Opcije za spajanje dvije žarulje na jedan prekidač

Može biti mnogo situacija kada trebate spojiti dvije žarulje na jednu mrežu napajanja pomoću samo jednog prekidača. Najčešće se koriste prekidači s jednim ili dva ključa, rjeđe križni prekidači. Ako u pravilu nema poteškoća s povezivanjem jedne žarulje, tada prisutnost dva izvora svjetlosti čini domaće majstore razmišljati o njihovoj ispravnoj povezanosti s mrežom. No, želio bih navesti sve moguće načine, temeljene ne samo na vrsti sklopke, već i na tipu žarulja i kako ih spojiti. Zatim ćemo detaljno opisati kako spojiti dvije žarulje na jedan prekidač, pružajući sve potrebne dijagrame instalacije.

Vrste svjetiljki i sklopki

Prije nego što prijeđete izravno na instalaciju, morate jasno razumjeti da postoji nekoliko vrsta žarulja koje se izravno povežu s mrežom ili putem balasta ili opreme za spuštanje ispravljača. U svakom slučaju, svaki od njih ima svoj radni napon i snagu, o čemu također ovisi struja.

Vrste umjetnih izvora svjetlosti, koje se često koriste u svakodnevnom životu:

  • Žarnice i halogeni, princip rada je isti samo u nekima postoji vakuum, a u drugima postoje posebni parovi halogena koji povećavaju vijek trajanja.
  • Luminescentni, kao i njihova raznolikost, takozvane domaćice i natrij.
  • LED, koji radi na LED sustavima i ima svojstva poluvodičke diode, emitira svjetlosni tok.

Glavni vrste prekidača za svjetlodizajnirani za kontrolu rasvjete mogu se podijeliti na:

  1. Jedno-ključni, dvo-ključni, tro-ključni itd.
  2. Proći i preći.

Svaka vrsta svjetiljke ima svoje karakteristike i sheme povezivanja, čak i ako su spojene na isti prekidač.

Razlika između paralelnog i serijskog spajanja svjetiljki

Ako su neke žarulje spojene paralelno jedna s drugom i, sukladno tome, u nizu s prekidačem, tada će napon na svakoj od njih biti jednak i na taj je način moguće povezati izvore svjetla različite snage. Glavni uvjet je da radni napon na kojem normalno rade treba biti jednak naponu izvora napajanja. Ako se u ovom slučaju koristi padajući uređaj s ispravljačkim sustavom, kontakt za otvaranje mora odvojiti krug ispred pretvarača, kao što je prikazano na slici.

Shema spajanja reflektora 12 V

U ovom slučaju nije važno da će se uključiti dva ili tri izvora svjetlosti. Najčešće su to halogene i LED žarulje, dizajnirane za smanjeni napon od 12 ili 24 Volta.

S serijskom vezom, situacija se drastično mijenja.Napon napajanja bit će podijeljen s brojem žarulja, to jest, ako je mreža 220 volti, tada će na dva umjetna izvora svjetlosti spojena na serijski krug napon biti približno 110 volti. To se mora uzeti u obzir pri njihovom odabiru i kupnji. Još jedna nijansa ove veze povezana je sa snagom svakog od njih. Trebao bi biti jednak ili što bliže jedni drugima. s ovom vezom struja je ista u svim dijelovima kruga. Ako jedna žarulja ima 500 vati, a druga 50 vati, u žarulji s manjom snagom spojenom žicom jedna za drugu, i dalje će teći veća struja, što odgovara najjačem opterećenju. Žarulja s manje snage odmah će izgorjeti. Ovo se pravilo primjenjuje na sve vrste izvora žarulje, od žarnih do LED.

Ako trebate spojiti LED izvor svjetla iz mreže ili iz utičnica, često se sastoji od takozvanog upravljačkog programa instaliranog unutar kućišta svjetiljke. Obavlja nekoliko funkcija odjednom: ispravljanje i spuštanje. Za serijsku vezu ovi rasvjetni uređaji nisu namijenjeni, već samo paralelni.

Za fluorescentne izvore dnevne svjetlosti, kako s elektroničkim uređajem za pokretanje, tako i sa pokretačem, serijska veza se najčešće nalazi u rasterskim svjetiljkama, jer omogućuje upotrebu gas i dva startera za osiguranje stabilnog rada. U ovom slučaju, sam se pokretač odabire na 127 V s računanjem radnog napona standardne mreže od 220 volti. Prekidač u ovom krugu koristi konvencionalnu sklopku s jednim ključem i svojim kontaktom također prekida faznu žicu.

Spajanje fluorescentnih svjetiljki

Što se tiče paralelnog povezivanja nekoliko fluorescentnih svjetiljki ili kompaktnih svjetiljki, čiji se rad zasniva na sjaju fosfora odloženom na staklenu cijev, u ovoj situaciji možete na bilo koji prekidač spojiti bilo koju količinu, i jednostruku i dvotlačnu. Glavna stvar je uzeti u obzir snagu svih izvora svjetlosti, o kojima izravno ovisi struja u njihovom krugu. Za svaki je prekidač ograničen i označen je u tehničkoj putovnici, na pakovanju ili na kutiji. Ako je, na primjer, naznačena struja od 5 A, tada se njezina vrijednost ne smije premašiti, jer će to vrlo brzo učiniti sam kontakt kontakta koji se ne može koristiti.

Da biste u potpunosti razumjeli serijsku i paralelnu vezu žarulja, preporučujemo da pogledate video:

Dijagram spajanja dvije žarulje

Prekidač s jednim ključem

Spajanje dviju žarulja sa žarnom niti na jedan prekidač izvodi se prema standardnoj shemi, jedina razlika je u načinu na koji su povezani izvori svjetla. Pomoću preklopnog uređaja s jednom tipkom možete istovremeno kontrolirati dva rasvjetna uređaja, bez obzira na to kako su međusobno spojeni, paralelno ili u nizu.

Dvije svjetiljke za jedan prekidač

Paralelna veza

Glavna stvar koja se mora zapamtiti je da se preporučuje stavljanje NC kontakta u fazu, a žica spojena izravno na žarulju na nulu. U suprotnom slučaju, naravno, krug će također raditi, ali tada prilikom zamjene izgaranog izvora svjetlosti postaje potrebno isključiti cjelokupno napajanje prostorije ili područja, jer je potencijal koji prolazi kroz fazni vodič koji utječe na ljudsko tijelo. Odredite fazu lako pomoću konvencionalnog indikatora odvijača ili testera.

Prekidač s dvije bande

Ako je sve povezano s spajanjem dviju žarulja i prekidačem s jednim ključem, razmislite o sklopci s dvije tipke i njezinim značajkama rada i povezivanja. Ima jedan zajednički kontakt i dva odlazna, koji idu u odvojeno opterećenje. U tom se slučaju cjelokupna instalacija mora izvesti kroz razvodnu kutiju, što će dodatno pojednostaviti povezivanje novih rasvjetnih uređaja ili rješavanje problema. Ožičenje na sklopku provodi se trožičnom žicom, a ožičenje kroz svjetiljke i ulaz napajanja su dvožični.

Instalacijska shema za dvosmjerni prekidač

Uređaj s dvostrukom sklopkom može se koristiti za odvojeno upravljanje dvama izvorima svjetlosti bilo koje vrste, što je najvažnije, opet, ne zaboravite na ograničavanje struje u krugu. Upravo zbog snage struje koja struji u krugu rasvjetnih uređaja morate odabrati sam prekidač i žični dio.

Videozapis u nastavku jasno pokazuje kako dva lampe spojiti na dvostruki prekidač:

Izlazni prekidači

Spajanje dviju žarulja na prolazni prekidač koristi se prilikom osvjetljavanja dugih hodnika i tunela i za to se nužno koriste u paru, jer se u protivnom gubi značenje njihove upotrebe. Evo shematskog dijagrama za takvu vezu. Sva ugradnja se također mora obaviti kroz razvodnu kutiju:

Priključni prekidač za dovod

Cjelokupna suština spajanja dvije ili više svjetiljki na prolazni prekidač navedena je u videu:

Zaključak

Serijski priključak dviju svjetiljki na mrežu putem prekidača ima jednu negativnu stranu i zato se rijetko koristi. Leži u činjenici da kad jedan jedini izvor svjetla prestane raditi, cijeli lanac prestaje raditi, a to je vrlo nezgodno. Uz paralelnu vezu, nema takvog učinka, stoga je najrasprostranjeniji i zahtijeva se i u domaćim uvjetima i u proizvodnji. Što se tiče samog prekidača, njegov glavni radni element je kontaktni dio, koji je dizajniran za određenu struju, a prekoračenje ove vrijednosti dovest će do njegovog pregrijavanja, izgaranja i, kao rezultat, do kvara. Nadamo se da vam je sada postalo jasno kako spojiti dvije žarulje na jedan prekidač svjetla i koji je krug najprikladniji!

Bilo bi korisno pročitati:

(2 glasova)
Učitavam...

jedan komentar

Dodaj komentar