Zašto se topli pod ne zagrijava i kako riješiti taj problem?

Ovaj članak usredotočit će se na infracrvene i kablovske sustave podnog grijanja. Ako primijetite da električno podno grijanje ne zagrijava ili malo zagrijava sobu, morate odmah nastaviti s potragom za uzrokom. U nastavku smo objasnili zašto se grijanje ne događa i što učiniti u ovom slučaju.

Nedostatak snage

Prije svega, morate provjeriti je li sustav grijanja prikladan za napajanje. U pravilu je film ili grijaći kabel povezan putem regulatora temperature na koji se postavlja napon. Ako su indikatori na zaslonu regulatora temperature upaljeni, tada postoji napajanje, ako nema indikatora ili nije uključeno, morat ćete ručno provjeriti zašto topli pod ne grije. Trebate uzeti multimetar i provjeriti ima li napona na ulaznim kontaktima. oko kako koristiti multimetar, detaljno smo opisali u odgovarajućem članku.

ispitivač

Usput, nizak napon u mreži je i razlog zašto se topli pod ne zagrijava do željene temperature. Ako 200 volti umjesto 220 volti dođu do terminala, učinkovitost grijanja smanjuje se za 20%. Da biste riješili taj problem, trebate u kuću instalirajte regulator napona.

Video prikazuje još jedan način provjere regulatora:

Provjerite regulator temperature

Ako je na ulazu napon, morate se pobrinuti da se normalno isporučuje na sam grijaći kabel ili infracrveni film. Da biste to učinili, provjerite da nitko nije slučajno dotaknuo postavke, kao možda je samo temperatura postavljena na minimum, zbog čega ne dolazi do uključivanja grijanja. Također provjerite jesu li žice do terminala čvrsto spojene. Loš kontakt je i razlog zašto se električno podno grijanje ne zagrijava ili se malo zagrijava.

Je li sve u redu s vezom i postavkama? Izmjerite napon na izlazu termostata (terminali na koje je priključen sam sustav grijanja). U stanju uključenja trebao bi odgovarati mrežnim parametrima. Ako to nije slučaj, morat ćete zamijeniti termostat.

Možete provjeriti neispravnost termostata povezivanjem toplog poda izravno na mrežu. Ako se podovi počnu zagrijavati, znači da je stvar u regulatoru.

Oštećenja sustava

Zatim trebate provjeriti senzor temperature i sam električni sustav podnog grijanja. Da biste to učinili, multimetar mjeri otpor osjetnika temperature i samog kabela (ili filma). Ako vrijednost ne odgovara putovnici, tada uređaj nije u redu. "0" na zaslonu ispitivača ukazuje na kratki spoj, a "1" ili beskonačnost ukazuje na otvoren krug (može nastati kao rezultat mehaničkih oštećenja). oko kako popraviti topli pod vlastitim rukama, rekli smo u odgovarajućem članku!

Mjerenje otpora

Nominalni otpor grijaćeg elementa možete saznati pomoću formule: R = U2/ P, gdje je U 220 Volti, a P je snaga električnog poda (možete ga vidjeti u putovnici ili pomoću približnog izračuna 150 W / m2).

Također skrećemo vašu pažnju na činjenicu da se otpor osjetnika temperature smanjuje pri zagrijavanju, tako da ako je razlika u usporedbi s podacima putovnice mala, to ukazuje na njezinu primjenjivost. Ako se otpor značajno razlikuje od otpora koji je proglasio proizvođač, tada je senzor neispravan.

Provjera otpora grijaćeg kabela

Određivanje otpora temperaturnog senzora

Nepravilna instalacija

Ako ste provjerili sve elemente i pokazalo se da su korisni, ali se topli pod ne zagrijava iznad 22 ili, na primjer, 30 stupnjeva, razlog je jedan od tri:

  1. Nepravilno izračunata snaga grijanja, zbog čega se infracrveni ili kabelski premaz ne zagrijava dovoljno.
  2. Loše izolirana soba. Veliki gubitak topline sprečava zagrijavanje.
  3. Nepravilno ste izveli ugradnju grijaćih elemenata: napravili ste veliki korak ugradnje, debeli estrih ili ste postavili osjetnike temperature blizu toplog poda.

U ovom slučaju morate sve ponoviti, jer sustav se ne zagrijava po vašoj pogrešci i ispadaće da će u najboljem slučaju zamijeniti mjesto senzora, ako zaista postoji razlog za to. oko kako napraviti električni pod za pločice O tome smo detaljno govorili u odgovarajućem članku. oko polaganje infracrvenog filma ispod laminata također smo razgovarali.

To je sve što smo željeli razgovarati o tome zašto se električno podno grijanje ne zagrijava i što učiniti kako biste riješili problem. Kao što vidite, sve je prilično jednostavno odrediti, glavna stvar je biti u mogućnosti koristiti multimetar!

Slični materijali:

Provjerite regulator temperature

Provjera otpora grijaćeg kabela

Određivanje otpora temperaturnog senzora

(6 glasova)
Učitavanje ...

Dodajte komentar