Kratak pregled konvencija korištenih u dijagramima ožičenja

Sposobnost čitanja električnih krugova važna je sastavnica, bez koje je nemoguće postati stručnjak na području električnog rada. Svaki početnik električar mora znati kako su utičnice, prekidači, sklopni uređaji, pa čak i mjerač električne energije naznačeni na projektu ožičenja u skladu s GOST-om. Dalje ćemo pružiti čitatelje stranica my.electricianexp simboli u električnim krugovima, grafički i abecedni.

sadržaj:

grafički

Što se tiče grafičke oznake svih elemenata koji se koriste u dijagramu, pružat ćemo ovaj pregled u obliku tablica u koje će proizvodi biti svrstani prema namjeni.

U prvoj tablici možete vidjeti kako su na električnim krugovima označeni električni kutije, ploče, ormari i daljinski upravljači:

Električne kutije, ploče, ormarići na projektima

Sljedeće što biste trebali znati je simbol opskrbnih utičnica i prekidača (uključujući prolazne prolaze) na jednorednim shemama stanova i privatnih kuća:

Izlazi za struju

Što se tiče rasvjetnih elemenata, rasvjetna tijela i svjetiljke prema GOST-u označavaju sljedeće:

Dijelovi rasvjete za sastavne dijelove

čvora

U složenijim krugovima u kojima se koriste električni motori, elementi poput:

Električni motori

Također je korisno znati kako su transformatori i induktori grafički prikazani na shemama glavnih krugova:

Transformatori i prigušnice

Električni uređaji u skladu s GOST-om na crtežima imaju sljedeću grafičku oznaku:

Kako izgledaju mjerni instrumenti na crtežima?

Evo, usput, tablice koja je korisna za početnike električara, a koja pokazuje kako izgleda petlja uzemljenja na planu ožičenja, kao i sam vod struje:

Kabeli i uzemljenje

Pored toga, na dijagramima možete vidjeti valovitu ili ravnu liniju, "+" i "-", koje označavaju vrstu struje, napona i oblik impulsa:

Vrsta struje i napona

U složenijim automatizacijskim krugovima možete naići na čudne grafičke zapise, poput kontaktnih veza. Sjetite se kako su ovi uređaji označeni na električnim krugovima:

Preklopni uređaji

Preklopni uređaji

Uz to, trebate biti svjesni kako radijski elementi izgledaju na projektima (diode, otpornici, tranzistori, itd.):

Radio elementi

To su sve uobičajeno grafičke oznake u električnim krugovima strujnih krugova i rasvjete. Kao što ste i sami već vidjeli, postoji prilično puno komponenti i možete se sjetiti kako je svaka označena samo iskustvom. Stoga preporučujemo da spremite sve te tablice kako biste, kada čitate projekt planiranja ožičenja kuće ili stana, mogli odmah odrediti kakav je element kruga na određenom mjestu.

Zanimljiv video na temu:

pismo

Već smo vam rekli kako dešifrirati označavanje žica i kabela, U jednorednim dijagramima ožičenja postoje i vlastita slova, iz kojih je jasno što je sve uključeno u mrežu. Dakle, prema GOST 7624-55, slovna oznaka elemenata na električnim dijagramima je sljedeća:

 1. Relej struje, napona, snage, otpora, vremena, intermedijara, indeksa, plina i vremenskog kašnjenja, odnosno - RT, RN, RM, RS, RV, RP, RU, RG, RTV.
 2. KU - kontrolni gumb.
 3. KV - granični prekidač.
 4. KK - kontroler naredbe.
 5. PV - granični prekidač.
 6. DG je glavni motor.
 7. DO - motor pumpe za hlađenje.
 8. DBH - motor velikih brzina.
 9. DP - dovodni motor.
 10. DSH - vreteno motor.

Pored toga, u domaćem označavanju elemenata radiotehničkog i električnog kruga, razlikuju se sljedeće slova:

Oznaka slova u elektricama

Ovim se zaključuje kratki pregled simbola u električnim krugovima. Nadamo se da sada znate kako su utičnice, prekidači, svjetiljke i drugi elementi krugova naznačeni na crtežima i planovima stambenih prostora.

Također pročitajte:

(36 glasova)
Učitavanje ...

8 komentara

 • Taras

  Bok
  "svjetiljka sa žarnom lampom za posebnu rasvjetu" i "nosač žarulja" imaju isto oznaku. Kako odrediti gdje instalirati? Ili postoji greška?

  odgovor
  • Bla bla

   Na shemi ožičenja električar izvodi žicu s maržom od 20-25 cm i spaja je na odgovarajući prekidač u razvodnoj kutiji. Dakle, nema razlike

   odgovor
 • Kondrat

  autor nije zbunjen spominjanjem GOST-a 1955 ??? Okrenite glavu kalendaru-62 godine je malo puno !!! Vrlo je prikladno naznačiti datume GOST-ova

  odgovor
  • Fargoniy

   2019. u koledžu radimo sve sheme za ovog gosta. Ili se tamo preko 60 godina ništa zapravo nije jednostavno promijenilo. Isti nazivi, istina novog dofig-a

    

   odgovor
 • Irene

  A što to znači (u grupi s otvorima iste veličine) crni kvadrat i dvije crtice prema van (II) i crni kvadrat, crtica s tri grane prema van (-

  odgovor
 • zarez

  reci mi što je to

  odgovor
 • Denis

  Jako lijepo mjesto. Hvala na pomoći, ne bih to mogao učiniti bez tebe.

   

  odgovor
 • Radmirom

  Kako objasniti shemu? Sutrašnja obrana nisam bum bum.

  odgovor

Dodajte komentar