Cijela istina o uštedama energije

S povećanjem cijena za energetske nosače, posebno za električnu energiju, kao i povećanjem broja kućanskih električnih uređaja, svaki potrošač koji je priključen na napajanje ima apsolutno logičnu odluku da poduzme mjere za njegovo spremanje. Postoji mnogo načina uštede potrošene električne energije, no ne tako davno, pojavio se novi, kako proizvođač tvrdi, inovativni uređaj koji će značajno smanjiti potrošnju električne energije i u stanu i u kući. Zove se ekonomizer. Što je, kako radi ovaj super uređaj, od čega se sastoji? A što je također svima zanimljivo, glavno je pitanje istina ili neistina koje će pomoći uštedi. Prije njenog rada i kupnje, morate detaljnije i pažljivo razumjeti. Ovaj je članak revizija web mjesta Elecroexpert Reći ćemo vam cijelu istinu o tome što je ekonomičar električne energije i na čemu se uzgajaju ljudi.

Kako izgleda ekonomizator i od čega se sastoji

Ovaj uređaj izgleda vrlo kompaktan i vrlo jeftin, što u načelu podmićuje potrošača, a također ga potiče da sudjeluje sa svojim teško zarađenim novcem u korist budućih ogromnih ušteda. Prema tekstu oglašavanja na njima - „čudo” uređaj neće samo uštedjeti troškove energije, već će čak i nekako moći zaštititi sve priključene električne uređaje od prenaponske snage tijekom grmljavinske oluje i udara groma. Ispod je najčešće korišteni uređaj za uštedu električne energije u trgovinama, koji proizvođač naziva „Štednjak električne energije”.

Fotografija štedne kutije za električnu energiju

Na prednjoj ploči su ugrađena dva LED-a koja signaliziraju da je ekonomizator u dobrom stanju i spreman za obavljanje zadanih funkcija. Može imati nekoliko adaptera za spajanje na utičnice različitih dizajna, tako da može biti svestraniji. Dizajn uštede energije može imati i različite oblike pravokutnog ili okruglog oblika, što ne mijenja suštinu njegovog rada.

Na poleđini su tehnički parametri uštede energije:

 • Model.
 • Radni napon od 90 do 250 V.
 • Učestalost izmjenične struje u mreži, 50 Hz-60 Hz.
 • Najveća snaga opterećenja kod koje je učinkovita je 15 000 vata, tj. 15 kW.
 • Serijski broj.

Neki su primjerci dizajnirani za prilično velika opterećenja, koja bi prvenstveno trebala upozoriti kupca, ponekad postoje takvi modeli da je snaga naznačena čak i do 40 kW. S ovom snagom struja bi trebala biti oko 180 A, što se ne koristi u kućnim uvjetima, jer ulazni automatski strojevi najčešće imaju nazivnu radnu struju od 25, dobro ili 63 A. Pa, recimo da je ovo maksimalni pokazatelj ekonomizera, a djeluje na pola snage, s razmakom snage.

Princip rada uređaja za uštedu energije, kako to oglašavači i proizvođač ponovno tvrde, temelji se na pretvorbi reaktivne komponente u aktivnu komponentu i njezinu prenosu u mrežu, čime ekonomizator uklanja reaktivnu komponentu iz mreže. Doista, snaga potrošena iz mreže sadrži i aktivnu i reaktivnu komponentu. Na velikim podstanicama poduzeća instalirani su takozvani kompenzatori jalove snage, koji nastaju velikim induktivnim opterećenjima. Pojavljuje se kao rezultat rada asinkronih motora, transformatora i svega što preuređuje električnu energiju u elektromagnetskom polju. Uređaji za kompenzaciju su:

 1. Poprečne banke kondenzatora.
 2. Reaktori.
 3. Sinkroni motori u načinu kompenzacije (prekomjerno pobuđivanje).

Ovako izgledaju kompenzatori jalove snage na temelju banke kondenzatora:

Kompenzator jalove snage

Međutim, brojila instalirana u poduzećima i distribucijskim podstanicama vode evidenciju o aktivnim i reaktivnim komponentama, a kod kuće postoje mjerni elementi koji uzimaju u obzir samo aktivnu energiju. Stoga nema smisla kompenzirati reaktivne kapacitete, pogotovo jer je u uređajima za kućanstvo toliko beznačajan da ga uopće ne vrijedi razmatrati.

Da biste bili sigurni i razumjeli uređaj ekonomizera, morat ćete ga rastaviti i vidjeti što je unutar njega, bateriju za kompenzaciju kondenzatora ili sinkroni generator. A evo što je unutra:

Demontaža uštede energije

A evo i njegovog dijagrama:

Dijagram uštede električne energije

Nekoliko elektroničkih elemenata poput kondenzatora, otpornika, LED dioda i sklopa dioda za ispravljanje mrežnog napona, a u najboljem slučaju njegov osigurač. Zapravo, ovo je električni krug za napajanje LED dioda, i ne više, koji ne samo da ne štedi električnu energiju, već troši i neki, iako mali, vrlo beznačajan dio električne energije za LED koji svijetli. Uređaji spojeni iz utičnice nemaju gotovo nikakvu reaktivnu energiju, a kao što je gore opisano, mjerač ne uzima u obzir, dakle, učinak uštede je nula.

Važno! Sada govorimo ne samo o ekonomizaciji električne energijeKutija za uštedu električne energije, ali i o uređajima poput Ekonor iUšteda energije, Svi su oni prijevara, nema tu nikakve stvarne koristi, a kamoli uštede električne energije! U ovom smo članku dali linkove do racionalnijih, a također i pravnih načina koji vam omogućuju manje plaćanja svjetla!

Pravi test ekonomizera

Krenimo od teorijskih koncepata i istraživanja u praksu. Kako bi se osiguralo da ekonomizer štedi energiju, to jest, brojilo vrti na istom opterećenju sporije. Da biste to učinili, postoje dva praktična načina na koja svi mogu isprobati:

 1. Spojite bilo koji uređaj na električnu mrežu i detektirajte koliko okretaja broji brojač ako je elektromehanički, a ako je elektronički, koliko LED trepće u određenom vremenskom razdoblju. Za svaki od računovodstvenih elemenata, na primjer, naznačeno je da 600 okretaja diska odgovara jednom kilovatu. Pa, to i nije toliko važno, jer morate pažljivo izračunati broj okretaja u najmanje 10 minuta kada je uređaj uključen i isključen radi ekonomičnosti.
 2. Druga metoda je preciznija i brža. Da biste to učinili, trebat će vam bilo koji električni uređaj, svejedno s potrošnjom energije. To se može učiniti pomoću žarulje i s bušilicom, jer se u njoj, zapravo, nalazi elektromotor, što je induktivno opterećenje. I ampermetar (digitalni multimetar) također je potreban, jer tek kada električna struja teče kroz brojilo, bilježit će električnu energiju, a struja se, pak, neće pojaviti bez povezivanja opterećenja. Teret povezujemo putem serijski spojenih ampermetra i uključimo ga.U ovom slučaju će mjerni uređaj pokazati snagu struje u ispitivanom krugu, sada uključujemo ekonomizator u izlazu smještenom što je moguće bliže opterećenju. Ako ovaj uređaj za uštedu na neki nevjerojatan način smanjuje naznake struje, tada će to biti dokaz da je učinkovit i da stvarno djeluje.

Dakle, bilo koji model ovog uređaja za uštedu energije može u najboljem slučaju smanjiti jalove komponente energije u stambenim mrežama paralelnim spajanjem kondenzatora, ali brojila ne uzimaju u obzir ovu energiju. Da, i takav kapacitet neće biti dovoljan za najmanju naknadu jalove snage, a još manje električne energije.

U potvrdu svega ovoga, preporučujemo da pogledate istinite kritike o uštedi energije:

To je sve što sam vam želio reći o uštedi energije, kako to radi i kako funkcionira. Nadamo se da vam je članak pomogao da provjerite je li to uobičajeno pranje novca. Ako imate bilo kakvih pitanja ili se ne slažete s našim mišljenjem, o tome možemo raspravljati u komentarima ispod posta!

Bilo bi korisno pročitati:

(3 glasova)
Učitavam...

2 komentara

 • Svetlana Anatolyvna

  To je istina, potpuni razvod, kupio sam prije gotovo dvije godine, trebalo mi je godišnje razdoblje za izračun i izvlačenje zaključaka. Obmana i samo obmana, apsolutno bez uštede. Pokušao sam u državi, rezultat je isti. Udio uštede postoji samo ako svi uređaji (televizori, punjenje, mikrovalna pećnica) iz mreže kad odem na posao isključim, pa čak i to je beznačajno))))

  Odgovoriti
 • Aleksej

  Potpuno varanje ... prevaranti

  Odgovoriti

Dodaj komentar