Kako napraviti svjetlost na balkonu?

U pravilu, instalacijske ekipe tijekom gradnje stanova ne postavljaju liniju rasvjete na lođu, a ovaj posao prepuštaju vlasnicima kuća. Ponekad nema potrebe provoditi svjetlost na balkonu, a ponekad ne možete bez njega. Zatim ćemo pogledati detaljne upute za samostalnu instalaciju rasvjete.

Korak 1 - Odredite opciju ožičenja

Prvo što biste trebali učiniti je odlučiti o sljedećim pitanjima:

 • kako usmjeriti kabel duž zidova (u kapiji ili kabelskom kanalu);
 • koliko će učvršćenja biti instalirano i kolika je njihova ukupna snaga;
 • odakle će se crtati nova linija (sa razvodne ploče, razvodne kutije u susjednoj sobi ili iz najbližeg prodajnog mjesta);

Foto zidna brava

Svako pitanje razmotrit ćemo detaljnije kako biste mogli ispravno provoditi svjetlo na balkonu u kući s pločama.

Način polaganja linija

Pa možeš napraviti skriveno ožičenjenakon što ste izbušili zidove iz susjedne sobe (ili razvodne ploče) ili vodite kabel duž zidova pomoću posebne plastične kutije. Prva opcija se preporučuje ako se odlučite u potpunosti zamijenite ožičenje u stanujer nema smisla pokvariti zidni ukras radi spajanja jedne ili dvije svjetiljke.

Prikriveno ožičenje

Što se tiče plastičnih kanala koji su montirani na zidove, logičnije je da ih koristite kako biste u ovom slučaju provodili svjetlost na balkonu vlastitim rukama. To je zbog činjenice da se ovom metodom ožičenja znatno smanjuje vrijeme rada i njegova složenost. Istodobno, otvoreno ožičenje nije tako pouzdano i sklonije mehaničkim oštećenjima.Pričvršćivanje ožičenja na posebnim izolatorima

Ipak, naša je presuda da je bolje iznijeti svjetlost na balkon na otvoren način, što je puno lakše i istodobno ne zahtijeva poseban alat, na primjer, perforator. Osim toga, otvoreno ožičenje može se provesti u električnoj kliznoj ploči ili na nosačima koji su pričvršćeni još lakše i brže. O tome kako se izvodi usmjeravanje kabela u kanalu kabela, rekli smo u zasebnom članku.

čvora

U ovoj fazi trebate odlučiti koji će se uređaji koristiti za rasvjetu. Najčešće se pri povezivanju svjetla na balkonu upotrebljavaju reflektori, sconces i LED traka. Saznajte više o opcijama. balkonska rasvjeta Možete u odgovarajućem članku, u kojem smo također dali vizualne fotografije, primjere najpopularnijih uređaja.

Gledajući unaprijed, želio bih napomenuti da što su jače svjetiljke, to je veća vjerojatnost da ćete morati distribuirati novu liniju s distribucijske ploče, što je problematično i ne baš razumno. Preporučujemo pogledati videozapise različitih rasvjeta za lođu, koji daju jasnu ideju da li je potrebno svjetlo u takvoj sobi ili ne:

Izbor najboljih ideja za osvjetljenje balkona i lođe

Točka spajanja

Kao što smo rekli prije, postoje tri izvora napajanja iz kojih možete samostalno spojiti svjetlost na balkon. Prva i najteža opcija je rastegnuti ožičenje sa stana štitnika. U ovom će slučaju biti potrebno provući rutu kroz sve prolazne prostorije, što je vrlo naporan događaj, čak i s otvorenim ožičenjem. Preporučujemo korištenje ove metode samo ako se odlučite za potpunu zamjenu vodova za rasvjetu.

Fotografski štit

Razumnije je proslijediti svjetlo na balkon iz susjedne sobe, s kojom se blok prozora graniči. Za ovo vam treba pronađite razvodnu kutiju u zidu i od nje nacrtati novu crtu. Problem s kojim biste mogli naići je nepouzdano staro ožičenje ili mali promjer kablovskih jezgara. Ako su u sobi povezani moćni električni uređaji, daleko je od činjenice da ožičenje može izdržati drugi sektor opterećenja, koji će doći iz žarulja. U ovom slučaju trebateodredite presjek žice na ulazu u sobu i izračunajte da li postoji trenutna granica opterećenja. Ako opskrba nije velika, bolje je koristiti samo žarulje male snage.Razvodna kutija

Pa, treća je opcija slična prethodnoj, jer Izvor napajanja bit će sljedeća soba. Jedina je razlika što neće biti potrebno provoditi svjetlost na balkonu iz razvodne kutije, već iz utičnice. Ova metoda ožičenja naziva se povratnom vezom. Ako je kutija za instalaciju daleko i ne želite protezati mrežu kroz cijelu sobu, ova će opcija biti najprikladnija.Zaključak kabela iz utičnice u drugu sobu

Čim odlučite o svim tim pitanjima, moguće je prijeći na točku i nacrtati električni krug rasvjete. Nakon sheme, sve komponente su već kupljene i provodi se instalacija.

Korak 2 - Stvorite dijagram veze

Shema spajanja svih elemenata ovisit će o opciji koju ste odabrali. Nećemo razmatrati kako je kabel usmjeren na mjesto ugradnje svjetiljki, pa ćemo pokazati primjer u kojem je ulaz već na loži.

Ako ste već odlučili napraviti svjetlo na balkonu, onda možda postavljanje utičnice neće naštetiti. U ovom će slučaju jednostavni dijagram ožičenja s jednom svjetiljkom izgledati ovako:Socket prebaciti žarulja

Neke smjernice za oblikovanje projekta:

 • Razvodnu kutiju treba voditi u susjednu sobu kako ne bi ugrozilo žičane veze (balkoni često propuštaju, mogu se ispuhati slabim ostakljenjem itd.).
 • Ako odlučite instalirati zidnu nosač, montirajte je preko prozorske jedinice. Ovo je mjesto manje sklono oštećenju.
 • Svi elementi linije rasvjete moraju biti vodootporni. Ako će kabel biti postavljen na otvoren način, stavite ga u valovitu cijev.
 • Kabel mora biti bakar, s presjekom od najmanje 1,5 mm2, Bolje dajte prednost marki VVG, što je idealna opcija za cijenu i kvalitetu.
 • Trebate spojiti žice Konačni blokovi vagonaSvako uvijanje je vrlo opasno, posebno na loži.

Nakon sastavljanja sheme i kupnje materijala, možete prijeći na glavni postupak.

Korak 3 - Nacrtajte liniju i povežite se

Na primjer, razmislite o najtežim načinima - kada trebate provesti svjetlost na balkonu, crtajući liniju iz štita. Kako biste razumjeli upute, uvjetno ćemo ih podijeliti na odlomke:

 1. Isključite struju u stanu (automatski stroj na ulaznoj ploči).
 2. Izrežite željenu duljinu vodiča.
 3. Na zidovima napravite oznake kako biste ih očistili.
 4. Napravite tehnološke utore od ulaza do razvodne kutije na loži. Napravite i strobe za prekidače, utičnice, kutiju za ugradnju. S balkona kroz zid možete donijeti samo svjetlo, pa ćete morati izbušiti rupu na prikladnom mjestu koje je dovoljno da valovita cijev prođe.
 5. Postavite kabel u vrata i popravite ga alabasterom svakih 20 cm (rješenje se brzo postavlja, što je vrlo povoljno).
 6. Spojite sve elemente u jednom krugu, prema stvorenom dijagramu.
 7. Nazovite gotovu liniju multimetrom radi dostupnosti kratki spoj, Ako je sve u redu - zatvorite stropove rješenjem.
 8. Spojite svjetlo na ulazni prekidač i uključite struju.
Video lekcija o ispravnom povezivanju svjetla

To je sve što trebate znati kako biste vlastitim rukama proveli svjetlo na balkonu. Kao što vidite, električnu instalaciju je sasvim realno napraviti sami, čak i bez određenih vještina. Ako odlučite napraviti loggijsku rasvjetu bez električne energije, ugradite posebne svjetiljke na baterije, koje su popularne među vlasnicima stanova u panel kućama.

Slični materijali:

Izbor najboljih ideja za osvjetljenje balkona i lođe

Video lekcija o pravilnom povezivanju svjetla

(7 glasova)
Učitavanje ...

Dodajte komentar