Pravila za određivanje faze, nule i uzemljenja u mreži

Potreba za rješavanjem ovog problema može se pojaviti prilikom instaliranja utičnice, kada su za nju neoznačeni vodiči prikladni. U ovom slučaju, prije instaliranja utičnice, mora se utvrditi koja je od žica odgovorna za što. Razmislite kako odrediti fazu, nulu i tlo indikatorskim odvijačem, multimetrom, kao i improviziranim sredstvima.

Pomoću indikatora odvijača

Slijed radnji ovisi o tome koji je sustav ožičenja instaliran u sobi. Razmotrite pravila za određivanje fazne i neutralne žice u različitim slučajevima.

Dvije žičane mreže

Ova opcija ožičenja nalazi se u starim kućama. Prema modernoj terminologiji, ovaj sustav je označen kao TN-C. Njegova suština leži u činjenici da nulta radna žica, uzemljena na trafostanici, kombinira ulogu zaštitnog uzemljenja (PEN). U IT sustavu postoji i samo fazni i radni neutralni vodič, ali se ne koristi u običnim stambenim i industrijskim prostorijama. U dvožilnoj mreži odvojena uzemljena žica jednostavno nema, to jest, postoje samo faza i nula. Vrlo je jednostavno odrediti ih: dodirivamo indikator sekvencijalno na svaki od vodiča struje, faza zapali lampicu, kao što je prikazano na slici ispod:

Provjera pokazatelja

Sustav je zastario. Na utičnici bilo kojeg modernog električnog uređaja nalaze se tri terminala. Ožičenje mora biti trožilno, s izuzetkom skupine rasvjete.

Tri žičane mreže

U ovoj izvedbi, tri žice ulaze u kuću ili stan. Takve mreže imaju nekoliko sorti. U sustavu TN-S radna nula i zaštitna zemlja idu odvojeno od trafostanice, gdje su obje povezane na radno tlo. S ovom vrstom ožičenja može se odrediti svrhu žica na sljedeći način:

  • u štitu ili u spojnoj kutiji pomoću indikatora odredite žicu na kojoj je prisutna faza;
  • dva preostala su radna i zaštitna nula (zemlja), odvojite jednu žicu od njih na štitu;
  • ako odspojite radnu nulu, sva će električna oprema u stanu prestati raditi, što znači da je preostali provodnik uzemljen, odnosno zaštitna zemlja.

Sada ostaje da utvrdimo u utičnici među tri žice na kojoj od njih faza, nula i uzemljenje. Ako nije moguće pronaći boju izolacije, određivanje njihovih funkcija može se provesti improviziranim putem, bez uređaja. Da biste to učinili, morate uzeti uložak s uvijenom svjetiljkom i žicama koje su izvučene. Definicija se provodi na sljedeći način. Dotaknemo faznu žicu jednim vodičem iz uloška (faza je već pronađena pomoću pokazatelja), a druga dodiruje dva preostala. Ako se radna nula isključi na ploči, lampica će se upaliti samo kad je spojena na zaštitno tlo i obrnuto.

Provjera lagane faze

Donji videozapis jasno pokazuje kako pomoću indikatora odvijačem odrediti fazu, nulu i zemlju:

Druga varijanta TN sustava je ožičenje TN-C-S, U ovom slučaju, neutralna žica je podijeljena na radnu nulu i zaštitno tlo na ulazu u kuću. Ovdje za određivanje svrhe vodiča možete primijeniti redoslijed operacija opisan za TN-S sustav. Dodatna prilika je dodana ispitivanjem mjesta odvajanja PEN-a kako bi se utvrdilo gdje su radna i zaštitna nula (tlo) duž presjeka jezgre u žici.

U slučaju da je uzemljenje izvedeno prema sustavu TT, objekt (privatna kuća) ima svoj vlastiti uređaj za uzemljenje, od kojeg je ožičeno zaštitno uzemljenje. U tim je uvjetima u pravilu moguće odrediti fazu, nulu i zemlju praćenjem vodiča uzemljenja duž putanje njegovog polaganja.

Definicija s multimetrom ili testerom

Za početak, najbolje je odrediti fazu odvijačem u kombinaciji s indikatorom. Polazit ćemo od činjenice da ako na farmi postoji multimetar, sigurno će se naći pokazatelj. U ekstremnim slučajevima možete učiniti sljedeće. U nekim slučajevima može pomoći multimetar za određivanje napona između žice i cijevi za grijanje ili vodu. Nažalost, rezultat ovdje nije uvijek predvidljiv. Najčešće je napon između faze i sustava grijanja blizu 220 V, u svakom slučaju trebao bi biti veći nego između istog grijanja i nule. Slika se može promijeniti, na primjer, ako lopov susjed koristi cijevi za grijanje kao radno tlo.

Koristeći multimetar

U trožičnim krugovima multimetar će prikazati radni napon između vodiča na koji je primijenjena faza i bilo kojeg od ostala dva. Određivanje koja nula radi, a koja je uzemljena, može se provesti gore opisanom metodom, odnosno odvajanjem jedne od ulaznih nula na štitu i upotrebom kontrolne žarulje.

Što još važno znati?

Ponekad određivanje svrhe vodiča struje može biti olakšano poznavanjem njihove općeprihvaćene oznake u boji:

  • Nula može biti označena latiničnim slovom N. Općeprihvaćena boja izolacije je plava ili plava. Druga mogućnost bojanja izolacije je bijela pruga na plavoj pozadini.
  • Zemljište je označeno latinskim PE. U sustavu uzemljenja koji kombinira funkcije zaštitne i radne nule označen je PEN. Boja upotrijebljene izolacije je žuta, ima jednu ili dvije trake svijetlozelene nijanse.
  • Faza može biti označena latiničnim slovom L ili označena kao faza trofazne električne mreže, tj. A, B ili C. Boja izolacije može biti proizvoljna, ali ne ponavljajući one koje označavaju zemlju (zaštitnu zemlju) ili neutralni vodič. U većini slučajeva je crvena, smeđa ili crna.

Korisno je znati pravila ožičenja. Također može pomoći u određivanju faze, nule i zemlje. Faza bi uvijek trebala ulaziti na centralu sklopka ili osigurač. Nulta jezgra može se montirati na sabirnicu posebnog dizajna koja ima nekoliko terminala. U metalnim pločama i terminalnim kutijama starog tipa ispod matice je pričvršćen nula ili tlo s pričvršćenim vijkom na kućište kutije. Ova pravila mogu olakšati određivanje funkcija dolaznih vodiča. Saznajte više o kako odrediti fazu i nulu bez instrumenata, možete iz našeg zasebnog članka.

Sada znate kako odrediti fazu, nulu i uzemljenje multimeterom ili indikatorskim odvijačem. Nadamo se da su vam pružene preporuke pomogle da sami riješite problem!

Sigurno ne znate:

(2 glasova)
Učitavanje ...

Dodajte komentar