Kako spojiti termostat na infracrveni grijač?

S početkom hladnog vremena, mnogi počinju razmišljati o dodatnom grijanju svojih domova. Budući da s početkom sezone grijanja u pravilu počinju radovi na popravljanju na mjestima naleta grijeva. Ili se čini da se misli prebacuju na električno grijanje, kao dodatnu alternativu za seosku kuću. U ovom ćemo članku govoriti o uređaju za kontrolu temperature - termostatu, naime razgovarat ćemo o tome kako instalirati i spojiti termostat na infracrveni grijač.

Nuklearne nijanse

Nećemo ulaziti u vrste i tipove regulatora, dogovarati usporedbe i turnire. Svi su oni dobri na svoj način i ispunit će svoju svrhu, služeći vjerno. Prvo na što želite obratiti pažnju je mjesto instalacije. Ne ovisi o vrsti grijača: infracrveni, panel, topli pod, Konvekcija.

Fotografija termostata

Ugradnja regulatora temperature s senzorom temperature zraka zabranjena je na sljedećim mjestima:

  • u neposrednoj blizini grijača;
  • na mjestima na kojima postoji nacrt;
  • u zoni grijanja infracrvenih emitera.

Sva ova mjesta nisu prikladna za postavljanje termostata, jer kada se nalaze u blizini grijača, zrak pored njega zagrijavat će se do željene temperature ranije, što će dovesti do lažnog alarma, zbog čega se soba neće zagrijati na ugodnu temperaturu.

Ako instalirate termostat u područje grijanja IC grijača, njegovo se tijelo ranije zagrijava i iskrivljava očitanja senzora. Na mjestima gdje postoji propuh, senzor neće pokazati željenu temperaturu, a grijači će pregrijati sobu trošeći višak električne energije. Postavljanje temperaturnog senzora u visinu treba izvesti u zoni komfora, na razini 1,5 metara od poda.

Dijagrami ožičenja

Uvijek se prije instaliranja i spajanja termostata upoznajte s uputama i podacima o putovnici na uređaju. Budući da proizvođač označava potrebni presjek kabela i daje dijagram veze za svoje proizvode. Ako odstupite od zahtjeva i uštedite na žici i termostatima, velika je vjerojatnost kvara opreme ili opasnosti od požara.

Za spajanje grijača obično se preporučuje korištenje trovodne PVA žica 2,5 mm. Preporučuje se spajanje termostata istom žicom.

Dijagram povezivanja regulatora temperature na infracrveni grijač do 3,5 kW:

Opterećenje do 3,5 kW

Ako se soba zagrijava skupinom grijača do 3,5 kW, tada će shema povezivanja izgledati ovako:

Spajanje skupine električnih grijača

U slučaju da ste vlasnik trofazne mreže, a grijanje provodi grupa grijača ukupne snage veće od 3,5 kW, tada se u upravljački krug dodaje magnetski pokretač kojim upravlja regulator temperature:

Krug magnetskog pokretača

Ovdje je na ovom principu instaliran regulator temperature.Kao što možete vidjeti, postoje neke značajke u postavljanju i spajanju termostata, stoga je važno da se u početku upoznate s uputama proizvođača, a zatim nastavite s glavnim postupkom.

Konačno, preporučujemo gledanje videozapisa u kojem je tehnologija povezivanja kontakata ilustrirana primjerom prilično popularnog regulatora temperature tvrtke Ballu BMT-1:

Sigurno ne znate:

(4 glasova)
Učitavanje ...

Jedan komentar

Dodajte komentar