Fi signal bio ujednačen u cijelom očekivanom području pokrivanja, trebate ga postaviti na ravno udaljeno mjesto od svih udaljenih uglova područja pokrivanja. Inače će svaki zid, ormar, polica ili drugi komad namještaja degradirati Wi-Fi signal.
 3. Dobivanje antena U jeftinim wifi usmjerivačima obično se postavlja jedna antena s 3 dbi - to je prilično slaba opcija.
 4. Neispravne postavke usmjerivača.
 5. Loši wifi prijemnici.
 6. Puno mreža koje rade paralelno.

Kako ojačati Wi-Fi

Sada kada već znamo što dovodi do pogoršanja distribucije i prijema wifi signala, pogledajmo svaki problem i njegovo rješenje zasebno. Da biste ojačali Wi-Fi, trebate:

 1. Pronađite savršeno mjesto za instaliranje usmjerivača.
 2. Postavite način rada.
 3. Zamijenite antene s moćnijim.
 4. Ugradite reflektore.
 5. Instalirajte repetitore ili ojačajte mrežu drugim usmjerivačem.

Točna lokacija usmjerivača

Ako želite pojačati Wi-Fi signal, prije nego što nešto učinite, pobrinite se da imate ispravno smješten usmjerivač i minimizirate izvore smetnji i refleksije. Ruter bi trebao biti smješten tako da je u svakoj sobi osigurana normalna razina signala.

Lokacija usmjerivača u dvokatnoj kući

Ako ste odabrali najbolje mjesto, ali niste dobili željene rezultate, obratite pažnju na preporuke:

 1. Mikrovalne pećnice, daljinski upravljači i druga oprema koja radi na visokim frekvencijama, posebno 2,4 GHz. Ako se takva oprema nalazi u blizini, prenesite je ili usmjerivač.
 2. Susjedni Wi-Fi. Nešto možete poboljšati situaciju ako usmjerivač instalirate na mjesto gdje je razina signala najniža. Ovo možete odrediti ako pametnim telefonom hodate po stanu i obratite pažnju na razinu prijema signala od susjeda. Trebate instalirati usmjerivač na kojem će svi signali imati najnižu razinu. U tome će vam pomoći program Wifi Analyzer za Android.

Ispravno smo konfigurirali usmjerivač

Prije nego što u trgovinu potražite novu antenu, Wi-Fi prijemnik ili usmjerivač, idemo na postavke i provjerimo koji su tamo postavljeni parametri.Da biste to učinili, morate unijeti adresu usmjerivača u adresnu traku preglednika, obično je to naznačeno na listu zalijepljenom na dnu. Najčešće je to 192.168.0.1 ili 192.168.1.1

Prije svega, morate pogledati standard u kojem djeluje. U različitim modelima Wi-Fi opreme, postavke i web sučelja značajno se razlikuju od proizvođača do proizvođača. Stoga ćemo pokušati dati opće preporuke.

Postavke usmjerivača

Na ruter se trebate povezati putem web sučelja i pronaći popis načina rada. Njihova imena počinju brojevima 802.11, zatim slova idu, na primjer, 802.11b / g / n. Da biste pojačali signal Wi-Fi usmjerivača, morate odabrati stavku s nazivom tipa:

Samo 802.11n

Već bi trebao doći do povećanja Wi-Fi signala.

Postavke TP-LINK-a

Nakon toga, možete pokušati povećati snagu odašiljača, za to tražimo u postavkama stavke s nazivom vrste prijenosne snage. Može se označiti kao postotak ili kao:

 • visoka;
 • Srednja;
 • Nisko.

U svakom slučaju, trebate postaviti najveću moguću vrijednost u postotku bliže 100% ili Visokom.

Napravili smo osnovne postavke za pojačavanje signala. Sada provjerite računalo. Ako imate prijenosno računalo, provjerite postavke napajanja. U režimu uštede energije smanjuje se pojačanje signala iz ugrađenog prijemnika, stoga postoje problemi nestabilne veze i smanjenja brzine. Postavite način rada na "normalno" ili "poboljšane performanse".

Sheme upravljanja napajanjem prijenosnih računala

Umnožavanje mreže

Ako vam treba Wi-Fi prijem 100 metara ili više, s običnim usmjerivačem to nećete postići. Njihov raspon pokrivenosti također ovisi o broju prepreka, snazi ​​odašiljača i pojačanju antene. U prosjeku možete računati na 30-50 metara. Najlakši način pojačavanja signala je instalacija Wi-Fi repetitora. Ovo je repetitor signala koji se jednostavno uključuje u utičnicu.

Wifi repetitor

Izlaz mora biti u području gdje signal nije previše loš, ali ne u blizini usmjerivača. Možete pojačati signal s jednim ili dva ponavljača, kako biste dobili veće pokrivno područje. Ali to morate konfigurirati - odaberite mrežu i unesite lozinku za nju. Takva udaljenost prijema često je potrebna u privatnoj kući tako da u dvorištu postoji signal.

Ponavljač usmjerivača

Drugi način je povećati pokrivenost drugim usmjerivačem. Neki modeli podržavaju način repetitora. To možete učiniti i spajanjem prvog i drugog usmjerivača jednostavnim mrežnim kabelom s utikačima tipa rj-45, jer biste to učinili povezivanjem kabela s mrežnom karticom računala.

Nadograđujemo ili mijenjamo antenu

Ako usmjerivač nema antenu, onda je jedini način da se pojača softver, već smo razmotrili optimalne postavke. Sljedeća mogućnost pojačavanja Wi-Fi signala je eksperimentiranje s antenama.

Pokusi mogu biti sljedeći:

 1. Reflektirajte signal u željenom smjeru. Da biste to učinili, morate napraviti reflektor polukružnog oblika (poput hiperbole). Može se napraviti od aluminijskih limenki ili lijepljenjem kartona preko folije. Tada možete minimizirati problem kada dio signala ide u beskorisnom smjeru, na primjer, kroz zid prema susjedima.Domaći antenski reflektor
 2. Zamijenite antenu. U idealnom slučaju, ako usmjerivač ima dvije ili čak tri antene, ili barem ima priključak za dodatnu vanjsku antenu. Tada samo trebate kupiti antenu s dobitkom od 5 decibela ili više. Neke su antene povezane ne izravno na usmjerivač, već putem žice. Zatim ga možete instalirati, na primjer, na policu ili na neko drugo mjesto više.Vrste antena
 3. Ako Internet koristite na prijenosnom računalu, imajte na umu da ima prijemnik bez vanjske, ali s ugrađenom antenom unutra. Tada će vam pomoći da pojačate prijem USB Wi-Fi adaptera. Bit će još bolje ako je s vanjskom uklonjivom antenom. Tada je možete zamijeniti kao i na usmjerivaču.Wifi adapter

Ako ste ljubitelj dizajniranja nečega, tada bikvatratna antena može pomoći pojačanju signala za prijem Wi-Fi-ja na 200 metara, njegov crtež prikazan je na donjoj slici:

Bikvatratna antena

A ova antena - pištolj s wi-fi-om pomoći će u prijenosu Interneta 1 km ili više (ovisi o visini instalacije i točnosti smjera signala). Njezin programer tvrdi da je uspio postići prihvaćanje na udaljenosti od 10 km.

Krug antene pištolja

Na ovaj je način moguće organizirati vezu, na primjer, udaljenih kuća ili stana i ljetne kuće.

Pojačanje Wi-Fi signala između kuća

važna! Razgovor o rasponu antene nije točan. Ova brojka ne ovisi samo o njegovom dizajnu, već i o mjestu instalacije, broju prepreka i, što je važno, anteni uređaja koji će primati signal. Ako na terenu obični usmjerivač sa standardnom antenom može prenijeti signal od 50-100 metara, tada u betonskim zgradama postoje problemi s komunikacijom prilikom prelaska u sljedeću sobu.

Preporučujemo i gledanje korisnog videa na temu članka:

Ispitali smo glavne dostupne metode za organiziranje pojačavanja signala Wi-Fi usmjerivača, kao i povećanje područja pokrivanja. Ako slijedite sve preporuke, postići ćete poboljšanje signala, ali morate uzeti u obzir kvalitetu i ispravnost cijele opreme. Na primjer, ako nakon svih izvršenih manipulacija kvaliteta prijema signala na telefonu ostavi mnogo željenije, to može biti posljedica slabog Wi-Fi modula i integrirane antene.

Srodni materijali:

(2 glasova)
Učitavanje ...

Dodajte komentar