Što su električni krugovi?

Električni krug je dokument u kojem su, prema pravilima GOST-a, naznačene veze između sastavnih dijelova uređaja koji rade zbog protoka električne energije. Kao što razumijete, ovaj crtež daje električarima razumijevanje načina na koji instalacija radi i od kojih se elemenata sastoji. Glavna svrha električnog kruga je pomoć u povezivanju jedinica, kao i rješavanje problema kruga. Zatim ćemo vam reći koje su vrste i vrste električnih krugova, dajući kratak opis, karakteristike i primjere svake sorte.

Opća klasifikacija

Prvo morate razumjeti što se podrazumijeva pod vrstama i što prema vrstama dokumenata. Dakle, prema GOST 2.701-84, postoje sljedeće vrste shema (u zagradama kratka oznaka):

 1. Električni (E).
 2. Hidraulički (G).
 3. Pneumatski (P).
 4. Plin (X).
 5. Kinematička (K).
 6. Vakum (B).
 7. Optički (L).
 8. Energija (P).
 9. Podjele (E).
 10. Kombinirano (C).

Što se tipova tiče, glavni su:

 1. Strukturni (1).
 2. Funkcionalni (2).
 3. Glavna (cjelovita) (3).
 4. Priključci (montaža) (4).
 5. Priključci (5).
 6. Općenito (6).
 7. Mjesto (7).
 8. United (8).

Na temelju navedenih oznaka moguće je razumjeti njegovu vrstu i vrstu po nazivu električnog kruga. Kao primjer, dokument nazvan E3 je dijagram kruga. Izgledno izgleda ovako:

Dijagram ožičenja E3

Zatim ćemo detaljno razmotriti svrhu i sastav svake od navedenih vrsta električnih krugova. Preporučujemo da se upoznate standardni simboli na dijagramimakako bi bilo još lakše shvatiti koja je svaka varijanta crteža.

Svrha svakog kruga

strukturalan

Ova vrsta dokumenta je najjednostavnija i daje razumijevanje kako instalacija radi i od čega se sastoji. Grafička slika svih elemenata kruga omogućuje vam da u početku vidite veliku sliku kako biste se pomaknuli na složeniji postupak povezivanja ili popravljanja. Redoslijed čitanja označen je strelicama i objašnjenim natpisima, što čak i početniku električaru omogućuje razumijevanje strukturalnog električnog kruga. Načelo konstrukcije možete vidjeti na primjeru u nastavku:

strukturalan

funkcionalna

Funkcionalni električni krug instalacije, zapravo se ne razlikuje previše od strukturalnog. Jedina razlika je detaljniji opis svih komponenti kruga. Ovaj dokument izgleda na sljedeći način:

funkcionalna

 

shematski

Dijagram krugova najčešće se koristi u distribucijskim mrežama, kao daje najotvorenije objašnjenje o funkcioniranju dotične električne opreme. Na takvom crtežu moraju biti naznačeni svi funkcionalni čvorovi u krugu i vrsta veze između njih. Zauzvrat, principni dijagram ožičenja može imati dvije sorte: jedno-linijske ili pune.U prvom slučaju, na crtežu su prikazane samo primarne mreže, koje se nazivaju i mreže napajanja. Primjer slike jednog retka možete vidjeti dolje:

Jedna linija

Cjelokupni dijagram kruga može biti detaljan ili elementarni. Ako je električna instalacija jednostavna i sve objašnjenja možete staviti na jedan glavni crtež, dovoljno je napraviti detaljan plan. Ako se bavite složenom opremom, koja uključuje upravljački, automatizacijski i mjerni krug, bolje je položiti sve pojedinačne čvorove na različitim listovima kako se ne bi zbunili.ukupno

Također postoji shema kruga proizvoda. Ova vrsta dokumenta vrsta je kopije iz općeg plana, na kojoj je naznačeno samo kako određeni čvor radi i od čega se sastoji.

montiranje

Najčešće koristimo ovu vrstu električnih krugova na mjestu kada govorimo o samostalnom izvođenju električno ožičenje, Činjenica je da na shemi ožičenja možete prikazati točan položaj svih elemenata kruga, način na koji su povezani, kao i alfanumeričke karakteristike jedinica koje čine crtež. Ako uzmete kao primjer dijagram ožičenja u studijskom stanu, na njemu ćemo vidjeti gdje je potrebno postaviti utičnice, prekidače, svjetiljke i ostale proizvode.

Napajanje jednosobnog stana

Glavna svrha sheme ožičenja je priručnik za električni rad. Prema pripremljenom crtežu, možete razumjeti gdje, što i kako se povezati.

Usput, dijagram ožičenja također se smatra električnim dijagramom ožičenja, koji je dizajniran za povezivanje električne opreme, kao i za povezivanje postrojenja jedni s drugima unutar istog kruga. u povezivanje kućanskih aparata vođeni dijagramom ožičenja.

Ujedinjenih

Pa, posljednji od električnih krugova koji se koriste u distribucijskim mrežama je onaj integrirani, koji može sadržavati nekoliko vrsta i vrsta dokumenata. Koristi se ako je moguće označiti sve važne karakteristike kruga bez snažne gomile crteža. Zajednički projekt koristite najčešće u poduzećima. Ova vrsta sheme vjerojatno neće upoznati domaće majstore. Primjer možete vidjeti dolje:

Ujedinjenih

Postoji i shema kablovskih ruta, što je pojednostavljeni plan za polaganje kablovskih vodova do distribucijskih mjesta i transformatorskih podstanica. Njegova je svrha slična shemi ožičenja - uz pomoć ovog dokumenta instalateri se upute kako nacrtati crtu od točke A do točke B.

Na kraju, preporučujemo vam pogledati koristan video na temu:

Stoga smo ispitali glavne vrste i vrste električnih krugova, kao i njihovu svrhu i karakteristike. Poznavajući konvencije i imati pri ruci svu potrebnu dokumentaciju uopće nije teško razumjeti kako funkcionira ova ili ona instalacija.

Bit će zanimljivo pročitati:

(16 glasova)
Učitavanje ...

Dodajte komentar