Moderni sustavi upravljanja podnim grijanjem

Do danas je najučinkovitiji način grijanja vašeg doma sustav podnog grijanja, Ne samo udobnost i trajnost sustava, već i učinkovitost, kao i ušteda resursa u usporedbi s drugim vrstama grijanja, ovise o pravoj vrsti regulacije temperature. U ovom ćemo članku razmotriti najnaprednije upravljačke sustave za podno grijanje vode i električne. Ispod ćete naučiti kako daljinski upravljati grijanjem u seoskoj kući putem Interneta, wifija ili čak SMS poruka.

Električno grijanje

Za kontrolu podnog grijanja koriste se mehanički i elektronički termostati koji uz pomoć daljinske sonde uzimaju očitanja i održavaju temperaturu na zadanoj razini, bez obzira na okruženje i doba dana.

Mehanički termostat

Programirani termostati omogućuju vam da uključite grijanje površine u određeno vrijeme, dane i tjedne, i zbog toga ostvarite značajne uštede. Opremljeni su takvim funkcijama kao što su jutarnji uspon, radni dan, večer, priprema za krevet. Neki su modeli opremljeni funkcijom protiv smrzavanja, održavajući minimalnu pozitivnu temperaturu u sobi i na taj način sprečavaju smrzavanje prostorije u nedostatku ljudi.

Programirajući foto termostat

Postoje termostati uparenih regulatora koji omogućuju kontroliranje električnih toplinski izoliranih podova u različitim prostorijama s jednog mjesta. Ovi uređaji omogućuju vam uštedu na kupnji jednog kontrolera, umjesto na nekoliko zasebnih primjeraka, što će u novčanom iznosu biti puno skuplje.

Modeli toplinskih regulatora s radio pristupom omogućuju vam rad sa četiri odvojena modula. Očitavanje senzora prikazano je na daljinskom upravljaču i moguće je nadzirati temperaturu poda i zraka u sobama. Elektronski višezonski programirajući mikrokontroleri s radio pristupom kombiniraju se u izvedbene module koji se sastoje od elemenata za podno grijanje i električnih radijatora. Takvi su uređaji povezani sa sustavom pametne kuće i omogućuju vam praćenje načina rada u svakoj sobi pojedinačno, kao i određivanje dana, tjedana i sati rada.

Trenutno su se na tržištu pojavili MCS 300 ugrađeni moduli koji se mogu koristiti za upravljanje električnim grijanjem putem wifi sučelja. U kućnoj mreži putem Wi-Fi usmjerivača omogućuje vam povezivanje s takvim uređajima putem posebnih programa s bilo kojeg mjesta na svijetu. Pomoću programa možete istovremeno komunicirati s 32 termostata. Pristup uređajima s više mjesta, uključujući putem Interneta. Pomoću mobilnog telefona, tableta ili računala postavljaju se način rada, vrijeme i stupnjevi.

MCS-300

Možete saznati više o daljinskom upravljanju električnim podnim grijanjem gledajući ovaj video:

Telefonska kontrola

Pored MCS 300, uređaji se koriste za upravljanje putem GSM mreže, putem SMS naredbi. Ovaj daljinski upravljač dio je pametne kuće i omogućuje vam primanje operativnih informacija o stanju senzora putem poruka, kao što su penetracija, temperatura, osvjetljenje, potrošnja resursa (na primjer, voda i svjetlost). Također, putem SMS naredbi unaprijed možete uključiti podno grijanje, bojler i još mnogo toga.

Eco 600

Vodeni sustav

Sposobnost sustava za podno grijanje s vodom koji je pravodobno reagirao na temperaturnu promjenu ne samo rashladne tekućine, već i na stanje vanjske okoline, određuje osjećaj ugode u zatvorenom. A da bi se smanjila inercija sustava, u svaku se petlju grijanja instaliraju regulatori s regulatorima koji ovise o vremenskim prilikama, sobnim termostatima i servo-pogonima zaklopke.

Dijagram čvora

Opis komponente

Ovaj je uređaj dizajniran za održavanje zadane temperature i kontrolu protoka rashladne tekućine u krugu grijanja. Opremljen je potrebnom opremom za podešavanje i elementima koji osiguravaju stabilan rad kruga, kao i sprečavanje rada crpke na zatvorenom utikaču.

Na slici ispod prikazan je adaptivni krug regulatora temperature s PID regulatorom koji regulira stanje rashladne tekućine, ovisno o vanjskoj temperaturi.

Vremenska automatizacija ovisna

Zbog prisutnosti digitalnog sučelja u ovim kontrolerima moguće je povezivanje na sustav pametne kuće za bežično nadgledanje i postavke parametara putem mreže i interneta.

U ovom videu možete saznati više o modernoj opciji upravljanja toplim podom ispod radio kanala:

Korištenje radio termostata

To je sve što sam vam želio reći o tome kako napraviti automatsku kontrolu toplog poda vlastitim rukama. Kao što vidite, postoji puno načina i možete odabrati prikladnu opciju ne samo za električni sustav grijanja, već i za vodu. Nadamo se da su naše upute bile jasne i korisne za vas!

Bit će zanimljivo pročitati:

Telefonska kontrola

Korištenje radio termostata

(2 glasova)
Učitavam...

Dodaj komentar