Izrađujemo LED osvjetljenje stepenica

Ako ste sretni vlasnik dvokatne privatne kuće ili vikendice, dobra odluka bi bila da napravite ugrađenu rasvjetu stuba stuba koje vode na drugi kat. Do danas je najbolje koristiti posebnu diodnu traku, reflektore ili brave instalirane duž stepenica. Naravno, prva opcija izgleda najljepše, osim toga, trake LED dioda prilično su jednostavno montirane i povezane s mrežom. Zatim ćemo vam reći kako sami napraviti osvjetljenje stubišta pomoću LED trake, pružajući sve potrebne fotografije, video zapise i dijagrame.

Detaljne upute za instalaciju

Odaberite shemu rasvjete

Prije svega, morate odlučiti kako postaviti osvjetljenje stuba stuba - u zid sa strana, odozdo, kroz jedan korak, po cijeloj širini ili samo u središtu. Primjere osvjetljenja možete vidjeti na fotografiji ispod:

Također morate odlučiti kako upravljati LED trakom - ona će se uključiti konvencionalnim prekidačem svjetla, senzorom pokreta ili kroz prekidač, Mnogo toga ovisi i o ovome. Kad odlučite o svim organizacijskim pitanjima, možete pristupiti proračunu materijala i odabiru istaknutih elemenata.

Brojimo materijale

Preporučujemo da napravite vlastitu rasvjetu na stubištu na sljedeći način:

 1. Osvjetljenje svakog koraka s razmakom od najmanje 5 cm od rubova.
 2. Senzori kretanja ugrađeni su u gornje i donje točke stepenica.
 3. Sustav rasvjete organiziran je na temelju Arduino regulatora.
 4. Pored toga, foto relej mora biti instaliran tako da se LED traka uključuje samo u sumrak.
 5. Što se tiče trake, njezine karakteristike trebaju biti sljedeće: 60 LED-ova po metru, SMD 3528, IP stupanj zaštite najmanje 67.

Imajte na umu da u vašem slučaju možete koristiti druge materijale. Na primjer, ako se ne želite zamarati automatskim pozadinskim osvjetljenjem i razumijete vezu svih elemenata na Arduino regulator, možete jednostavno upravljati osvjetljenjem pomoću prekidača koji prolaze, što će uvelike pojednostaviti instalaciju i troškove sustava. Kad se svi materijali prebroje i nabave, možete nastaviti s instalacijom i povezivanjem LED trake na stepenicama stuba vlastitim rukama.

Instalacijski radovi

Dakle, da biste ugradili osvjetljenje stepenica na drugi kat, slijedite upute u nastavku:

 1. Izrežite LED traku u trake odgovarajuće duljine. Ne zaboravite da ga trebate rezati na posebno označenim mjestima, kao što je prikazano na fotografiji ispod:Pravilno rezanje trake
 2. Lemljenje žice do kontakata radi povezivanja pozadinskog osvjetljenja s kontrolerom. Također možete koristiti posebne priključke kako ne biste gubili vrijeme radeći lemilicom.Korištenje lemljenjakonektor
 3. Odmašćujemo korake i zalijepimo LED traku na prikladno mjesto.Ako ne možete načiniti skrivenu rasvjetu slijetanja, možete koristiti poseban aluminijski profil koji će zaštititi svjetiljku od mehaničkih oštećenja.Vanjska instalacija u profiluIspravna montaža
 4. Nasuprot donjem i gornjem koraku ugrađujemo senzore, kao što je prikazano na donjem dijagramu. Oko, kako spojiti senzor pokreta na svjetlo, rekli smo u odgovarajućem članku.Dijagram instalacije osjetnika kretanjaSenzori na zidu
 5. Sakrivamo sve žice u kabelskom kanalu, koje pričvršćujemo bilo na zid zida ili ispod leta stepenica.
 6. Na prikladnom mjestu ugrađujemo kutiju u kojoj će se nalaziti regulator za inteligentno upravljanje LED rasvjetom stepenica.Kontrola rasvjete
 7. Spajamo sve elemente u jedan sustav, povezujemo kontroler na računalo i preuzimamo kod koji se lako može naći na Internetu. Dijagram veze izgleda ovako:Arduino sklop regulatoraVrsta jednog martaTwin March Design
 8. Provjeravamo instalaciju i ako nema grešaka, testiramo LED osvjetljenje stubišta. Način osvjetljenja prilagođavamo sami sebi i uživamo u onome što ste uspjeli napraviti.


Također preporučujemo da pogledate videozapis koji je detaljnije istražio neke točke vezane uz ovaj problem:

Pregled pametnog kontrolera

Kako izgleda automatsko osvjetljenje?

Ovdje, prema takvim uputama, možete sami napraviti osvjetljenje stubišta pomoću LED trake. Kao što vidite, nema posebnih poteškoća u instalaciji, tako da imate automatsko osvjetljenje stepenica do drugog kata u vašoj privatnoj kući, morat ćete smisliti kako spojiti Arduino kontroler.

Gotova rješenja

Također preporučujemo da pogledate fotografiju ideja za osvjetljenje stubišta kako biste se inspirirali i odabrali najprikladniju opciju za svoje uvjete. Ovdje ćemo pružiti nekoliko opcija za čvora, tako da znate kako još možete napraviti korake za osvjetljenje.

Upotreba ostataka instaliranih uz stepenice:

Ideje za stvaranje ulične rasvjete na drvenim, betonskim i kamenim stepenicama:

Uspješna uporaba reflektora u unutrašnjosti:

Pa, najmodernije i istovremeno jednostavno rješenje je upotreba diodnih traka:

To je sve što sam vam želio reći o tome kako napraviti stepenice za LED rasvjetu u privatnoj kući. Nadamo se da je naša pouka s primjerima fotografija i dijagrama bila korisna za vas!

Zanimljivi materijali na temu:

Pregled pametnog kontrolera

Kako izgleda automatsko osvjetljenje?

(8 glasova)
Učitavam...

3 komentara

 • Volodya

  Pristupačno i razumljivo!

  Odgovoriti
  • Dmitry

   Što je ovdje dostupno i razumljivo? Fotografije s jedne stranice uzimaju se, sheme s druge. Još jedna skica za arduino može se slobodno naći na internetu ... barem bi se dao link.

   Odgovoriti
 • Aleksandar

  Je li nula žica žuri na sve?

  Odgovoriti

Dodaj komentar