Kako napraviti zavjese s pozadinskim osvjetljenjem s LED trakom?

Svatko nastoji svoj dom opremiti što ljepšim i ugodnijim. Moderna ideja dizajna pomoću skrivenih zavjesa za osvjetljenje u stanu stekla je veliku popularnost. Zavjesa, na koju je pričvršćena LED traka, omogućuje percepciju sobe na potpuno drugačiji način, proširujući njene granice i usredotočujući svu pažnju na originalnost zavjesa i tila. Vizualna percepcija prostorije ovisi o tome gdje usmjeriti svjetlost i kamo postaviti izvor svjetlosti. Reflektirana rasvjeta koja dolazi sa stropa izgledat će vrlo učinkovito. Dalje ćemo govoriti o tome kako napraviti pozadinsko osvjetljenje LED zavjesa trakama pružanjem uputa za instalaciju i foto primjera gotovih rješenja.

Montažna tehnologija

Da bi LED pozadinsko osvjetljenje bilo na zavjesi, prilikom polaganja električnih ožičenja u sobi potrebno je postaviti poseban okvir izrađen od suhozida iznad prozora, u koji će se postaviti kabeli. U ovom okviru će biti traka i transformator, od kojih će raditi pozadinsko osvjetljenje.

Zatim morate nastaviti s ugradnjom transformatora. Montira se na strop ili na zid. U pravilu se učvršćuje pomoću tipova i na takvom mjestu, tako da se žice lako mogu dovesti do istosmjernog izvora.

Prije spajanja kabela isključite izvor napajanja. Nakon toga priključite kabel napajanja na N i L (u ovom slučaju bijela fazna žica je spojena na L element, a plava neutralna žica spojena na N). LED traka spojena je na uređaj preko elemenata V + i V-. Dijagram veze prikazan je dolje:

Priključak LED trake 10 metara

Važno! Nakon završetka instalacije i spajanja svih žica na jedinicu za napajanje, potrebno je započeti spajanje transformatora i trake. LED traka je fiksirana žicom, koja je smještena u niši. Pozadinsko svjetlo se fiksira lemljenjem. oko kako spojiti LED traku vlastitim rukama, detaljno smo ispričali u zasebnom članku.

Da bi se zavjesa istaknula iznutra i dobro kombinirala u unutrašnjosti, moraju se uzeti u obzir neke točke:

  1. Zavjesa bi trebala izgledati dobro uz osvjetljenje, a LED traku ne bi trebala vidjeti osoba koja gleda zavjesu. Treba vidjeti samo pozadinsko osvjetljenje, kao na fotografiji ispod:Svjetlo ispod streha
  2. Svjetlost ne smije biti prekrivena zavjesama ili bilo kojim drugim elementima.
  3. U odnosu na platno, LED pozadinsko osvjetljenje treba imati tangentni smjer.
  4. U skladu s protupožarnim propisima, ne stavljajte izvor napajanja u blizinu površina osjetljivih na visoke temperature. To znači da bi udaljenost do zavjesa trebala biti značajna. Fotografija prikazuje LED traku koja se nalazi duž cijele duljine zida:

Stropna rasvjeta perimetra

Što se tiče ugradnje LED trake, na stražnjoj strani trake nalazi se ljepljiva podloga, zahvaljujući kojoj se može pričvrstiti na bilo koju ravnu površinu.Najbolje rješenje bi bio aluminijski profil. Malen je i zavjesa će ga pokriti. Njegova standardna duljina je 2 m.

Prije lijepljenja provjerite je li LED traka izolirana od aluminija. To je potrebno kako bi se izbjeglo kratki spoj, Zatim morate pričvrstiti traku na dva aluminijska profila i zalijepiti par žica između njih. Nakon postavljanja rasvjetne trake u profil, ona se mora ispitati. Rasvjeta se može uključiti zajedno s općim svjetlom ili se može izvršiti zasebnim prekidačem.

Druga opcija za ugradnju pozadinskog osvjetljenja je na greben. U ovom će slučaju zavjesa sakriti jačinu svjetlosti i izgledati originalnije. Fotografski primjer takvog rasporeda vrpce prikazan je u nastavku:

Učvrsni vijenac

Osim toga, zavjesa se može osvijetliti točkom. Obično se ova metoda koristi za naglašavanje lambrequina. Pri postavljanju LED-ova na krutu strukturu pažnja je usmjerena na krug. Ali za njegovu provedbu potrebno je biti izuzetno precizan i točan.

Zavjese u žarištu

Preporučujemo i gledanje videozapisa koji pokazuje kako napraviti vlastito pozadinsko osvjetljenje zavjesa:

Primjeri gotovih rješenja

I na kraju, preporučujemo vam da pogledate fotografije koje jasno pokazuju osvjetljenje zavjesa pomoću LED trake. Imajte na umu da s rastezljivim stropom rasvjeta zavjesa izgleda prilično originalno i lijepo:

Rasvjetna stropna rasvjeta

Moderni interijer dnevnog boravka

Dječja soba

Suvremena rasvjeta zavjesa

spavaća soba

Stoga smo pogledali kako napraviti zavjese i zavjese sa pozadinskim osvjetljenjem s LED trakom. Nadamo se da su vas savjeti za instalaciju i primjeri fotografija potaknuli da sami napravite ovo rješenje!

Bit će zanimljivo pročitati:

(4 glasova)
Učitavanje ...

Dodajte komentar