Tehnologija ispitivanja tranzistora

Tranzistor je najpopularnija aktivna komponenta koja je dio električnih krugova. Svatko koga zanima elektronika, s vremena na vrijeme treba provjeriti sličan element. Ispitivanje posebno moraju činiti početnici radioamateri, koji koriste rabljene tranzistore u svojim krugovima, na primjer, lemljene sa starih ploča. Za "pozive" možete koristiti posebne uređaje za ispitivanje koji vam omogućuju mjerenje parametara tranzistora, kako biste ih kasnije mogli usporediti s onima navedenim u direktoriju. Međutim, za elemente uključene u amatersku shemu dovoljno je izvršiti provjeru u skladu s pravilom: "dobar, loš". Ovaj članak govori kako testirati tranzistor s multimetrom prema ovoj metodi ispitivanja.

Priprema alata

Svaki moderni radio sa šunkom ima univerzalni instrument nazvan digitalni multimetar. Omogućuje vam mjerenje izravnih i izmjeničnih struja i napona, otpora elemenata. Također vam omogućuje provjeru performansi elemenata kruga. U pravilu se dioda i zvučnik crtaju pokraj prelaza na način "biranja" (pogledajte fotografiju na slici 1).

Multimetar prednje ploče

Slika 1 - Prednja ploča multimetra

Prije provjere elementa, morate provjeriti da sam multimetar radi:

 1. Baterija se mora napuniti.
 2. Prilikom prelaska na test poluvodiča, na zaslonu bi trebao biti prikazan broj 1.
 3. Sonde moraju biti u dobrom stanju, budući da je većina uređaja Kinezi, a prekidi žice u njima su vrlo česti. Morate ih provjeriti naslonivši vrhove sondi jedna na drugu: u ovom slučaju na ekranu će se pojaviti nula i oglasiće se zvučni signal - uređaj i sonde rade.
 4. Sonde su povezane u skladu s kodiranjem boja: crvena sonda je u crvenom priključku, crna u crnom konektoru s riječi COM.

Ako ne znate kako koristiti ovaj uređaj, preporučujemo vam da pročitate detaljne upute o lutkama kako koristiti multimetar!

Verifikacijske tehnologije

bipolarni

Struktura bipolarnog tranzistora (BT) uključuje 2 p-n ili 2 n-p spajanja. Nalazi tih prijelaza nazivaju se emiter i sakupljač. Izlaz srednjeg sloja naziva se bazom. Pojednostavljeno, BT se može prikazati kao dvije diode na brodu, kao što je prikazano na slici 2.

Slika 2 - NPN model i njegov diodni

Slika 2 - NPN model i njegov diodni "analog"

Bipolarni tranzistor multimeterom nije teško provjeriti, u što ste se sada uvjerili. Kao što je poznato, glavno svojstvo pn spajanja je njegova jednostrana vodljivost. Kada je pozitivna (crvena) sonda spojena na anodu, a crna na katodu, napon naprijed na mjestu spajanja u milivoltima bit će prikazan na zaslonu multimetara. Jačina napona ovisi o vrsti poluvodiča: za germanijeve diode taj će napon biti veličine od 200-300 mV, a za silicij od 600 do 800 mV.U suprotnom smjeru dioda ne prolazi struju, pa ako zamijenite sonde na mjestima, tada će se na zaslonu prikazati 1, što ukazuje na beskonačno veliki otpor.

Ako je dioda "slomljena", najvjerojatnije će se čuti zvučni signal, i to u oba smjera. Ako je dioda "otvorena", tada će jedinica biti prikazana na indikatoru.

Dakle, bit zdravstvenog pregleda tranzistora je "zvonjenje" p-n spojeva baza-kolektor, bazni emiter i odašiljač-sakupljač u izravnoj i obrnutoj vezi:

 • Sakupljač baze: Crvena sonda se spaja na bazu, crna sa kolektorom. Veza bi trebala raditi kao dioda i provoditi struju u samo jednom smjeru.
 • Bazna emiter: Crvena sonda ostaje povezana s bazom, crna je s emiterom. Slično kao u prethodnom odlomku, veza mora provoditi struju samo kad je izravno povezana.
 • Sakupljač odašiljača: Pri pogrešnom prijelazu, otpor određenog presjeka teži beskonačnosti, o čemu će govoriti jedinica na indikatoru.

Prilikom provjere operabilnosti pnp tipa „dioda“ analogni će izgled također biti sličan, ali diode će biti povezane obrnuto. U ovom je slučaju crna sonda povezana s bazom. Spoj odašiljača-kolektora provjerava se na isti način.

U videozapisu u nastavku jasno je prikazana provjera bipolarnog tranzistora s multimeterom:

polje

Tranzistori polja (PT) ili "terenski uređaji" koriste se u izvorima za napajanje, monitorima, audio i video opremom. Stoga se potrebe za verifikacijom češće susreću sa stručnjacima za popravku hardvera. Također možete neovisno provjeriti takav element kod kuće koristeći konvencionalni multimetar.

Slika 3 prikazuje strukturni dijagram PT-a. Izlazi Kapija (odvod), odvod (odvod), izvor (izvor) mogu biti locirani na različite načine. Vrlo često ih proizvođači označavaju slovima. Ako nema označavanja, tada je potrebno konzultirati referentne podatke, prethodno znajući naziv modela.

Blok dijagram PT

Slika 3 - Dijagram bloka PT-a

Treba imati na umu da se prilikom popravka opreme u koju su ugrađeni PT-i često postavlja zadatak provjere ispravnosti i cjelovitosti, a ne odmašćivanje elementa s ploče. Najčešće, moćni tranzisteri s efektom polja instalirani u prebacivanju napajanja. Također treba imati na umu da su "terenski radnici" izuzetno osjetljivi na statički otpad. Stoga, prije provjere tranzistora s efektom polja bez isparavanja, potrebno je staviti antistatičnu narukvicu i pridržavati se sigurnosnih mjera opreza.

Antistatički pojas

Slika 4 - Antistatički pojas

Možete provjeriti PT multimeterom po analogiji s kontinuitetom prijelaza bipolarnog tranzistora. Radni "polevik" ima beskonačno visok otpor između stezaljki, neovisno o primijenjenom ispitnom naponu. Međutim, postoje neke iznimke: ako na vrata postavite pozitivnu sondu za ispitivanje i negativnu sondu na izvor, napuni se kapacitet vrata i otvori se prijelaz. Kod mjerenja otpora između odvoda i izvora, multimetar može pokazati neku vrijednost otpora. Neiskusni majstori često prihvaćaju ovaj fenomen kao znak neispravnosti. Međutim, to ne odgovara uvijek stvarnosti. Prije provjere kanala odvoda, potrebno je kratko spojiti sve PT terminale kako bi se skratili kapaciteti spojeva. Nakon toga njihov će otpor opet postati velik i možete ponovno provjeriti radi li tranzistor ili ne. Ako takav postupak ne pomogne, tada se element smatra neradnim.

"Terenski radnici" koji stoje u napajanju s preklopnom strujom velike snage često imaju unutarnju diodu na prijelazu izvor odvoda. Stoga se ovaj kanal tijekom provjere ponaša kao redovita poluvodička dioda. Da biste izbjegli lažnu pogrešku, prije provjere tranzistora multimeterom provjerite postoji li unutarnja dioda. Zamijenite ispitivačke sonde. U ovom slučaju na ekranu bi trebao biti prikazan jedan, što ukazuje na beskonačni otpor.Ako se to ne dogodi, tada je, najvjerojatnije, PT "slomljen."

Tehnologija za provjeru tranzistora s efektom polja prikazana je u videu:

mješavina

Tipični kompozitni tranzistorski ili Darlingtonov krug prikazan je na slici 5. Ova dva elementa smještena su u istom kućištu. Unutra je i otpornik na opterećenje. Takav model ima slične zaključke kao i bipolarni. Lako je pogoditi da kompozitni tranzistor s multimetrom možete provjeriti na isti način kao i BT. Treba napomenuti da neke vrste digitalnih multimetara u ispitnom načinu rada imaju napon manji od 1,2 V na terminalima, što nije dovoljno za otvaranje pn spoja, u kojem slučaju uređaj pokazuje otvoreni krug.

Darlington krug

Slika 5 - Darlingtonov dijagram

Ako nakon čitanja članka još uvijek ne razumijete u potpunosti kako provjeriti tranzistor multimeterom, sljedeća video lekcija omogućit će vam da jasno vidite tehnologiju provjere:

Dakle, zadatak provjere ovog elementa kruga svodi se na uzastopno "zvonjenje" p-n spojeva, a ako oni rade, uređaj se može smatrati radnim. Nadamo se da sada znate kako kod kuće provjeriti tranzistor s multimeterom!

Savjetujemo vam da pročitate:

(4 glasova)
Učitavanje ...

3 komentara

 • Aleksandar

  "Međutim, postoje neke iznimke: ako pozitivnu sondu testera stavite na vrata, a negativnu na izvor, kapacitet kapije će se napuniti i prijelaz će se otvoriti. Kod mjerenja otpora između odvoda i izvora, multimetar može pokazati neku vrijednost otpora. "
  Pitanje je: može li multimetar pri mjerenju otpora između odvoda i izvora pokazati neku vrijednost otpora u oba položaja sonde?

  odgovor
 • Aleksashka

  Da biste testirali bipolarnost po principu dobro / loše, bolje je napraviti jednostavan multivibrator. Postoji zvuk - dobar, nema zvuka - nije dobar. Povoljno i jednostavno.

  odgovor

Dodajte komentar