Kako napraviti rezervnu rasvjetu u kući?

Suvremeni čovjek ovisi o energetskoj tehnologiji za udobnost, pa se nedostatak električne energije doživljava kao kraj svijeta, jer kućanski aparati ne rade, tamno je, lampe ne izgaraju. U ovom ćemo vam članku reći kako napraviti hitnu rasvjetu u kući vlastitim rukama, pružajući neke jednostavne ideje, dijagrame instalacije i video primjere gotovih rješenja.

Svjetiljke na baterije

Sada su elektroničke komponente napravile iskorak u razvoju i minijaturizaciji. Ekonomične LED diode na napajanju mogu postati glavni izvor rasvjete. Baterije su postale pristupačne, a sofisticirani uređaji se uklapaju u kućište jednog čipa. Industrija sada proizvodi hitne samostalne svjetiljke kompaktnih veličina, koje se ugrađuju trajno ili s mogućnošću mobilnog kretanja.

Lampica na fotografiji baterije

Shema rada uređaja prilično je jednostavna. U normalnom stanju, kada na ulazu postoji napon, elektronički krug puni bateriju i nadgleda njeno stanje. U trenutku nestanka napajanja, lampica se pokreće iz baterije, pa se uključuje nužno osvjetljenje.

Iz smeća možete napraviti samostalni samostalan izvor svjetla. Prije su se za svjetiljke koristile fluorescentne žarulje, međutim takve su sheme relativno složene za neovisno ponavljanje, zbog prisutnosti visokonaponskog pretvarača. Pojavom LED-a postalo je puno lakše, jer se također može napajati iz izvora od 3 volta. Na Internetu postoji mnogo radio-elektronskih sklopova prikupljenih od strane radioamatera ili kopiranih iz serijskih, gotovih uzoraka. Analiziramo najjednostavniju shemu rezervnog osvjetljenja stambene zgrade:

Domaći autonomni izvor svjetlosti

Izvor od 12 volti može biti bilo koji mrežni adapter dizajniran za ovaj napon. Diode VD1 i VD2 blokiraju struju pražnjenja kroz komponente uređaja. Otpornik R1 ograničava struju punjenja baterije. Prekidač za napajanje, u prisustvu napona od 12 volti, zatvara se pozitivnim potencijalom na dnu tranzistora. Prekidač S1 prisiljen je otvoriti ključ. Uklanjanje pozitivne pristranosti s baze otpornikom R2, otvaranje tranzistora i spajanje baterije na izvor svjetla. Ova se shema može ponoviti neovisno, izbor elemenata nije presudan i može se preurediti na drugi napon. Ima gdje lutati.

Druga shema rasvjete u slučaju nužde je složenija, sadrži lanac upravljanja punjenjem, baterije:

Backup Light Project

Integrirani stabilizator LM 317 osigurava krug stalnog napona, T1 tranzistor je u lancu povratnih informacija, kontrolira količinu naboja na bateriji i regulira stabilizator dodavanjem ili smanjenjem napona. Na tipki T2 organiziran je krug za pokretanje nužde za osvjetljenje. Ako je u podnožju pozitivan napon, LED diode ne rade.

U opisanim uređajima postoji jedna upozorenje, oni samo prate prisutnost napona na ulazu.Ako tijekom dnevnog sata dolazi do prekida u opskrbi električnom energijom, lampice za nuždu iskreno rade svoju svrhu. tj Oni će raditi dok se baterija ne potroši ili ne napaja. Stoga je bolje napraviti rezervno osvjetljenje prema sljedećoj shemi:

Ideja s foto relejem

U ovoj izvedbi postoji foto relej koji vam neće omogućiti uključivanje hitne rasvjete u kući tijekom dnevnog vremena. Na tranzistoru T1 organizirana je kontrolna jedinica za osvjetljenje s fotosportorom LDR1. Kao što vidite, oni nisu složeni, elementi su pristupačni i uobičajeni.

UPS

Kao rješenje "ključ u ruke" možete koristiti UPS neprekidni izvor napajanja. Polaganje grupe za osvjetljenje u slučaju nužde treba izvesti zasebnim kabelom od skupine napajanja, ali za opskrbu svjetiljkama u tranzitu kroz UPS.U ovom uređaju možete koristiti konvencionalne i fluorescentne kompaktne svjetiljke sa 220 volti.

Usput, otprilike kako odabrati neprekidni izvor napajanja, rekli smo u odgovarajućem članku. Provjerite savjete ako želite izvršiti hitnu rasvjetu u vašem domu pomoću UPS-a.

Pregled ove ideje nalazi se u videu:

Neprekidna aplikacija

Još jedna zanimljiva ideja prikazana je na dijagramu:

Korištenje releja

Ovaj krug ima punjač, ​​releje niskog napona, diodu i pretvarač 12/220. Ne možete je staviti, već umjesto nje koristite 12-voltne LED module.

U normalnom stanju, kada se napon napaja na punjač, ​​relej spojen na stezaljke se uvlači, a moduli nisu spojeni na bateriju. Kad napajanje punjačem prestane napajati, relej zatvara drugu skupinu kontakata, uključujući svjetlosne module. Dioda u krugu blokira pražnjenje baterije kroz zavojnicu releja. Ovaj projekt ne možete zamisliti lakše, dakle biti će u moći osobe koja je daleko od nijansi elektronike.

LED svjetiljke na baterije

Na prostranstvima internetskih trgovina nalaze se svjetiljke koje izgledaju poput običnih LED-ova, ali imaju bateriju koja vam omogućuje rad neko vrijeme u nedostatku električne energije. Ova jedinica ima standardnu ​​bazu E27 i uklapa se u većinu svjetiljki.

LED baterija

Pomoću prekidača možete odabrati način rada svjetiljke kao kumulativni - hitni ili normalni način rada. Pomoću LED žarulja na baterijama možete izvršiti pomoćnu rasvjetu u stanu ili stambenoj zgradi bez ikakvog napora. Nedostatak punjivih LED svjetiljki s visokim troškovima je oko 500, međutim, s obzirom na to da će za sve sobe troškovi biti oko 3 tisuće, možemo reći da to nije tako skupo.

Na kraju, preporučujemo vam da pogledate još jednu ideju organiziranja rezervne rasvjete u privatnoj kući ili garaži na bazi solarnih panela:

Primjer upotrebe solarnih panela

oko kako spojiti vlastite solarne ploče, razgovarali smo i u zasebnom članku!

Pravila i zahtjevi

Što se tiče nužne rasvjete u prostorijama, postoji nekoliko pravila za PUE i druge jednako važne regulatorne dokumente. Dakle, ako se odlučite za izradu rezervnih izvora svjetlosti u privatnoj kući ili u seoskoj kući, uzmite u obzir sljedeće zahtjeve:

 1. U svakoj sobi moraju biti najmanje dva svjetla za slučaj nužde, u slučaju da se jedno pokvari.
 2. Rasvjetna tijela trebaju biti razmaknuta, kako bi se osigurao minimum izloženost svjetlu u 1 Lx, u središtu hodnika, na putu za bijeg.
 3. Rasvjeta u nuždi ne smije biti udaljena više od dva metra od važnih točaka objekta (šetnice, vrata, zavoji, stepenice, upravljačke ploče).
 4. Na sva vrata mora biti postavljena svjetiljka za izlazak iz sobe, kao i na slijetanje, u hodnik, ostavu, pa čak i toalet. Međutim, za kućne uvjete ovo pravilo nije toliko važno, ovdje se možete voditi samo svojim preferencijama.

To je sve što sam vam želio reći o tome kako napraviti hitnu rasvjetu u kući vlastitim rukama.Nadamo se da ste uživali u našim idejama!

Također preporučujemo da pročitate:

Neprekidna aplikacija

Primjer upotrebe solarnih panela

(1 glasova)
Učitavanje ...

3 komentara

 • Sergej

  Jako mi je žao, ali postoji greška u prvoj shemi. Diodni most ima diodni simbol naopako.
  S poštovanjem, Sergej, inženjer elektronike, 43 godine.

  odgovor
 • Vladimir

  Dobar dan Postavljalo se sljedeće pitanje: Je li moguće koristiti LED svjetiljke koje napajaju iz suvišnog izvora energije, na primjer RIP-12 isp.06 (RIP-12-6 / 80M3-R) proizvođača NPO Bolid?

  odgovor
  • Alex

   > Dobar dan. Postavljalo se sljedeće pitanje: Je li moguće koristiti LED svjetiljke koje napajaju iz suvišnog izvora energije, na primjer RIP-12 isp.06 (RIP-12-6 / 80M3-R) proizvođača NPO Bolid?

   Zašto ne? Struja opterećenja ovog PSU je 6A. Kontaktor s NC kontaktnim svitkom u mreži 220V, NC kontakti sklopke u krugu svjetiljke na izlazu ovog PSU-a. Ako na zavojnici NC sklopnika nema napona, kontakt se zatvara, lampica se uključuje. Baterije nisu zaštićene zaštitom od pražnjenja, kad se pojavi mrežni napon, sklopnik gasi žarulje, a PSU puni baterije.

   Samo ovaj PSU može biti suvišan, u prosječnom stanu moguće je držati unutar 10-15 vati svjetiljki, nužna rasvjeta ne zahtijeva dupliciranje glavne, samo da bi se mogla kretati, pogotovo u prostorijama bez prirodnog svjetla, a štit je bio upaljen.

   odgovor

Dodajte komentar