Kako zaštititi žice u kući od glodavaca i kućnih ljubimaca?

Postoje dvije vrste štetočina koji mogu oštetiti ožičenje kuće. Prva vrsta uključuje glodavce koji su posvuda: u otvorima poda, krova, stropa. Štakori i miševi sposobni su gristi izolaciju, zbog čega će kuća ostati bez električne energije. Štetnici druge skupine su domaće životinje, posebno mačke i psi. Naši kućni ljubimci imaju veliko zanimanje za namotavanje kabela i mogu ih gristi na području utikača. Kako se provodi zaštita od mačaka, pasa i glodavaca, pročitajte dalje.

Učinkovita kontrola glodavaca

Ako ugradnja skrivenih električnih ožičenja izveden je u praznom jastuku ispod poda ili u prazninama između stropnih ploča, tada ćete uskoro moći doći u probleme zbog mehaničkih oštećenja kabelskih vodova. Takva oštećenja nastaju zbog činjenice da štakori (ili miševi) prolaze kroz izolaciju, zbog čega mreža napajanja ne uspijeva. Kao rezultat toga, nemate ni struju, a životinja se oprostila od života.Fotografska oštećenja na izolaciji kabel štakora

Zaštitite žice od glodavaca na sljedeće načine:

 1. Ako staza ide između stropnih ploča, sve otvore pažljivo namastite malterima. Tako štetnici neće moći doći do ranjivosti kabelske linije.
 2. Ako se električna instalacija vrši na podu, napunite betonski estrih. U ovom slučaju popravak rute bit će težak, ali problem s štakorima bit će riješen odmah.
 3. Možete koristiti oklopni kabel, čija će izolacija biti izvan snage životinja, ali u ovom slučaju morat ćete dati znatnu svotu novca. Jedna takva opcija je kabel AVBBSHVali bolje je koristiti bakreni vodič.
 4. Vratimo se na strop. Kako ne biste prekrili jaz, možete napraviti nove strobe za polaganje staze. U ovom se slučaju također rješava pitanje zaštite žica od glodavaca.
 5. Pa, posljednji od učinkovitih načina je postavljanje kruga za prijenos struje u željeznu cijev. Prikladno ako se električna instalacija izvodi ispod poda, kao biti će problematično i nerazumno postavljati cijevi u zid.

Postoji još jedna mogućnost zaštite žica i kabela od glodavaca - uporaba vodiča, čija se izolacija tretira posebnim otrovom koji sprečava negativni učinak štakora. Problem je što takav otrov može naštetiti i ljudskom zdravlju, a cijena proizvoda bit će mnogo veća.

Od svih navedenih opcija zaštite električnog ožičenja, preporučujemo davanje prednosti oklopnom kablu ili, ako je moguće, metalnoj cijevi. Usput, kako molovi ne oštete kabel u zemlji, budite sigurni da ga stavite u metalnu cijev. Činjenica da trebate koristiti oklopnu verziju, mislim, ne vrijedi govoriti!

Zaštita kućnih ljubimaca

U ovom slučaju, problem nije u tome što će mačka ili pas prerezati kabel i vi ćete neko vrijeme ostati bez svjetla, već ako se ošteti izolacija kućnog ljubimca, jednostavno ga može ubiti strujnim udarcem. Kao rezultat, nastaju dvije velike nevolje, koje se lako mogu izbjeći.Opasna situacija - mačka grize kabel

Za one koji ne znaju što učiniti ako mačka ili štene grickaju, pružamo nekoliko korisnih savjeta:

 1. Pokušajte obrisati izolaciju spužvom deterdžentom ili paprom. Malo je vjerojatno da će se kućnom ljubimcu svidjeti okus i miris proizvoda. Postoji i poseban alat - "Anti-Gadin", koji se dobro nosi s problemom.
 2. Kabel možete zaštititi limenom folijom ili obostranom trakom, što će također učinkovito riješiti problem.
 3. Sakrijte sve viseće vodiče preuređujući namještaj na zid.
 4. Objesite cijelu liniju kabela više na zidu tako da životinja ne može doći živom stazom.
 5. Kupite mački igračku koja će ga zanimati više od čepa.

Skrećemo vam pažnju na činjenicu da je krajnje zabranjeno prskanje mačke iz vodenog pištolja, kao što to preporučuju neki autori. Ne zaboravite da se bavite električnim aparatima, a voda u ovom slučaju može izazvati ozbiljnu nesreću!

Na videozapisu možete pogledati neke učinkovitije mjere zaštite ožičenja od pasa i mačaka:

Kako odvojiti kućnog ljubimca da gricka vrpce

To je sve što sam vam htio reći o zaštiti žica od mačaka, pasa i glodara. Ako u vašem stanu živi dekorativni zec, divljač ili činčila, onda je ovdje najbolje sakriti žicea ne pokušati obrađivati ​​izolaciju posebnim alatima. Nadamo se da sada znate kako zaštititi žice od kućnih ljubimaca i štakora!

Slični materijali:

Kako odvojiti kućnog ljubimca da gricka vrpce

(4 glasova)
Učitavam...

2 komentara

 • Irina

  Sve je vrlo jednostavno. Uobičajena zvjezdica. Odbija ne samo curenje iz nosa))

  Odgovoriti
  • Polina

   Hvala vam na ovom znanju koje nam je stiglo od bogova.

   Odgovoriti

Dodaj komentar