Zašto transformator zuji: glavni uzroci i rješenja

Radni transformator često postaje izvor zvuka uzrokovan fizičkim procesima koji se događaju u uređaju u normalnim radnim uvjetima. No, ako je razina buke previsoka ili transformator zuji u mikrovalnu, pojačalo cijevi i druge kućanske uređaje, to može ukazivati ​​na neispravnost uređaja. Zašto se opterećeni transformatori viču? Razmislimo.

Princip rada

U školskim godinama, satovi fizike dali su nam pojam magnetostrikcije. Nije svima, međutim, tada bilo zanimljivo. Pokušajmo se sada vratiti temi i sažeti suštinu procesa. Prvo, prisjetimo se kako radi transformator.

Glavni uređaj transformatora

Na slici je prikazan najjednostavniji uređaj koji se sastoji od primarnog namota (A), sekundarnog namota (B) i jezgre (C) - magnetske jezgre sastavljene od metalnih ploča ili od materijala koji ima feromagnetska svojstva.

Kad se na primarni namot (A) primijeni izmjenični napon, u njemu počinje teći struja, pod utjecajem kojeg u jezgri (C) nastaje magnetski tok (F), koji inducira struju u sekundarnoj zavojnici (B) na koju je priključeno opterećenje. Izvodi se pretvaranje napona čija će vrijednost na izlazu ovisiti o omjeru broja zavoja primarnog i sekundarnog namotaja. Frekvencija će ostati nepromijenjena.

Magnetostrikcija je fizički proces promjene volumena i veličine tijela pod utjecajem magnetskog toka koji prolazi kroz ovo tijelo. Podložni su promjenama materijali s izraženim magnetskim svojstvima, od kojih se proizvode jezgre za transformatore.

Promijenite linearne dimenzije jezgre u jednom ciklusu rada

Na slici je prikazana učestalost procesa kompresije i proširenja jezgre po ciklusu promjene magnetskog fluksa. Promjene u veličini magnetskog kruga dovode do vibracija zraka. Nastaju valovi koji imaju frekvenciju u rasponu zvuka (50 Hz). To je upravo onaj zvuk koji prati normalan rad energetskih transformatora. U IIP-u (komutacijski izvori napajanja) takav šum nije prisutan, jer frekvencija valova nastalih u procesu oscilacija nije uključena u raspon koji osoba čuje.

Čimbenici koji utječu na razinu vlage

Koliko je transformator bučan, ovisi o:

 • stupanj opterećenja;
 • ukupne dimenzije;
 • fizičke karakteristike materijala od kojeg je izrađen magnetski krug.

Preopterećeni transformator zujat će glasnije nego što radi pri nazivnom opterećenju. A karakteristična buka koja proizlazi iz rada velikih pretvarača snage u trafostanicama je normalna.

Izgled zavarivanja jednofaznog i visokonaponskog trofaznog transformatora

Uzroci bočnih zvukova u transformatoru:

 1. Kada je namatanje zavojnice labavo, pod utjecajem magnetskog fluksa, koji teži pomicanju namotaja uređaja u odnosu na jezgru, dolazi do vibracija, popraćenih šuštanjem.
 2. U tom se procesu, s lošim uklapanjem ploča u jezgru i stvaranjem praznina između njih, pojavljuju vibracije, popraćene metalnim zvonjenjem, a potom bukom.
 3. U slučaju kršenja integriteta žica zavojnice za namatanje može iskra. Proces je popraćen pljeskom. S moćnim pražnjenjem zvuk je intenzivniji.
 4. Labavi transformator i njegovi dijelovi također vibriraju i viri.

Uzroci buke napajanja transformatora

Standardno radni transformator zuji bez iznenadnih iznenadnih zvukova, zveckanja, zujanja. Ako se čuju nepravilni šumovi i pukotine, uređaj se mora hitno izvaditi iz upotrebe.

PTEEP, točka 2.1.41

Da bi se utvrdio uzrok šuma, postavlja se dijagnoza. Da biste to učinili, prvo provedite vizualni pregled transformatora. Ako su vidljivi tragovi progiba, izgorjele izolacije, pocrnjelih područja, onda zaključuju da je došlo do prekida kruga.

Tragovi internturn kruga

Ako se dijagnosticira padajući transformator, možete ga uključiti u mrežu kako biste provjerili napon na sekundarnom namotu. Pri pucanju, dimu, sustav se odmah isključuje iz napajanja.

Popravak transformatora napajanja

Ako se, kada je uključen, transformator zuji i zagrijava, to ukazuje na povećano strujno opterećenje. Uzroci pojave su kvarovi u krugu potrošača.

Ako uređaj zazvuči nakon premotavanja i sastavljanja, to znači da:

 • Jezgra je nepravilno sastavljena ili ugrađena.
 • Zavojnica nije fiksna ili namoti nisu dovoljno namotani. U tom slučaju trebate popraviti zavojnicu, namotati namota ili napuniti uređaj parafinom.
 • Pogrešno izračunati namoti (posebno primarni). U tom će se slučaju transformator zujati i zagrijavati pod opterećenjem. Bit će potrebna ispravka izračuna i ispravno premotanje.

Razlozi povećane buke mogu biti otpuštanje vijaka za pričvršćivanje komponenti: jezgra, kućište, poklopac, ispušna cijev, ekspanzijski spremnik i drugi.

Vijci i izolatori za spajanje kabela visokog napona

Kako riješiti problem? Potrebno je isključiti transformator i izvući pričvršćivače.

Kada listovi magnetskog kruga vibriraju, ekstremni se listovi uklještavaju. U tu svrhu je prikladan električni karton.

Magnetska jezgra klina

Ako se transformator zujao zbog:

 • preopterećenje, trebate smanjiti opterećenje onemogućavanjem nekih najmanje značajnih objekata potrošnje;
 • potrebno je neuravnoteženo opterećenje ravnomjerno raspoređivati ​​opterećenje u fazama;
 • električnog pražnjenja između namota i kućišta, potrebno je dovesti transformator na popravak demontažom i uklanjanjem aktivnog dijela radi pronalaženja i uklanjanja mjesta pojave pražnjenja.

Buka u kućanskim aparatima

Učinak magnetostrikcije na mrežne transformatore koji rade u kućanskim aparatima je zanemariv, tako da uzroci gušenja u većini slučajeva ukazuju na nenormalnu situaciju.

Zašto se transformator u izmjeničnoj mreži šuška? Koji je razlog neugodnih zvukova i što učiniti kako biste ih se riješili?

U svjetiljkama i lusterima pojava se događa zbog velike snage 12 halogenih žarulja. Da biste se riješili nepoželjnog učinka, trebate smanjiti snagu izvora svjetlosti ili instalirati elektronički transformator veće snage (ne pomaže uvijek, ponekad samo trebate kupiti kvalitetan i skup izvor napajanja).

Elektronski transformator za halogene žarulje

Ako se na potpuno novom televizoru s pravilno podešenim prijemnikom čuje zvižduk, najvjerojatnije su mu izvor slabo montirani transformatori ili prigušnice. Potrebno je dodatno lemiti dijelove i, kako biste uklonili vibracije, namotaje napunite ljepilom ili zaponlakom.

Transformator uključen u jedinicu za napajanje za LED traku ima jedan veliki nedostatak. Piše pod velikim opterećenjem, a još češće škripanje se čuje prilikom prigušivanja. Problem nestaje nakon instaliranja zatvorenog napajanja, kojim se, jednostavnim riječima, zvuk jednostavno ne probija. Također možete pokušati pronaći u prodaji prigušivač s visokom frekvencijom PWM.

Ako subwoofer zuji, problem može biti u kvaru kondenzatora za zaglađivanje napajanja i u pojačalo zvuka. Zatim je u stupcima neprestano zujanje, riješiti se koje će vam pomoći zamijeniti dijelove koji su propali. Ako elementi pojačala djeluju, tada biste trebali povećati kapacitet kondenzatori za filtriranje diodni most U jedinici za napajanje prekomjernim povećanjem može doći do kvara diodnog mosta pri pokretanju.

Ako se mikrovalna pekla i vibrira kada je uključena, najvjerojatnije je da se transformator napajanja pokvario. Prije nego što dodirnete unutarnje elemente, morate isključiti napajanje i prisilno isprazniti visokonaponski kondenzator kroz žarulju. Oštećenja mogu biti u primarnom i sekundarnom namotu. U tom je slučaju bolje kontaktirati servisni centar.

Ako mikrovalna pukne, može doći do problema s prekidima visokog napona. Obično se to "tretira" uklanjanjem onečišćenja i bojenjem dijelova tijela (unutar mikrovalne) sa kojih je pala boja ili zamjenom sljube.

Mikrovalna naprava

Stiskanje u 12-voltnom punjaču također se primjećuje s nekvalitetnim učvršćivanjem dijelova ili ako je postavljena previsoka struja punjenja. Takođe je moguće vrijeme za promjenu baterije, jer su tanjuri njenih limenki kratki zajedno. S vremenom, ako se radi o tvorničkim oštećenjima, vibracija tih elemenata može otpustiti lemljenje, formirajući na ovom mjestu povećani kontaktni otpor, koji će pod utjecajem struje zagrijati cijelo područje. To može uzrokovati kratki spoj i požar u punjenju. S tim u vezi, ako dođe do problema, bolje je odmah promijeniti uređaj u novi.

Dakle, da sumiram. Ako transformator napajanja na električnoj podstanici zvuči ravnomjerno, bez naglih zvukova - to je normalan prirodni proces. Ako čujemo kako uređaj, koji ranije nije izdao takve zvukove, zuji, trebamo ga započeti popravljati.

U nedostatku potrebnog znanja i iskustva, nemojte ometati uređaj. Može biti opasno. Povjerenje profesionalcima.

Srodni materijali:

(1 glasova)
Učitavanje ...

Dodajte komentar