3 dokazane metode za određivanje faze i nule bez instrumenata

Dakle, zamislite ovu situaciju - trebate spojiti novu utičnicu, ali istodobno iz nekog razloga ne znate koja je od žica na izlazu faza, a koja je nula. Situaciju dodatno zakomplicira činjenica da nije bilo ni indikatora odvijača ni multimetara pri ruci koji bi vam omogućio da brzo pronađete kroz koju žicu napon prolazi. Dalje ćemo razmotriti čitatelje my.electricianexpakako odrediti fazu i nulu bez instrumenata!

Metoda broj 1 - Vizualna oznaka

Prvi i najpouzdaniji način da se samostalno utvrdi gdje su faza i nula bez testera je ispitivanje boje izolacije svakog vodiča, na temelju čega se može zaključiti.Foto izolacija u boji

Činjenica je da označavanje boje žice samo je dizajniran tako da je bez instrumenata moguće otkriti koja je od žica neutralna, a koja fazna. Da bismo vam olakšali i ispravno odredili fazu i nulu, dajemo tablicu s postojećim standardima:Tabela šifriranja u boji

Kao što vidite, izolacija može biti različitih boja, pa je bolje zapamtiti da je 0 uvijek plava, a uzemljenje žuto-zeleno (ili samo žuto / zeleno). U pravilu, preostala treća jezgra je faza koju trebate odrediti. Ako nema označavanja boja, što nije iznimka, fazu i nulu možete pronaći bez alata na druge načine, što smo ispitali u nastavku!

Metoda broj 2 - obaviti kontrolu

Druga ideja je utvrditi bez testera gdje je faza i gdje je nula žica u izlazu napravite kontrolno svjetlo iz improviziranih sredstava. Sve je vrlo jednostavno, samo trebate pronaći žarulju sa žarnom niti s uloškom i dva komada napletene žice, dugačke oko 50 centimetara.

Domaći testerJezgra su povezana s odgovarajućim priključcima uloška, ​​jedan je provodnik pričvršćen na cijev za grijanje s metalnom bojom, a drugi treba "sondirati" jezgre koje vas zanimaju. Svjetlo će se upaliti ako dodirnete fazni kontakt. Na tako jednostavan način možete brzo saznati bez instrumenata gdje su faza i nula.Upotrebom lampice upozorenja

Skrećemo vam pažnju na činjenicu da je ova mogućnost pretraživanja bez uređaja opasna i može izazvati strujni udar. Budite oprezni pri određivanju stresa i pazite da rukom dodirujete golu jezgru!

Jednostavan uzorak za uzorkovanje

Ako pri ruci nemate žarulju sa žarnom niti, upotrijebite neonsku žarulju za izradu domaćeg testera koji će također pomoći u određivanju polariteta. Shema upravljanja izgledat će na sljedeći način:

Krug sonde neonske žarulje

 

Metoda broj 3 - Krompir u pomoć!

Smiješna, ali još uvijek učinkovita ideja koja vam omogućuje da odredite fazu i nulu bez pokazatelja, multimetra ili drugog testera. Sve što trebate je krumpir, dvije žice po 50 cm i otpornik od 1 MΩ. Napon možete pronaći gore opisanom metodom. Kraj prvog vodiča spojen je na cijev, drugi kraj umetnut je u krišku krumpira, kao što je prikazano na fotografiji.Što se tiče druge žice, jedan kraj mora biti umetnut u isti odjeljak, na najvećem mogućem razmaku od već umetnute jezgre, a drugi ćete osjetiti zaključke o kojima trebate pronaći fazu i nulu bez uređaja. Definicija je sljedeća:

 • Ako se na rezu formira lagano zamračenje, to je fazni vodič;
 • Nije se dogodila nikakva reakcija - osjećali ste nulu.

Određivanje polarnosti fotografijom krumpiraProvjerite rezultat

Odmah treba napomenuti da se u ovom slučaju određivanje treba dogoditi s kratkim vremenskim kašnjenjem kada vena dođe u dodir s kriškom krumpira. Trebali biste dodirnuti žicu krumpirom i pričekati oko 5-10 minuta, nakon čega će rezultat biti vidljiv!

Samorazumljiva video lekcija o određivanju polariteta bez uređaja napravite sami

Pomoću slične tehnike možete odrediti polaritet kontakata u istosmjernom krugu. Da biste to učinili, dvije žice padaju u šalicu vode i ako se u blizini jedne od njih počnu stvarati mjehurići, kao što je prikazano na fotografiji ispod, onda je to minus i, u skladu s tim, druga jezgra je plus.

Upotreba vode

Stoga smo pružili najjednostavnije načine za određivanje faze i nule bez uređaja. Još jednom skrećemo vam pažnju na činjenicu da je samo prva metoda sigurna. Pri korištenju posljednja dva treba voditi računa da ne budete šokirani!

Također pročitajte:

Samorazumljiva video lekcija o određivanju polariteta bez uređaja napravite sami

Jednostavan uzorak za uzorkovanje

(20 glasova)
Učitavanje ...

6 komentara

 • Katarina

  Prilikom uzemljenja na cijevi za grijanje, postoji šansa da ubijete ne samo sebe, već i svoje susjede. Nije li bolje kupiti jeftini tester?

  odgovor
 • Anton

  ... zamislite da trebate spojiti novu utičnicu, ali nemate nikakav alat pri ruci ...
  a vi također namjeravate uviti utičnicu s krumpirom, ili posudom vode ?!
  Nikada se nemojte baviti tim glupostima, a autor takve gluposti ne objavljuje!
  Za svaki posao postoji po jedan pravi alat, u ovom slučaju: odvijač.
  Općenito, za ovaj posao postoji električar i bez tolerancija ne zabijajte nos.

  odgovor
  • Admin

   Svako pitanje ima svoj odgovor! Ljudi pitaju kako odrediti fazu i nulu bez uređaja, ja sam, da tako kažem, pružio narodne trikove. Mnogi su im se svidjeli. A ne zbog tebe da me naučiš!

   odgovor
  • Aleksandar

   Da, vikendom ili praznikom pronađite električara ... Međutim, pretplatit ću se kao profesionalac pod svaki udar svakog pisma. Ne znate kako, nemojte imati alat i znanje / vještine, ne miješajte se. Samo ćete pogoršati. Pa, slažem se još s tim da se surogat-neonka izvukao iz startera ... Ali krumpir i voda su jednostavno "sommestimy" s naponom 220.

   odgovor
 • Aziz

  Još je moguće na jeziku) Šalu. Ali ako dodirnete fazu s najgrubljom kožom tijela, osjetit ćete vibraciju. Također gotovo šala) Danas sam odspojio stolove s opremom iz mreže kako bih je premjestio i očito je odspojio ili zatvorio pogrešnim redoslijedom; općenito, jedan izvor napajanja s nettopom je izgorio. Kako se to može dogoditi? Kada je zatvoren, napon nestaje, a kada je isključen, ima li sekvenca važnost? Postojala je faza, nula i tlo.

  odgovor
  • Mike Veter

   Možda je 380 bilo tamo, a vi ste prvo bacili nulu, onda može izgorjeti

   odgovor

Dodajte komentar