Učenje žica za lemljenje - razmatranje svih nijansi lemljenja

Lemljenje žica za lemljenje nije teško, tako da čak i neiskusni električar može nositi s ovom metodom spajanja bakrenih žica. Dalje ćemo vam reći kako pravilno lemiti žice u razvodnom okviru - mjesto gdje se ožičenje vrši u sobama. Tehnologija će se osigurati korak po korak, sa slikama i video primjerima, tako da možete jasnije shvatiti kako lemiti dva ožičenja međusobno. Odmah skrenite pažnju na činjenicu da ćemo reći kako lemiti jezgre iz bakra. To je zbog činjenice da se aluminijski vodiči više ne koriste kod kuće. Preporučuje se zaobići vezu različitih obojenih metala (aluminijskih i bakrenih vodiča) prema GOST standardima, tako da je jedina sigurna opcija za privatnu kuću i stan lemljenje bakrenih jezgara kabela.

1. korak - Priprema alata

Prvo morate pripremiti lemljenje za lemljenje žica vlastitim rukama. Sve što je potrebno je temeljito očistiti vrh od ostataka lemljenja ili drugih mogućih onečišćenja.Set alata za lemljenje

Možete koristiti običnu datoteku za to. Osim toga, morate pripremiti lemljenje i fluks, bez kojeg neće biti moguće lemiti žice lemilicom. Što se tiče lemljenja, za lemljenje žica možete koristiti ili leguru kositra i olova ili posebnu nit, kao što je prikazano na fotografiji ispod.Žica za lemljenje

Fluks je nužan tako da za vrijeme lemljenja lemljenje ravnomjerno prekriva lemljene materijale. Osim toga, fluks oslobađa bakrene vodiče od oksidnog filma, što značajno narušava pouzdanost veze. Kao fluks možete koristiti ili kolofoniju ili posebnu kiselinu za lemljenje. I ta i druga opcija popularna je među majstorima.Fotografija za lemljenje kiseline

Druga važna faza pripreme je stvaranje prikladnog radnog mjesta. U blizini biste trebali imati utičnicu i postolje za lemljenje, kako bi tehnologija žica za lemljenje vlastitim rukama bila sigurna.

Usput, možete Napravite glatko lemljenjeza to ne treba puno vremena i truda. Domaći uređaj trajat će vam dosta dugo, kao što i sami vidite!

2. korak - konzerviranje

Dakle, ako trebate lemiti dvije strujne žice, prvo bi trebali ukloniti polietilensku izolaciju i izlepiti izložene žice, pogotovo ako su vrlo tanke. Navojni vodič prije lemljenja prvo se uvija, nakon čega se obrađuje s tokom, na vrh kojeg se nanosi tanak sloj zagrijanog lemljenja. Prije lemljenja obavezno pripremite vrh za lemljenje - umočite ga u fluks (u istoj kolofoniji kao što je prikazano na fotografiji), a zatim u limenku tako da je vrh prekriven malim slojem lemljenja.

Konzervirana bakrena jezgra

Konzerviranje žica za lemljenje je vrlo jednostavno izvesti - najprije morate staviti golu jezgru na kolofoniju, a zatim to mjesto zagrijati lemilicom za lemljenje, tako da su žice uronjene u fluks.Nakon toga mora se ukloniti i obraditi sa svih strana lemilicom. Da biste nanijeli vruću leguru kositra i doveli na površinu, pomičite se žicom u rukama dok se teniraju. Ako trebate spojiti jezgre u razvodnoj kutiji, za praktičnost možete koristiti kiselinu umjesto kolofoniju. Dovoljno je da ga jednostavno nanesete četkom na površinu koju trebate lemiti.Liječenje četkicom kiselinom

Ako su kondukteri veliki (debeli), kositar se izvodi na sličan način. Jedina je razlika što ne morate unaprijed uvijati žice, kao u višežičnom provodniku.

Nakon što ste gazirali, možete pristupiti procesu lemljenja. Odmah skrenite vašu pažnju na činjenicu da je rad potreban samo kad je nestalo struje. Lemljenje žičnih žica strogo je zabranjeno!

3. korak - lemljenje vena

Pa, posljednje što preostaje je lemljenje dvije pripremljene žice u razvodnoj kutiji. Sve što trebate je uvrnuti ili položiti žice jednu na drugu i zagrijati spoj s glačalicom. Lemljenje će se rastopiti i nakon što se stvrdne - pouzdano spojite električne vodiče. Savjeti zaspajanje lemljenjem u razvodnoj kutiji razmatrali smo odvojeno.Fotografija za lemljenje spoja

Važna točka - tijekom lemljenja nemojte pomicati žice, inače veza neće biti dovoljno pouzdana.

Također treba napomenuti da se preliminarna konzerviranje ne može izvesti, već jednostavno uvijte žice u razvodnu kutiju, obradite ih fluksom i pravilno ih lepite. No, ne preporučujemo vam lemljenje na ovaj način, jer će u ovom slučaju veza biti još jača.

Završni dodir je izolacija rashlađenog područja. oko kako izolirati žice rekli smo vam. Najbolje je da svaku jezgru pojedinačno izolirate električnom trakom, a na vrhu je koristite cijev za smanjivanje topline. U videozapisu u nastavku možete detaljno pregledati cijeli redoslijed lemljenja:

Učenje lemljenja žica lemilicom

Važno je znati!

Iznad smo rekli kako pravilno lemiti žice u razvodnoj kutiji, ali ovaj postupak neće raditi ako trebate lemiti kontakte s diodnom trakom ili čak na ploči (mikrovezu). Dakle, pružamo kratki pregled mogućih tehnologija lemljenja:

  1. Spoj LED trake, Ako trebate spojiti LED traku, što znači da spajate kontakte iz izvora napajanja vodovima na vrpci (bakreni krugovi), najprije žicom namočite plus i minus, a zatim vodite na vrpci kiselinom i kapajte rastopljeno lemljenje na njih. Ostaje samo pritisnuti žice na spoj i zagrijati ih lemilicom. Kad se lemljenje očvrsne, izolirajte izloženo područje pomoću pištolja za ljepilo ili skupite toplinu.
  2. Radite s pločama. Ako odlučite lemiti žice na čipu, tada će ovdje tehnologija za lemljenje biti odgovornija. Za lemljenje kondenzatora, tranzistora, otpornika ili iste LED, potrebno vam je lemljenje snage od 5 do 20 vata. Snažniji uređaj može pregrijati ploču i tada će vaši napori biti uzaludni. Osim toga, ubod bi trebao biti vrlo tanak, jer višak kositra će djelovati kao skakači, što će zauzvrat biti "kratko".
  3. Slušalice za lemljenje. Ako ste se odjednom odlučili popraviti slušalice s utikačem 3,5, koji se često raspadaju u području priključka, tada prvo pogledajte video na internetu koji govori kako naučiti kako lemiti emajlirane tanke žice s svilenim navojem iznutra. Ukratko - morate očistiti caklinu od bakra, izvršiti varenje i nakon toga samo lemiti čep s ožičenjem.
Video lekcija o popravljanju slušalica s mikrofonom i utikačem 3.5

Time se dovršava tehnologija neovisnog lemljenja. Nadamo se da sada znate kako lemiti žice velikog i malog presjeka kod kuće!

Učenje lemljenja žica lemilicom

Video lekcija o popravljanju slušalica s mikrofonom i utikačem 3.5

(34 glasova)
Učitavanje ...

Dodajte komentar