Kako vlastitim rukama napraviti svjetlovodnu rasvjetu?

U parnoj je sobi vrlo teško dizajnirati i urediti rasvjetu. Doista, povećana vlaga, obilje pare i visoke temperature nisu u potpunosti povoljni za korištenje električne energije. Unatoč tome, pozadinsko osvjetljenje optičkih vlakana postaje sve popularnije. Njegova je upotreba relevantna ne samo za kupku, optički se vuč koristi čak i u stanu i kući. To je zbog činjenice da je takva svjetlost mnogo ekonomičnija i sigurnija od standardnih izvora svjetlosti, a također vam omogućuje da napravite dekorativno osvjetljenje prostorije. U ovom ćemo vam članku reći kako vlastitim rukama napraviti svjetlovodnu rasvjetu pružanjem sheme povezivanja sustava kao i upute za instalaciju.

Od čega se sastoji sustav?

U pravilu se takvi sustavi prodaju kao komplet, u koji je već uključeno sve što je potrebno. Ali pored glavnih komponenti, možete dodati dodatne elemente koji će vam pomoći stvoriti individualni interijer. To je, na primjer, posebno osvjetljenje pomoću LED trake ili posebnih leća ili kristala.

Fotografija za osvjetljenje u parnoj sobi

Svjetlovodna rasvjeta uključuje sljedeće komponente:

 • Projektor. Od cijelog sustava samo je on spojen na struju. Kolika će snaga uređaja ovisiti o količini emitirane svjetlosti.
 • Vlakna. Zahvaljujući tim elementima, također možete prilagoditi količinu svjetlosti koja je dodijeljena i rasporediti je po cijelom obodu kupke po vlastitom nahođenju. Prilikom odabira remena bolje je dati prednost staklenom modelu jer on više može podnijeti temperaturne razlike. Pasovi su dvije vrste: bočni sjaj (stvaranje svjetlosnih uzoraka pomoću preplitanja vlakana) i završni sjaj (stvaranje zvjezdanog neba).
 • Objektiv i čvora. Vlakna optička rasvjeta uz pomoć takvih elemenata stječe usmjereni sjaj. Doista, upravo takve leće i kristali reguliraju raspršenje i smjer svjetlosnog toka.

Komplet zvjezdanog neba

Pri odabiru snopa optičkog sustava treba obratiti pozornost ne samo na duljinu i broj vlakana, već i na to koja se svjetiljka koristi. Halogene i plinske žarulje zahtijevaju hlađenje, a budući da neki rashladni sustavi imaju bučne ventilatore, to vam može upropastiti odmor.

Metoda bočnog sjaja

Takva se rasvjeta može obaviti vlastitim rukama, jer ne zahtijeva složene dizajne elektroničkih krugova. Instalacija je jednostavna: samo instalirajte projektor izvan saune. To se radi na sljedeći način:

 1. Projektor je instaliran u sobi ispred saune. Mjesto na kojem je postavljen treba biti pokraj parne sobe (imati zajednički zid). Ako je projektor instaliran u istoj prostoriji, mora se nalaziti na udaljenosti od izvora topline.
 2. Ako želite, na uređaj možete instalirati dodatnu opremu, na primjer, diskove u boji.
 3. Prema shemi označite mjesta na koja će se postaviti optička vlakna.
 4. Ugradite svjetlovodnu rasvjetu.
 5. Ako želite, možete ugraditi mlaznice u boji (leće ili kristali). Spajanje ovog efekta može biti automatsko ili ručno.

Dijagram ožičenja

Važno! Prilikom ugradnje optičkog vlakna potrebno je uzeti u obzir dopušteni zglob svakog optičkog vlakna. Ovisi o promjeru. Stoga bi žarišna duljina proizvoda trebala biti veća od 85%. Sve se to razmatra kad je sastavljen sistemski dijagram.

Metoda krajnjeg sjaja

Bolje je provesti instalaciju takvog svjetla prije izvođenja unutarnjeg uređenja. Prethodno treba napraviti točan raspored točaka.

Fotografija krajnog sjaja

Ugradnja svjetlovodnog pozadinskog osvjetljenja treba izvesti sljedećim redoslijedom:

 1. Odrežite kabelski pojas na potrebnu duljinu. A da biste saznali duljinu, trebali biste izmjeriti udaljenost od projektora do svih točaka osvjetljenja.
 2. Postavite vlakna na svoje mjesto, najprije ih učvrstite trakom.
 3. Da bi se zadržao uzorak i popravio snopove okomito, potrebno je na određena mjesta instalirati mozgalice na koja se vlakna pričvršćuju uz pomoć žice. Kako biste ga pričvrstili, zgodne bi kapke trebale izlaziti tri centimetra prema van.
 4. Površina je obložena i uklonjene su sve nepotrebne ljepljive vrpce i mozgalice.
 5. Tada morate rezati snop optičkih vlakana. To se radi prema razini kože. Zatim pločite krajeve ručnika pomoću finozrnog brusnog papira.
 6. Ostali krajevi vlakana su spojeni na konektor i spojeni na projektor.

Tijekom ugradnje potrebno je pažljivo nadzirati zavoje optičkih vlakana. Po završetku instalacije po želji možete dodati različite leće i kristale u sustav.

Takva shema povezivanja za svjetlovodnu rasvjetu prikladna je i za odjeljak za pranje. Pogotovo ako je tamo bazen, tada će takvo pozadinsko osvjetljenje izgledati vrlo dobro na dnu. U dnevnom boravku, u dnevnoj sobi ili spavaćoj sobi, svjetiljke s optičkim vlaknima mogu se kombinirati sa standardnim rasvjetnim tijelima. Atmosfera stvorena na ovaj način pomoći će da se opustite.

Na kraju, preporučujemo vam pogledati koristan video na temu:

Stoga smo pogledali kako vlastitim rukama napraviti svjetlovodnu rasvjetu. Nadamo se da su vam dane upute za ugradnju bile korisne i razumljive!

Sigurno ne znate:

Učitavanje ...

Dodajte komentar