Kako izračunati osvjetljenje sobe?

Što je ispravno osvjetljenje sobe? Za sve je ovaj koncept drugačiji, jer netko voli sumrak, dok netko preferira jarko osvjetljenje. Ali rasvjetni tehničari moći će izračunati ispravnu i najučinkovitiju rasvjetu za svaku prostoriju, uzimajući u obzir uštedu energije. Izračunajte količinu svjetlosti - ovo je za obavljanje skupa radova na odabiru i postavljanju svjetiljki u sobi, kao i izračunati potrošnju energije. U ovom ćemo članku reći čitateljima my.electricianexpkako izračunati osvjetljenje sobe pružajući najpopularnije metode i formule.

Metode proračuna osvjetljenja

Koeficijentna metoda

Osvjetljenje igra važnu ulogu u životu ljudi. Izračunati je vrlo jednostavno pomoću metode koeficijenta. Prije svega potrebno izbrojite broj učvršćenja (N).

Formula metode koeficijenta

100 * S * E * Kr - definicija odsjaja, gdje:

 • S je površina prostorije;
 • E - razina svjetlosti vodoravne ravnine (označena u luxu);
 • Kr - faktor sigurnosti (za kuću je 1,2).

U * n * Fl- izračunavanje svjetline svjetiljki, gdje:

 • U je koeficijent potrošnje svjetlosti u uređaju (ovisno o broju svjetiljki);
 • n je broj svjetiljki u uređaju;
 • Fl - svjetlosni tok jedne svjetiljke (mjereno u lumenima).

Na primjer: na radnom mjestu (poput ureda ili kuhinje) koriste se 3 svjetla. Podatke zamjenjujemo u formuli: 3 = E (kabinet) * 100 * 1,2 (standardno osvjetljenje). Ostaje napraviti izračun svjetline svjetiljki. A za to je potrebno znati koeficijent potrošnje svjetlosti (U).

Da biste ga izračunali, trebate imati indeks prostorije, uzimajući u obzir materijal zidova i stropa (reflektirajući). Da biste to učinili:

Potrošnja svjetlosti

gdje je:

 • h1 je visina na kojoj se nalaze svjetiljke;
 • h2 je visina radne površine;
 • a i b - duljina zidova, poznata je površina prostorije.

Nakon izračuna vrijednosti, za potpuni izračun potrebno je saznati preostale podatke. U imeniku morate pogledati indekse reflektivnosti materijala stropa i zidova. Koeficijent potrošnje svjetlosti bit će manji ako su zidovi svjetli. Zamijenivši sve podatke u formulu, možete izračunati osvjetljenje stana ili prostora. Na temelju primjera, tada je za sobu s tri svjetiljke potreban sljedeći rezultat:

Nagodbeni dio

Prema rezultatima, odlučeno je da se osvjetljenje prostorije treba sastojati od 12 zasebnih svjetiljki ugrađenih u strop. Napuštena su tri čvora.

Svi referentni materijali dostupni su na Internetu, kao i ispod članka, tako da u proračunu nema ništa komplicirano. Postoji mnogo sličnih izračuna kako bi se izračunala osvjetljenje.

Gustoća snage

Ova tehnika koristi podatke iz direktorija, pa se smatra jednostavnom. Nedostatak ove metode je velika marža u proračunu, što otežava izračunavanje troškova električne energije i uštedu.Ako pogledate činjenicu, onda je ovo metoda procjene troškova električne energije. Ako postoji određena snaga svjetlosti, tada je dovoljno pomnožiti broj svjetiljki snagom i podijeliti s površinom. Dobiveni broj može se koristiti za utvrđivanje približne snage i broja žarulja.

Metoda točke

Ovaj izračun omogućuje distribuciju svjetiljki u skladu s površinom prostorije. A to znači da pomoću ove metode možete saznati rasvjetu u određenoj točki u sobi. Za započinjanje izračuna ovom metodom potrebno je razviti tlocrt, odrediti projektnu točku i postaviti učvršćenja.

Metoda točke

Ova metoda je složena, pa se koristi u slučaju kada je složena površina zidova ili stropa ili za dizajnerske odluke. Kada se posmatra sa strane uštede električne energije, ova metoda se smatra najisplativijom.

Ima ih i programi za proračun osvjetljenja prostorije, Preporučujemo provjeru rezultata pomoću posebnog softvera!

Primjena prototipa

Za ovu se metodu koristi tablica iz imenika, u kojoj su evidentirane točne pogreške u standardnim sobama. Takve su pogrešne proračune provedene više puta, tako da su podaci navedeni u tablici točni. Postoje više neobične metode i formule za određivanje razine svjetlosti, ali su skupe i koriste se samo za sobe složenog dizajna i rasporeda, ili ulična rasvjeta, Za stambeni stan nema smisla primjenjivati ​​ih.

Što je važno znati?

Izračunavanje rasvjete ili rasvjete je neophodan postupak. Izračun se temelji na dvije točke:

 1. Razmatranje svih potrebnih zahtjeva i standarda.
 2. U skladu s električnim i građevinskim standardima.

Za obične stanovnike ovi standardi nisu toliko važni, ali ih se moraju poštivati. Na primjer: stubište u privatnoj kući. Ako napravite izračun, vidjet će se da mu treba osvjetljenje na radnom mjestu. Ali u praksi postoje razne situacije kada je dovoljno pet učvršćenja sa LED svjetiljkama. Istodobno je u zidu ostalo još 6 neiskorištenih kablova koji su tamo položeni na temelju pogrešnog izračuna. Stoga, ne žurite s trošenjem dodatnog novca i radite prikriveno ožičenje.

Ili neki drugi primjer. Vlasnici su odlučili od dnevne sobe napraviti dječju sobu. Rasvjeta u ovom slučaju treba biti u području poda. Ali nije bilo mogućnosti da se svjetlosni tok usmjeri u pravcu poda, pa sam morao koristiti lokalne svjetiljke, što nije baš prikladno.

Stoga je važno projektirati svjetlost prilikom projektiranja električne mreže kuće. Ako je tijekom gradnje potrebno nešto promijeniti, najbolje je napraviti novi izračun.

referentni materijali

Donje tablice prikazuju podatke U (koeficijent potrošnje svjetlosti), koji su zapisani u prvoj formuli. Ovo je osvjetljenje vodoravne ravnine:

Standardi osvjetljenja prostorije

Koeficijent refleksije

Preporučujemo i gledanje korisnog videa na temu:

Sada znate sami izračunati osvjetljenje sobe. Nadamo se da su vam formule i metode bile korisne!

Sigurno ne znate:

(7 glasova)
Učitavanje ...

Dodajte komentar