Određivanje presjeka žice - pregled učinkovitih tehnika

Prije kupnje žice vrlo je često potrebno samostalno odrediti njezin presjek kako ne bi postali žrtva prijevare. Pored toga, potrebno je izmjeriti promjer jezgara prilikom dodavanja nove električne točke, ako na starom ožičenju nema slova. Zatim ćemo vam reći kako ispravno izvršiti mjerenja i koje se metode određivanja mogu koristiti.

Primjena čeljusti

Važna je stvar da čak i ako pravilno izvršite sve proračune i odaberete pravi proizvod, takva smetnja kao nezgoda i dalje može nastati. To je zbog činjenice da je presjek žica, koji je naznačen na označavanje žicamaodgovara stvarnim vrijednostima. Za to je kriv samo proizvođač, jer se, nesumnjivo, karakteristike ne podudaraju zbog ekonomskih trikova u tvrtki. ponekad žice i kablovi na policama uglavnom bez označavanja, što također dovodi u sumnju njihovu kvalitetu.

Vi pitate: "Zašto bi tvrtka trebala pokvariti ugled?", Na što možete odmah pronaći nekoliko logičnih odgovora:

  1. Biljka je odlučila uštedjeti na kvaliteti robe. Na primjer, ako 2,5 mm razređujete nit za 0,2 mm, možete osvojiti nekoliko kilograma metala na 1 linearni kilometar. Uz masovnu proizvodnju, uštede imaju pristojan broj.
  2. U borbi za „mjesto na suncu“, tvrtke za električno ožičenje pokušavaju namamiti potrošače samima, cijene su niže od svojih konkurenata. U skladu s tim, niska cijena je postavljena zbog neznatnog smanjenja promjera (nije vidljivo oko).

Kao što vidite, oba ova odgovora su prilično razumna, pa je bolje upozoriti se i napraviti nekoliko jednostavnih izračuna o kojima ćemo kasnije govoriti.

Metode određivanja

Postoji nekoliko načina za određivanje presjeka kabela. Sve se svodi na to da prvo izračunaju promjer jezgre, a zatim koriste male proračune kako bi saznali konačnu vrijednost.

Metoda broj 1 - Instrumenti za pomoć!

Do danas postoje inženjerski uređaji s kojima možete lako odrediti promjer žice ili kabela. Takvi instrumenti uključuju vernier kalibar i mikrometar (povećajte fotografiju pritiskom da biste vidjeli sve instrumente).

Ova metoda određivanja najtačnije, ali "obrnute strane novčića" je trošak samog čeljusti / mikrometra. Cijena, naravno, nije kosmička, ali za jednokratnu upotrebu nema smisla kupovati ovaj alat.

Ovu mogućnost najčešće odabiru profesionalni električari, čiji je život izravno povezan instalacija ožičenja, Imajući čeljust, možete najpreciznije sami odrediti presjek žice. Prednost ove tehnike je u tome što je moguće izmjeriti promjer jezgara čak i na dijelu radne linije (na primjer, u utičnici).

Nakon mjerenja morate koristiti sljedeću formulu:

opredelenije_secgenija_kabelya (1)

Ne zaboravite da je broj "Pi" 3,14. Za maksimalno pojednostavljenje formule 3,14 se može podijeliti s 4, nakon čega će se proračuni svesti na množenje 0,785 u kvadratni promjer!

Metoda broj 2 - Korištenje ravnala

Ako ne želite trošiti novac (i to ispravno radite!), Preporučujemo vam da koristite jednostavnu "djedovinu" metodu kako biste odredili presjek žice po njegovom promjeru. Ako imate žicu, jednostavnu olovku i ravnalo, odgovor možete pronaći za nekoliko minuta. Sve što trebate je ukloniti jezgru od izolacije, a zatim je čvrsto namotati olovkom (kao što je prikazano na slici) i pomoću ravnala izmjerite ukupnu duljinu namotaja.

Korištenje vladara

Suština metode je u tome što je potrebno izmjeriti ukupnu duljinu ranog vodiča i podijeliti ga s brojem jezgara. Dobivena vrijednost je promjer koji trebate odrediti.

Formula za proračun

Unatoč svojoj jednostavnosti, proračuni imaju svoju posebnost:

  • što više vena bude namotano na olovku, točniji će biti rezultat, minimalni broj okreta je 15;
  • zavoji moraju nužno biti pritisnuti jedan do drugog tako da nema slobodnog prostora, što će značajno povećati pogrešku;
  • određivanje se mora provesti nekoliko puta (promjena početne strane mjerenja, okretanje ravnala itd.). Opet, što više računanja, to je manje pogreške.

Skrećemo vam pažnju na značajne nedostatke ove metode. Prvo, samo su tanki vodiči prikladni za mjerenje (iz razloga da će biti teško namotati debeli kabel). Drugo, u trgovini prije kupnje za takvu tehniku ​​morate zasebno kupiti mali komad proizvoda.

Nakon svih mjerenja morate koristiti istu formulu koju smo naveli gore. Videozapis prikazuje primjer određivanja presjeka vodiča pomoću ravnala:

Korištenje vladara i formula

Metoda broj 3 - Korištenje tablica

Umjesto da odredite odjeljak kabela u skladu s formulom, jednostavno možete koristiti gotove tablice koje će vam smanjiti vrijeme i napraviti rezultat najtačnijim.

Tablica je prilično jednostavna: u jednom su stupcu naznačeni promjeri jezgara, u drugom - njihovi presjeci u kvadratima.

Tabela nagodbe

Savjeti električara

Osigurali smo postojeće metode, ali ima još toga.

Preporučujemo da se upoznate sa sljedećim savjetima iskusnih električara o određivanju presjeka žice:

  1. Pored presjeka proizvoda, obratite pozornost na metalnu jezgru. Bakrena ili aluminijska jezgra trebaju imati karakteristično bogatu boju. Ako je boja dvojbena, onda je najvjerojatnije riječ o leguri metala, što vam omogućuje uštedu novca proizvođaču. Takva je slitina izuzetno opasna ožičenje u kućijer njegova vodljivost i nazivna opterećenja nekoliko su puta manji od izvornih proizvoda.
  2. Odjeljak treba odrediti samo venom. Čak i ako proizvod izgleda normalno u debljini, moguće je da su smanjene dimenzije jezgre kompenzirane povećanim izolacijskim slojem.
  3. Ako sumnjate u veličinu vodiča, nabavite veći dio žice. Rezerva snage ne šteti baš vašem ožičenju!
  4. Ako se bavite kabelom, proračun će se malo izmijeniti (zbog činjenice da se kabel može sastojati od četvrtog broja žica). Da biste pravilno izvršili proračune, prvo morate odrediti promjer svake pojedine žice, a zatim sažeti sve vrijednosti i odabrati proizvod prema ukupnom broju.

Formula za izračun presjeka

Video upute

Pronašli smo vrlo zanimljivu video uputu koja pokazuje ne samo kako odrediti presjek žice, već i jasan primjer proizvoda različitih kvaliteta nekoliko proizvođača. Ako znate ukrajinski jezik, onda će vam video biti koristan i moći će odgovoriti na vaša pitanja, ako ih ima!

Video upute za određivanje presjeka jezgre mikrometrom

Također pročitajte:

Korištenje vladara i formula

Video upute za određivanje presjeka jezgre mikrometrom

(34 glasova)
Učitavanje ...

Dodajte komentar