15 grešaka kod polaganja podnog grijanja

Sustav podnog grijanja danas je prilično popularan. Pomoću grijaćeg kabela, termomata, infracrvenog filma ili cijevi možete napraviti podno grijanje. Zapravo, nije previše teško napraviti instalaciju grijaćih elemenata vlastitim rukama, međutim, mnogi neiskusni majstori izvršavaju najjednostavnije uvide, zbog kojih cijeli sustav može propasti nakon nekog vremena nakon ugradnje. U nastavku ćemo razmotriti glavne pogreške prilikom ugradnje toplog poda vode i električnog tipa.

Pogreške u polaganju grijaćeg kabela

 1. Neispravan izračun materijala. Prilikom izračunavanja duljine kabela za grijanje ili veličine prostirki morate koristiti korisnu površinu prostorije, a ne ukupnu. Korisno područje odnosi se na prostor koji neće blokirati namještaj, uređaji i drugi predmeti. Ako instalirate grijaće elemente ispod objekata velike veličine, na tim će se mjestima dogoditi pregrijavanje, zbog čega neće uspjeti. Da biste spriječili ovu pogrešku, preporučujemo da se upoznate s tehnologijom izračunavanje podnog grijanja.
 2. Zabranjeno je rezati otpornički kabel u odgovarajuće komade. Ako je provodnik više nego potreban, pokušajte ga položiti malo bliže jedni drugima, a da pritom ne kršite zahtjeve proizvođača. Skrećemo vam pažnju na činjenicu da samoregulirajući kabel lišen takvog nedostatka, pa kad ga instalirate, malo je vjerojatno da ćete pogriješiti.
 3. Pratite korak polaganja, kao i udubljenje sa zidova i drugih predmeta. Zapamtite da se petlje vodiča ne bi trebale međusobno presijecati, u suprotnom može doći do pregrijavanja.
 4. Uzmite u obzir minimalni polumjer savijanja, koji je naveden u tehničkim specifikacijama. Obično je to od 5 do 10 promjera kabela.
 5. Grijaće elemente treba polagati samo na čistu površinu. Tijekom ugradnje pazite da podno grijanje ne leži na građevinskim naplavinama, inače će brzo propasti nakon izlijevanja estriha pod mehaničkim naponom. Čak se preporučuje uklanjanje sve prašine prije instalacije.
 6. Osnovna greška koju čine i neiskusni stručnjaci je ignoriranje preporuka o tome kako nazvati sustav nakon instalacije. Prije punjenja estriha ili polaganja parketa (na infracrveni film), obavezno izmjerite otpor sustava i provjerite ovu vrijednost s nominalnom vrijednosti navedenom u putovnici. Možda ste pogriješili u vezi i sustav više ne radi. Tada će biti mnogo teže popraviti topli pod. Oko, kako provjeriti topli pod nakon polaganja, detaljno smo opisali u zasebnom članku.
 7. Topli pod možete uključiti tek nakon što se estrih očvrsnuo. Ako odlučite provjeriti je li se pod zagrijavao prije nego što se malter osuši, to može oštetiti sustav. Strogo je zabranjeno uključiti kabel u ležištu.
 8. Senzor temperature mora biti postavljen u valovitost, tako da ga se u svakom trenutku može lako ukloniti (za popravak ili zamjenu). Kraj valovitosti mora biti tijesan kako otopina ne bi dospjela na senzor.
 9. Sam senzor mora biti smješten u sredini između dva navoja kabela, tako da prikazuje temperaturu što je točnije moguće. Prevelika udaljenost od kabela izazvat će kontinuirani rad sustava i obrnuto. Preporučuje se postavljanje senzora temperature bliže površini novog poda.
 10. Svaka soba treba imati vlastiti krug podnog grijanja i vlastiti regulator temperature. Gruba je pogreška ušteda materijala tijekom instalacije i stvaranje jednog sustava s jednim regulatorom temperature.
 11. Ne radite na kablu tijekom instalacijskih radova, posebno u cipelama s tvrdim đonom. To može oštetiti vodiče i izolaciju. Pokušajte zaobići zavoje grijaćeg elementa.
 12. Prije punjenja estriha, fotografirajte izgled svih elemenata, tako da možete znati gdje se nalazi tijekom popravka.
 13. Ni u kojem slučaju ne trebate pridonijeti najbržem očvršćivanju otopine uključivanjem sustava. Oni koji savjetuju uključivanje grijanja odmah nakon instalacije, prije ili kasnije naići će na situaciju kada sustav brzo ne radi.
 14. Prije početka rada obavezno pročitajte upute u kojima proizvođač može preporučiti važne točke. Naša glavna greška - prvo napravimo, a zatim čitamo upute. Tako da je bolje obrnuto.
 15. Imajte na umu da infracrveno podno grijanje treba položiti ispod parketa, laminata i linoleuma, a termometi i grijaći kabel ispod pločica. Ako širite filmski pod u kupaonici i na njega izlijete ljepilo za pločice, sustav neće raditi. Čini se da su to očite činjenice, ali ponekad to uspijevaju.

Također preporučujemo da pogledate video koji detaljnije razmatra neke od točaka:

Tako smo pružili 15 pogrešaka prilikom ugradnje toplog poda vode i električnog tipa. Imajte na umu i dijelite sa svojim prijateljima na društvenim mrežama kako ne bi morali ponovno instalirati sustav, koji će, zbog nepravilne instalacije, brzo uspjeti!

Bilo bi korisno znati:

(5 glasova)
Učitavam...

2 komentara

 • Andrija

  Je li moguće položiti kabel kroz zid (ciglani pod) između WC-a i kupaonice? Jedan kat u dvije sobe.Hvala.

  odgovor
 • Alexey

  Pročitajte Learn Bug # 10

  odgovor

Dodaj komentar