Koje vrste rasvjete postoje?

Danas je nemoguće sa sigurnošću imenovati glavne vrste rasvjete, kao može biti prirodna, umjetna, opća, lokalna, kombinirana, proizvodna, kućna itd. Za popis svih sorti bolje ih je razvrstati prema namjeni i izvoru. Sada ćemo pokušati ukratko, ali razumljivo objasniti koje su vrste rasvjete i koji su joj zahtjevi postavljeni za svaki pojedinačni slučaj.

Prema izvoru svjetlosti

Prije svega, rasvjeta je podijeljena na umjetnu i prirodnu, što je po našem mišljenju najvažniji pokazatelj. Prirodni izvor svjetlosti su, naravno, sunčeve zrake koje kroz prostor prozore i druga strukturna rješenja prodiru u sobu. Zauzvrat, prirodna rasvjeta može se podijeliti u takve sustave:

 1. Bočno kad svjetlost prolazi kroz prozore u zidovima.
 2. Gornja strana - svjetlost prolazi kroz ostakljene premaze ili tehnološke otvore.
 3. U kombinaciji - soba je osvijetljena prozorima i gornjim otvorima.

Svjetlost s prozora u sobi fotografije

Treba napomenuti da je ova vrsta rasvjete glavna i u prostorijama u kojima ljudi provode većinu vremena prirodno svjetlo mora nužno prevladati. Ako iz nekog razloga nije moguće stvoriti otvore za prodiranje sunčeve svjetlosti, dodatno se organizira umjetna rasvjeta koja je podijeljena na sljedeće sustave:

 1. Općenito - svjetiljke ravnomjerno osvjetljavaju cijelo područje prostorije.
 2. Lokalno - dodatno isticanje važnih predmeta, na primjer, radno mjesto.
 3. Kombinirano - može se koristiti kombinacija općeg + lokalnog ili prirodnog + umjetnog.

proizvodnja

Također, prema izvoru svjetlosti, rasvjeta se može podijeliti u takve posebne vrste kao što su luminiscentna, LED i halogena. Nauči više o izvori svjetlosti Možete u našem odjeljku stranice.

Po dogovoru

Ako govorimo o tome kako su vrste električne rasvjete podijeljene prema njihovoj funkcionalnoj namjeni, tada je prije svega potrebno uvjetno uključiti takvu nijansu kao opseg. Danas je uobičajeno razmotriti vrste rasvjete u proizvodnji, u unutrašnjosti i na ulici. Samo u odnosu na ove objekte i izvršite razdvajanje.

proizvodnja

U proizvodnom okruženju rasvjeta može biti:

 1. Rad - koristi se za osiguranje normalnih i najvažnijih sigurnih uvjeta rada za osoblje u poduzeću.
 2. Hitno - dizajniran je za održavanje minimalnog osvjetljenja u trenutku nesreće, ako svjetlo bude isključeno može dovesti do opasnih situacija (eksplozije, požara, itd.). Prema standardima, osvjetljenje stvoreno hitnim svjetlima ne smije biti niže od 5% ili 2 Lux u zgradi ili 1 Lux na ulici.
 3. Evakuacija - naziv vrste govori sam za sebe, koristite evakuacijsku rasvjetu kako biste osoblje evakuirali u sigurno područje.Osvjetljenje u ovom slučaju ne smije biti manje od 0,5 Lux u sobi i 0,2 Lux na otvorenom.
 4. Sigurnost - koja se koristi za zaštitu teritorija, ne smije biti manja od 0,5 Lux.
 5. Dežurni je podskup sigurnosnog sustava. Za funkcioniranje rasvjete u nuždi koriste se neke svjetiljke za radnu ili hitnu rasvjetu kako bi se osiguralo minimalno osvjetljenje u zaštićenom području, kao i na mjestima gdje je tvrtka na dužnosti.

Shema

Kratko, ali razumljivo, sve ove točke razmatrane su na prezentaciji:

Kuća i stan

Što se tiče unutrašnjosti, u kući i stanu postoje dvije glavne vrste rasvjete: prirodna i umjetna. Prirodno svjetlo u stambenim prostorijama može biti bočno, gornje ili kombinirano, kao što smo već razgovarali. Što se umjetnog tiče, u ovom slučaju ga je uobičajeno podijeliti na sljedeće sustave:

 1. Općenito, ili kako se još naziva, osnovno je. Izvodi se postavljanjem stropnih svjetala koje ravnomjerno osvjetljavaju cijelu sobu.
 2. Lokalno (funkcionalno) - koristi se za lokalno osvjetljenje nekih predmeta, na primjer, radnog prostora u kuhinji, stola u vrtiću ili ogledala u kupaonici. Za lokalnu rasvjetu koriste se zidne svjetiljke, podne svjetiljke, stolne svjetiljke i reflektori koji emitiraju svijetlu svjetlost usmjerenog svjetla.
 3. Dekorativni. Ova vrsta rasvjete u unutrašnjosti namijenjena je dodatnom ukrašavanju soba i pojedinih predmeta. Kao opcija - osvjetljenje slika, obod stropa (LED traka) itd. Na svečano se također odnosi.

O ovom svjetlu u interijeru možete saznati više:

Vrt

U vrtu su sorte rasvjete vrlo slične onima koje se uobičajeno organizirati u unutrašnjosti. Dakle, ulična rasvjeta je prema svojoj namjeni podijeljena na sljedeće vrste:

 1. Općenito (funkcionalno). Dizajniran za sigurno kretanje po dvorištu. To uključuje osvjetljenje staza, trijem privatne kuće, stepenica, kao i vrtne zgrade (kokošinjac, garaža, hozblok).
 2. Sigurnost. Koristi se za zaštitu osobne parcele i seoske kuće od nevoljnika. Za vanjsku sigurnost teritorija, oni organiziraju osvjetljenje cijelog oboda mjesta, parkiralište, glavni ulaz u stan i druge važne zone.
 3. Dekorativni. Najčešće se koristi u pejzažnom dizajnu kako bi ukrasio izgled teritorija. Za dekorativnu rasvjetu na ulici stvorite osvjetljenje umjetnih rezervoara, malih arhitektonskih oblika, fontana itd. Također ovdje se mogu pripisati arhitektonska rasvjeta fasada zgrada, što je danas moderno i vrlo popularno rješenje.
 4. Svečane. Uz pomoć električnih vijenaca i privjesaka, drveće, pročelje kuće, pa čak i ograda, ukrašavaju se neko vrijeme. U pravilu se praznična svjetla koriste za Novu godinu i druge praznike.

Pa, naravno, pružamo za gledanje korisnog videa na temu:

To su sve vrste i sustavi rasvjete koji se danas koriste. Kao što vidite, klasifikacija je prilično razgranata, pa sve više ovisi o svrsi i opsegu čvora!

Bilo bi korisno pročitati:

(3 glasova)
Učitavam...

Dodaj komentar