Preporuke za roditelje o osvjetljavanju dječje sobe

Svaka obitelj savršeno dobro zna da je dječja soba najznačajnija u cijelom stanu. Roditelji s posebnom strahopoštovanjem odnose se prema ovoj sobi, jer ovdje beba provodi većinu svog vremena dok ne odraste: odmara se, fizički se i mentalno razvija, igrajući se igračkama, radeći domaće zadatke, crta, piše, izrezuje figure iz plastelina itd. Stoga će pravilna raspodjela namještaja i unutrašnjosti pomoći stvoriti najudobnije okruženje djetetu bilo koje dobi: od novorođenčeta do učenika osnovne škole. Psiholozi inzistiraju da glavnu ulogu u dizajnu dječje spavaće sobe zauzima rasvjeta: ona izravno i neizravno utječe na psihu, čime se određuje raspoloženje i unutarnje stanje djeteta. Stoga u ovom članku predlažemo da saznamo o tome kakva bi trebala biti rasvjeta u dječjoj sobi pružanjem izvornih ideja za fotografije i preporuka roditeljima.

Vrste izvora svjetlosti

Postoje dvije vrste izvora. Prva je dnevna svjetlost, koja prodire u sobu u obliku sunčeve svjetlosti. Na drugo - umjetni izvori osvjetljenja: svjetiljke, reflektora, lusteri, lusteri, podne svjetiljke itd. Nijedna dječja soba nema prozora koji bi trebali pomoći djetetu radost od sunca, posebno ljeti, i naravno , bez umjetnih izvora svjetlosti potrebnih i ljeti i zimi. Udobnost za bebu pružit će lampe za dječje sobe: radna površina, krevet, strop i postavljene na zid. Ranije smo pisali o kako napraviti rasvjetu u stanutako da ne odbijajte iskoristiti naše savjete i trikove.

Dobar primjer kako treba osvijetliti dječju sobu.

Koje zahtjeve treba uzeti u obzir?

Da biste pravilno rasporedili rasvjetu u dječjoj sobi, uzmite u obzir sljedeća pravila:

  • Za dijete se preporučuje uporaba mekog svjetla. Izbjegavajte previše svijetlo led žarulje, lusteri i njihovi svijetle istaknutosti na reflektirajućim površinama. Međutim, sumrak se također ne savjetuje. Takva se rasvjeta smatra prikladnom, pomoću koje ćete izbjeći razlike od svjetla do sjene, a svi predmeti u sobi bit će jednako osvijetljeni.
  • Stupanj osvjetljenja za dječju sobu je 200 Lx. Razmislite o ovom trenutku kada proračun osvjetljenja prostorije.
  • Obratite pažnju na izbor oblika i dimenzija izvora svjetlosti koje želite instalirati u dječjoj sobi vlastitim rukama.Na fotografiji: originalni dizajn izvora svjetlosti u
  • Veliki i nespretni lusteri i rasvjetna tijela prvi će se slomiti kao rezultat aktivnih dječjih igara, na primjer, u kuglu. Tako je i s odabir lustera iz kataloga, preferirajte one okrugle i ravne.
  • Eliminirajte modele s kristalnim ili zrcalnim dijelovima kako biste izbjegli blještavilo.
  • Bilo bi idealno instalirati osvjetljenje stropne svjetiljke: dobro, "ispunjavajući" spušteni i spušteni strop, ostaje ugodno i bez iritanta za dječje oči.U prethodnom članku -Shema povezivanja za reflektori Možete naučiti kako ih sami instalirati u sobi tinejdžera.
  • Danas se često koriste fluorescentne svjetiljke, ali bolje je ne koristiti ih za dječju rasvjetu. Svjetiljke ove vrste negativno djeluju na ljude, brzo ih iscrpljuju i izazivaju iritaciju. Ako ne želite dijete izlagati takvim uvjetima, odbijte ga koristiti takve svjetiljke, posebno u sobi za dijete.
  • Nastavljajući pitanje o svjetiljkama, želio bih savjetovati još jednu stvar - ne koristite fluorescentne žarulje za osvjetljavanje dječje sobe. Sadrže živu, ako dijete slučajno razbije lampu, to može ugroziti njegovo zdravlje. Zaustavite svoj izbor isključivo na LED svjetiljkama, one su i otporne na udarce. oko kako odabrati led žaruljeRazgovarali smo u zasebnom članku!
  • Da bi mali ljubavnici pročitali dobru knjigu za noć, savjetujemo vam da kupite noćnu lampu. Ako njegove funkcije uključuju reguliranje svjetline i smjera svjetla, tada to može postati pogodna noćna svjetiljka za odrastajućeg dječaka ili djevojčicu. U tom slučaju obratite pažnju na to koliko je vati žarulja dizajnirana tako da je pozadinsko osvjetljenje dovoljno ugodno za čitanje.
  • Proces učenja trebao bi se odvijati kod djeteta u najpovoljnijim uvjetima. Stol na kojem će vaše dijete studirati treba biti postavljeno što je moguće bliže prozoru kako bi bilo bolje osvijetljeno sunčevom svjetlošću. Govoreći o umjetnim izvorima rasvjete za dječju sobu, treba napomenuti da je ovdje vodeća stolna svjetiljka. Bolje je da ima nosač, a mogao bi se nalaziti na rubu stola. Za djecu koja drže desno, stavite izvor svjetla sprijeda i lijevo. Moguće je spriječiti snažno svjetlosno opterećenje djetetovih vidnih organa korištenjem sjenila na svjetiljci ili stolne svjetiljke, kao što je prikazano na donjoj slici. oko kako odabrati stolnu svjetiljku, rekli smo u zasebnom članku.

Izuzetno rješenje kod stvaranja stolne svjetiljke za djecu
Obratite pažnju na sigurnost izvora svjetlosti. Dijete ne smije imati lak pristup žicama ili svjetiljci! Materijali za izradu moraju biti čvrsti i pouzdani! Ako odlučite organizirati svjetlo u drvenoj dječjoj kući, provjerite je li svjetiljka vatrootporna. Pogledajte koji proizvođač brine o zdravlju vaše bebe.

Na kraju, preporučujemo vam da pogledate originalne ideje za osvjetljenje dječjih vrtića, kao i stručne savjete o odabiru odgovarajućih učvršćenja:

U ovom smo članku dali roditeljima preporuke o osvjetljavanju dječje sobe, govoreći što bi trebala biti i pružili originalne fotografije ideje. I nije važno živite li u Hruščovu ili modernim stanovima, zahtjevi za osvjetljavanje dječje spavaće sobe primjenjuju se na sve. Pročitajte recenzije na forumima, usporedite cijene i kupite kvalitetne izvore svjetla za djecu.

Također pročitajte:

(5 glasova)
Učitavanje ...

Dodajte komentar