Sustavi daljinskog upravljanja rasvjetom

Masovna proizvodnja različitih modula daljinskog upravljanja odavno ih je premjestila iz sektora egzotičnog u sektor robe široke potrošnje. Danas ćemo razgovarati o uređajima koji vam omogućuju kontrolu svjetla u kući bez da ustanete s kauča ili s bilo kojeg mjesta putem interneta. Nakon određenih manipulacija s pristupnim priključcima vašeg kućnog usmjerivača, možete napraviti daljinsko upravljanje rasvjetom vlastitim rukama. U nastavku razmatramo postojeće sustave s kojima možete ostvariti željenu stvarnost.

Daljinski upravljač +

Dakle, krenimo s najčešćim tipom - to je daljinski upravljač i radio kontroler za jednu, dvije ili tri skupine potrošača (svjetiljke).

Daljinski upravljač i kontroler

Na slici je prikazan tipični tandem daljinski upravljač. Kao što se može vidjeti iz karakteristika, maksimalno opterećenje izvora svjetlosti ne smije prelaziti 1000 vata. Daljinski upravljač može kontrolirati tri opterećenja neovisno jedan o drugom. Četvrti gumb na daljinskom upravljaču kontrolira tri opterećenja u isto vrijeme, uključuje ili isključuje. Modul je malih dimenzija i moguće ga je montirati izravno u luster.

Radio nadzor svjetla je prikladan jer je malo širenja signala. Uključivanje i isključivanje može se obaviti iz druge prostorije. Pomoću ove sklopke možete uključiti zajedničko opterećenje različitih vrsta svjetiljki, kao što su žarulje sa žarnom niti, ekonomične fluorescentne žarulje, LED, halogene. Međutim, ne predviđa zatamnjenje - glatku promjenu svjetline sjaja izvora svjetlosti. Da bi se kontrolirala svjetlina radio upravljanjem, razvijeni su posebni kontroleri.

Fotografija s radio zatamnjenjem

NooLite uređaj opremljen je pametnim kontrolerom koji određuje vrstu opterećenja i mogućnost daljinskog upravljanja svjetlinom izvora svjetlosti.

Imajte na umu da nisu svi modeli kompaktnih fluorescentnih i LED svjetiljki omogućuju podešavanje svjetline svjetlosnog toka. Saznajte više o prilagodljivim uređajima u našem pregledu o zatamnjene žarulje.

Instaliranje radijskog zatamnjenja ne razlikuje se od prethodnog uređaja i to je u mogućnosti svih koji su upoznati s uputama. Kratki opis sustava možete pogledati u ovom videu:

Pregled sustava NooLite

RGB kontroler

Za novije izvore svjetla, kao što su LED trake, razvijeni su posebni kontroleri koji vam omogućuju podešavanje ne samo jačine svjetlosti, već i odabir raspona osvjetljenja.

Komplet za spajanje RGB trake

To je vrlo korisno za emocionalno "opuštanje" ili istaknuti određeno raspoloženje kompozicije. Ova vrsta daljinskog upravljanja LED trakom omogućava vam da unutrašnjosti dajete jedinstveni sjaj svaki put, kao što se može vidjeti na fotografiji ispod:

Različita rasvjeta u sobi

Stvaranje ove vrste rasvjete moguće je za svakog majstora, sve komponente se mogu kupiti u najbližoj prodavaonici radio ili električne robe. Oko, kako odabrati kontroler za led traku, rekli smo u zasebnom članku.

Također su se pojavile zanimljive vijesti, takozvane igračke, kontrola osvjetljenja putem WIFI-ja i posebna aplikacija za pametni telefon. Možete saznati više o daljinskom upravljanju svjetlom putem Wifi daljinskog upravljača ili telefonske aplikacije gledajući ovaj videozapis:

Kako upravljati svjetlom putem telefona

Gotovi uređaji za kontrolu rasvjete u kući i stanu su dobri, ali oni ne stoje uvijek adekvatno ili nisu sasvim potrebni što imaju malu funkcionalnost. U skladu s vremenom, domaći majstori trebaju obratiti pozornost na mikrokontrolere, o kojima ćemo kasnije raspravljati.

Arduino kontroler

Danas postoji prekrasan sustav neovisnog razvoja zasnovan na jeftinom mikrokontroleru Atmega, s prilagođenim kodom i spremnim knjižnicama, kao i velikom zajednicom koja će rado pomoći. Ovaj projekt se zove ARDUINO.

Težak

Prva faza zahtijevat će malo ulaganja i puno vremena u traženju i razumijevanju teme. U budućnosti, svladavši osnove i razumijevajući princip programiranja, možete stvoriti bilo koji zamišljeni uređaj na temelju gotovih modula. U videu u nastavku autor opisuje princip izgradnje i programiranja ARDUINO kontrolera za kontrolu putem infracrvene veze.

Arduino kontroler

Savjet s našeg portala - prije nego što počnete nešto raditi, morate imati predodžbu o konačnom cilju, jer u suprotnom od mogućnosti i načela provedbe, glava vam može ići okolo i vaši će se napori raspršiti, ne dostižući ono što želite. Sretno s budućim projektima. Nadamo se da ste uživali u našem članku o tome kako napraviti rasvjetu na daljinsko upravljanje vlastitim rukama i kakvi sustavi postoje za provedbu ovog projekta.

Slični materijali:

Pregled sustava NooLite

Kako upravljati svjetlom putem telefona

Arduino kontroler

(5 glasova)
Učitavam...

Dodaj komentar