Kakva bi trebala biti rasvjeta u stanu i kući?

Sigurno već znate da previše prigušena ili obrnuto previše svijetla rasvjeta u sobi negativno utječe na ljudsko tijelo. Osim vječne pospanosti, nedovoljna količina umjetne i prirodne svjetlosti donosi i ozbiljnije opasnosti - oštećenje vida i kršenje psihološkog stanja. Rješavanje problema je prilično jednostavno - instalirajte prikladnije svjetiljke i pravilno organizirajte rasvjetu u svakoj od prostorija. No, prije toga potrebno je saznati koje su norme osvjetljenja stambenih prostora. O tome ćemo razgovarati upravo sada.

Što kaže SNiP?

Glavni dokument koji ukazuje na postojeće standarde je SNiP (građevinski propisi). Dakle, prema ovom dokumentu u stanu i privatnoj kući, moraju se poštovati sljedeći standardi osvjetljenja u luxu (Lk):

 • prolaz potkrovlja i podruma - 20;
 • wc, tuš, kupaonica - 50;
 • hodnik, hodnik - 50;
 • ormar - 75;
 • kupka, bazen - 100;
 • spavaća soba, kuhinja - 150;
 • dječja - 200;
 • osobni račun, knjižnica, ostava, soba s biljarom - 300.

stol

Skrećemo vam pažnju na činjenicu da u kupaonici umjetno osvjetljenje možete opcionalno povećati na 100 Lux, jer za nanošenje šminke i brijanja, vrijednost navedena u SNiP 23-05-2010 možda neće biti dovoljna.

Da biste razumjeli kako prevesti navedene brojeve u poznatije vrijednosti, zapamtite - 1 Lux je 1 lumen / 1 kvadratni metar prostorije. Na svakoj žarulji nužno je naznačeno svojstvo kao što je svjetlosni tok (u lumenima, Lm). Sve što trebate učiniti je najprije izračunati brzinu osvjetljenja životnog prostora, u vašem slučaju jednu od soba, a zatim prenesite vrijednost u Lumene i odaberite odgovarajuće žarulje. Razmotrite tehnologiju izračuna na primjeru.

Što znači lux (lx)

Izrađujemo izračune

Pretpostavimo da morate znati stopu osvjetljenja u spavaćoj sobi, čija je površina 20 m2, Prije svega, množimo normu prema SNiP-u za ovu sobu površinom, naime - 150 * 20, ukupno dobivamo 3000 Lx. U skladu s tim, uz ovu vrijednost, ukupni svjetlosni tok svjetiljki trebao bi biti 3000 Lm. Morate samo odabrati prave žarulje za dnevni boravak, na primjer, ako želite odaberite žarulje, možete koristiti 3 žarulje od 12 W, što ukupno daje 3600 Lm prema tablici:

Specifikacije svjetiljki

Ovaj je izračun približan jer svaki Proizvođač LED svjetiljki vaše vrijednosti o kojima možete saznati već prilikom kupnje. Na taj način možete lako napraviti umjetnu svjetlost u sobi kako je to preporučeno normama osvjetljenja stambenih prostora u skladu sa SNiP.

Usput, možete izmjeriti ovu vrijednost pomoću posebnog uređaja - luksuznog uređaja, koji je jednostavan za upotrebu, što dokazuje videozapis u nastavku.

Mjerni rad

To je sve što sam vam htio reći o ovom pitanju. Nadamo se da sada znate kakva bi trebala biti rasvjeta u kući i stanu i kako odabrati prikladne svjetiljke u vatima i lumenima.

Bit će zanimljivo pročitati:

Mjerni rad

(14 glasova)
Učitavanje ...

2 komentara

 • Nikola

  Izračuni nisu točni. Suite su naznačeni, ali nije naznačeno gdje ta apartmana treba promatrati, već je u isječku naznačeno. Primjerice, u dnevnoj sobi na licu bi trebalo biti 150 luksa, a za radove crtanja 500 luksa treba biti na radnoj površini (stolu), a tih 500 luksa ne mora davati opće svjetlo, osvjetljenje radne površine će ići, a općenito svjetlo može biti manje ,

  odgovor
  • Admin

   I u čemu su u krivu? Prema gornjoj metodologiji, izračun

   odgovor

Dodajte komentar