Pravilna provjera performansi toplog poda

Sustav grijanja nazvan "električno podno grijanje»Sve više dobiva na popularnosti. Takvi se sustavi koriste ne samo kao dodatno grijanje za pojedine prostorije, već i kao primarno grijanje. Provjera performansi sustava trebala bi se obaviti prilikom kupnje, tijekom instalacije i u slučaju kvara tijekom rada. Dalje ćemo vam reći kako provjeriti podno grijanje s multimeterom nakon ugradnje, nakon kupnje, a također i da li su potrebni popravci.

Provjera performansi nakon kupnje i nakon instalacije

Prva provjera vrši se prilikom kupnje sustava. Trebate zatražiti od prodavatelja da demonstrira rad uređaja. Ako su vrijednosti otpora prostirke navedene u priloženoj dokumentaciji, preporučljivo je provjeriti njihove stvarne vrijednosti multimeterom ili testerom. Također moguće provjerite otpor izolacije, To se može učiniti pomoću multimetra u načinu mjerenja visokih otpora ili s megohmetrom.

Grijaći kabel

Nakon ugradnje grijaćih elemenata, prije polaganja pločica i prije punjenja estriha, potrebno je spojiti električno podno grijanje na napajanje i gledati kako neko vrijeme radi u različitim režimima. Uvjerite se da regulator temperature, osjetnik temperature i integritet grijaćeg kabela rade ispravno. Uz radni sustav, svi dijelovi kabela trebaju se zagrijati ravnomjerno, temperatura grijaćih elemenata treba se mijenjati u skladu sa zadaćom termostata.

Ako postoji takva mogućnost, najprikladnije je provjeriti ujednačenost grijanja elemenata s toplinskim uređajem, na ekranu na kojem možete vidjeti djeluje li svaki dio poda ili ne. Ovaj uređaj formira sliku stvorenu infracrvenim zrakama, kao što je prikazano na fotografiji ispod:

Korištenje termičkog imagera

U ovoj fazi, ako se tijekom provjere otkriju neki kvarovi, bolje je ne tražiti uzrok i ne pokušavati ga otkloniti. Trebate iskoristiti jamstvo i zamijeniti sustav.

Provjera neuspjeha

Tijekom rada podnog grijanja mogu se pojaviti odstupanja od normalnog rada. Razmotrimo glavne manifestacije neispravnosti sustava.

Nedostatak grijanja na cijelom podnom području

U ovom slučaju test probijanja mora se započeti s „glave“, odnosno osigurati da li sustav opskrbljuje napajanjem. Ako indikator prisutnosti mrežnog napona ne svijetli, morate provjeriti stroj na štitu. Nakon toga možete provjeriti daje li napon na ulaz regulatora temperature. Prisutnost napona na ulazu i odsutnost njega na izlazu ukazuje na kvar u samom regulatoru temperature. Razlog može biti sam regulator ili temperaturni senzor, što se može provjeriti mjerenjem njegovog otpora.Ako napon na toplom podu primijenite izravno, bez termostata, možete testirati kabel na ispravnost.

Može doći do situacije kada stroj u štitu, koji opskrbljuje toplim podom, isključi zaštitu. To ukazuje na dostupnost. kratki spoj, Da lokaliziramo krug, provjeravamo otpor između fazne i neutralne žice koja napaja topli pod. Prije nego što zazvonite kabel, uklanjamo napon. Odvojimo žice napajanja iz regulatora temperature. Izmjerimo "faza - nula" otpora u području od štita do termostata. Ako uređaj pokaže nulti otpor, ožičenje u ovom odjeljku je oštećeno, ako je otpor velik, nastavite pretragu. Odvojite kabel za podno grijanje od regulatora temperature. Mjerimo na ulazu regulatora. Ako se tijekom ispitivanja utvrdi kratki spoj, oštećenja su unutar termostata. Ako ne, ostaje samo grijaći kabel podnog grijanja. To se može provjeriti mjerenjem otpora između jezgara kabela. U ovom slučaju je neophodno otvaranje podne površine.

Mjerenje otpora između kablovskih vodiča

Što učiniti kada se na grijaće elemente primjenjuje napon, ali ne dođe do zagrijavanja? U ovom se slučaju mora provesti kontinuitet kabela, tj. provjera integriteta (ili razbijanje, ako želite). Namještajući multimetar u načinu mjerenja otpora, izmjerite između jezgara kabela. Vrijednost otpora blizu beskonačnosti ukazuje na slomljenu žicu.

Videozapis u nastavku jasno pokazuje kako pomoću multimetra provjeriti električno podno grijanje, mjereći otpor grijaćeg kabela:

Temperatura podnog grijanja nije podesiva

Ako se grijaći elementi zagrijavaju na cijelom podnom području, a temperatura se ne mijenja promjenom zadane vrijednosti koju je postavio regulator, potrebno je provjeriti sustav određivanjem jedne od dvije moguće opcije:

  • kvar u krugovima regulatora temperature;
  • neispravan osjetnik temperature.

U ovom slučaju regulator temperature treba demontirati isključivanjem svih žica i predati ga na popravak. O tome kako provjeriti regulator temperature toplog poda, prikazan je u videu:

Ako sumnjate u senzor, trebali biste provjeriti njegov otpor. Zbog toga se žice senzora odvajaju od regulatora, a otpor se mjeri između njih. Zaključak o zdravlju temperaturnog senzora toplog poda može se dati ako provjerite vrijednost njegovog električnog otpora i usporedite ga s podacima putovnice. U ekstremnim slučajevima možete učiniti bez multimetra. Budući da ovaj element još uvijek nije moguće popraviti, nastavite na sljedeći način. Kupite poznati dobro senzor i stavite ga na grijani pod, spojite se na regulator. Ako osigurate dobar kontakt senzora s podom, s radnim upravljačem, sustav bi trebao raditi. Nakon toga možete instalirati novi senzor na svoje mjesto. Ovo će zahtijevati otvaranje podne površine.

Pojedinačni odjeljci se ne zagrijavaju

Ako postoji uređaj, provjera ujednačenosti podnog grijanja može se izvršiti pomoću toplinskog uređaja. U ovom se slučaju o prirodi kvara može suditi prema ukupnoj količini energije koja se troši podnim grijanjem u ovom načinu rada. Moguće su dvije mogućnosti:

  • potrošnja energije je manja od nazivne vrijednosti;
  • podno grijanje troši povećanu snagu iz mreže.

U prvom slučaju došlo je do prekida u ožičenju, zbog čega je dio grijaćih elemenata bio napon. Druga opcija označava da je došlo do kratkog spoja između pojedinih dijelova kabela. U ovom slučaju, jedan dio grijaćih elemenata je isključen i ne radi, drugi dio troši veliku struju i pregrijava.

Na kraju, preporučujemo pogledati još jedan videozapis koji pokazuje kako se topli pod provjerava megherom i koji se uređaj najbolje koristi u ove svrhe:

Na ovaj način možete provjeriti topli pod s multimeterom. Nadamo se da su vam pružene tehnologije provjere bile razumljive i pomogle samostalno popraviti sustav grijanja!

Bilo bi korisno pročitati:

(7 glasova)
Učitavam...

Dodaj komentar