Kako instalirati termostat za topli pod

Danas sustav podnog grijanja postaje vrlo popularan, jer se može ugraditi pod različite podne obloge, čak i ispod pločica. To grijanje može se koristiti kao primarno ili sekundarno. Za održavanje optimalne temperature, kao i za ekonomičan rad sustava, mora biti instaliran regulator temperature. U takvom uređaju lako možete podesiti potrebnu temperaturu zraka u sobi, koju on naknadno kontrolira. Budući da sam postupak instalacije nije kompliciran, to se može učiniti vlastitim rukama. U ovom ćemo članku detaljno opisati kako instalirati termostat za topli pod i njegovu vezu na 220 V.

Ukratko o osjetniku temperature

Set uključuje regulator temperature i temperaturni senzor. Ugradnja senzora temperature događa se pomoću plastične valovite cijevi. Senzor u valovitosti položen je u estrihu.

Valoviti osjetnik temperature

Novi senzori imaju funkciju programiranja. Zahvaljujući ovoj funkciji, vlasnik može prilagoditi regulator temperature tako da za vrijeme njegove odsutnosti topli pod radi u ekonomskom načinu rada. Istovremeno, određeno vrijeme prije dolaska vlasnika, uređaj prelazi u normalan način, čime zagrijava sobu na potrebnu temperaturu. Unatoč činjenici da su troškovi programabilnog termostata skuplji nego inače, na tome je bolje ne štedjeti, jer se za 2 sezone isplati.

Odabir mjesta regulatora temperature

Prije spajanja termostata za podno grijanje, trebate odabrati prikladno mjesto za ugradnju. Ako odaberete pravo mjesto na kojem bi uređaj trebao stajati, to ne samo da će pridonijeti jednostavnoj upotrebi, već će i cijeli sustav grijanja moći ispravno raditi. Stoga, pri odabiru mjesta ugradnje termostata na zid, važno je uzeti u obzir sljedeće točke:

 1. Položaj treba biti blizu otvora.
 2. Najoptimalnija visina za postavljanje na zid je od 1-1,5 m.
 3. Ako se uređaj nalazi u blizini vrata, morate ga instalirati na sljedeći način: kada otvorite vrata s desne strane, uređaj se montira s lijeve strane i obrnuto.
 4. Senzor nije ugrađen u blizini otvora prozora, što je bolje, to je bolje.

Pripremni rad

Prije povezivanja regulatora temperature, obratite pažnju na upute koje su priložene. Posebno treba istaknuti točku koja se posebno bavi ugradnjom senzora i procedurom za provedbu ovog rada, jer različiti proizvođači imaju različite postupke.

Prvo morate ukloniti prednju ploču, pažljivo rastaviti upravljački mehanizam, na jednostavnim modelima je u obliku kotača. Da biste uklonili odvijačem, morate zavijte element, a zatim odvrnite vijak koji pričvršćuje prednju ploču na sam mehanizam. Ostali modeli imaju posebne plastične zasunice koje drže prednju ploču.Da biste ga uklonili, dovoljno je pritisnuti zasun odvijačem, a on će se iskočiti.

Regulator podnog grijanja

Međutim, ako nije moguće ukloniti ploču, tada je ne biste trebali ukloniti mehaničkim djelovanjem. Doista, na ovaj način možete lako razbiti zasun, a da biste riješili taj problem, jednostavno morate kupiti novi regulator. Da biste izbjegli ovaj problem, samo morate pažljivo proučiti upute i pokušati ponovo ukloniti ploču, ali u ispravnom slijedu.

Sljedeći korak je kupnja uređaja za ugradnju termostata za podno grijanje. Prvo što trebate imati je valovita cijev. Obično se isporučuje sa senzorom, ali ako proizvođač ne osigura takav komplet, onda ga morate kupiti zasebno. Savršeni promjer valovitosti je 16 mm. Da bi se odredila potrebna duljina valovitosti, potrebno je odrediti na kojoj će visini biti instaliran regulator temperature i na kojoj udaljenosti od zida će stajati temperaturni senzor. Nadalje, od naznačene visine, pomoću mjerača vrpce izmjerite duljinu do senzora koji će biti u podu.

Trebat će vam i sljedeći pribor:

 • pričvrsni vijci;
 • odvijač;
 • kutija za ugradnju (kutija za utičnice);
 • indikatorski odvijač, koji može odrediti prisutnost napona u mreži;
 • razina.

Spajanje termostata na mrežu

Postoje dva načina povezivanja:

 1. Spojite preko utičnice pomoću utikača.
 2. Nosite žicu s tri žice u unaprijed pripremljenom strobu od termostata do izlaza.

Da biste regulator povezali na drugi način, potrebno ga je instalirati ispod utičnice. Da biste to učinili, ispod uobičajene utičnice izrađuje se rupa. Pomoću krune buši se rupa u koju je ugrađena kutija. U suhozidu postoje i posebne kutije, u te kutije možete ugraditi i termostate.

Ugradnja regulatora u zid

Pri povezivanju regulatora temperature obratite pažnju na kontakte koji se nalaze na stražnjoj strani uređaja, označeni su s tri slova koja označavaju različite boje žice:

 • L - faza, smeđa ili crvena žica;
 • N - nula, plava ili cijan žica;
 • PE - uzemljenje, žuto-zelena ili žuta žica.

Kabel obično dolazi s regulatorom temperature, duljine žica do 3 metra. Povezan je s regulatorom temperature i senzorom temperature.

Da bi cijeli krug radio, treba spojiti termostat s temperaturnim senzorom i topli pod. Prije spajanja napravite strob od regulatora temperature na podu i položite žice pomoću kruga navedenog u uputama. O tome kako izvesti odrezanje zidova, rekli smo u zasebnom članku.

Dakle, možete povezati termostat na topli pod na sljedeći način:

 • Spojite temperaturni senzor na terminale broj 1 i 2 termostata.
 • Žica od mreže mora biti spojena na brojeve terminala 5 i 6. Stavi se peta faza, a šesta nula.
 • Na terminale 3 i 4 priključen je grijaći kabel.

Ispravno ožičenje

Imajte na umu da se oznake na termostatu mogu razlikovati i, sukladno tome, shema povezivanja bit će drugačija (na primjer, kabel napajanja bit će spojen na stezaljke 1 i 2).

Važno je također shvatiti da nemaju sve kuće mogućnost spajanja regulatora na trožilnu mrežu, jer su mnoge stare kuće bez uzemljenja. Postoji i jednožilno ili dvožilno podno grijanje, to također utječe na način ugradnje.

Dijagram ožičenja za termostat toplog poda s uzemljenjem i bez žice za uzemljenje:

Priključak za uzemljenje uzemljenja

Montaža bez uzemljenja

Ugradnja senzora temperature vrši se ispod pločica ili drugog podnog obloga, tako da ga treba postaviti tako da se u slučaju kvara može ukloniti bez oštećenja poda. Unatoč jednostavnom dijagramu ožičenja za termostat, važno je pažljivo pročitati upute, jer ako veza nije ispravna, topli pod neće raditi.

Donji videozapis jasno pokazuje kako instalirati regulator temperature i vlastitim rukama povezati ga s mrežom:

Ovdje se s ovom tehnologijom provodi ugradnja termostata za podno grijanje u kupaonici i ostalim sobama. Sada znate na kojoj se visini izvodi instalacija i kako ispravno spojiti žice iz sustava grijanja i osjetnika temperature na regulator.

Bilo bi korisno pročitati:

(1 glasova)
Učitavam...

Dodaj komentar