Kako je uređen samoregulirajući grijaći kabel?

Samoregulirajući grijaći kabel je vrsta grijaćih vodiča koji mogu samostalno mijenjati svoje otpuštanje topline, ovisno o temperaturi koja okružuje uređaj. To se smatra njegovom glavnom značajkom. Ovaj proizvod će se početi zagrijavati ako je temperatura niža. U ovom ćemo članku razmotriti uređaj, princip rada i opseg samoregulirajućeg grijaćeg kabela.

Značajke dizajna

Kako je uređen samoregulirajući vodič? Dizajn se sastoji od određenih dijelova, i to:

 1. Dva bakrena vodiča. Omogućuju napon duž cijele duljine žice.
 2. Grijana provodna matrica. Ovo je glavni uređaj u dizajnu. Upotreba takve matrice omogućuje vam podešavanje i zagrijavanje samog elementa. Svaki od njegovih dijelova paralelno je povezan između dvije žice, čime se povezuje u električni krug.
 3. Izolacijski sloj. Za veći stupanj toplinske zaštite, električna konstrukcija je omotana u nekoliko slojeva izolacije.
 4. Zaštitna zaštitna pletenica. Napravljen je od metala i njegova je upotreba nužna za zaštitu od raznih mehaničkih i elektromagnetskih utjecaja. Uzemljenje se također primjenjuje na ovu pletenicu.
 5. Vanjska ljuska. Takav zaštitni premaz štiti strukturu od mehaničkih oštećenja.

dizajn

Uređaj za samopodesivanje vodiča

Zahvaljujući ovom jednostavnom dizajnu, samoregulirajući grijaći kabel postaje otporan na različita oštećenja i može pružiti visok i dug životni vijek.

Princip rada

Princip rada takvog proizvoda malo je sličan radu otporničkog vodiča. Samoregulirajući grijaći kabel djeluje na temelju svojstava vodiča električne struje: kada se zagrijava, otpor se povećava. Što je viša, to je manja jačina struje i, sukladno tome, manje je potrošena snaga.

Princip rada polimerne matrice u ovom slučaju je sljedeći: kada se temperatura smanji u bilo kojem dijelu matrice, strujna vodljivost se povećava, i kao rezultat toga, grijaći element se zagrijava više. Zahvaljujući tome, temperatura se može podesiti bez korištenja raznih regulatora temperature. Tako se postiže termoregulacija.

Kako se regulira temperatura

Na primjer, princip rada na određenom dijelu ožičenja, koji se nalazi na hladnom mjestu, je sljedeći: ima manji otpor, ali kroz matricu ovdje teče značajna struja, koja značajno zagrijava uređaj. Tamo gdje je dio cijevi topao, otpor će biti velik, što znači da je struja koja teče manja. Stoga, kada se samoregulirajući vodnik grijanja spoji na cijev za zamrzavanje vode, ona počinje raditi punom snagom, a kada se cijev počne zagrijavati, snaga uređaja će se povećati. oko kako napraviti cijevi za grijanje vode, rekli smo u odgovarajućem članku.

Princip rada takvog proizvoda omogućava dobivanje:

 • pouzdan uređaj koji će trajati dugi niz godina;
 • korištenje proizvoda u svim okolnostima i uvjetima.

Recenzije videozapisa u nastavku jasno pokazuju kako ova vrsta vodiča djeluje i od čega se sastoji:

Područje primjene

Samoregulirajući grijaći kabel koristi se za grijanje vodoopskrbnog sustava, vijenca, poda ili krova, kao i drugih elemenata tamo gdje je potrebno da se spriječi smrzavanje vode. Princip rada takvog kabela omogućava nam razlikovanje tri glavna područja primjene proizvoda:

 • za privatne potrebe (grijanje kanalizacije ili vodovoda);
 • za komercijalne organizacije (cijevi za grijanje, sustavi za gašenje požara);
 • u industriji (za rad u uvjetima povećane opasnosti).

Moguće je razumjeti koji samoregulirajući grijaći kabel pripada određenoj sferi u skladu s navedenim radnim vijekom i matričnim materijalom sa stupnjem zaštite materijala za izolaciju.

Prednosti i nedostaci

Kao i svaki proizvod, samoregulirajući grijaći kabel ima svoje prednosti i nedostatke. Osim pouzdanosti i jednostavnosti u dizajnu, provodnik grijanja ima sljedeće prednosti:

 • cijela se duljina zagrijava ravnomjerno i jednoliko;
 • samoregulirajući grijaći element je stabilan pad napona;
 • ušteda energije, uz dovoljno veliku potrošnju električne energije, bit će relativno mala;
 • takav se dizajn smatra sigurnijim, čak i s preklapanjem, pouzdano je zaštićen od pregrijavanja;
 • gotovo da nema potrebe za održavanjem;
 • nema ograničenja duljine

Samoregulirajući grijaći vodič također ima svoje nedostatke. Nedostaci ovog dizajna uključuju:

 • relativno visoki trošak po metru proizvoda;
 • kabel se proizvodi u velikim količinama u zavojnicama i u većini slučajeva ne postoje tvorničke spojnice i žlijezde za spajanje, kao i cijevi za izolaciju (sve će to trebati kupiti neovisno).

Stoga smo ispitali uređaj i princip rada samoregulirajućeg grijaćeg kabela. Nadamo se da ste sada shvatili kako radi ovaj provodnik grijanja i gdje se može koristiti!

Bit će zanimljivo pročitati:

(5 glasova)
Učitavanje ...

Dodajte komentar