Što je triac, kako radi i čemu služi

Triac je poluvodički uređaj. Puno ime mu je simetrični triodni tiristor. Njegova je karakteristika da je moguće voditi struju u oba smjera. Ovaj element kruga ima tri izlaza: jedan je upravljački, a drugi su napajni. U ovom ćemo članku razmotriti princip rada, uređaj i svrhu trijaca u različitim krugovima električnih uređaja.

Dizajn i princip rada

Značajka trijaca je dvosmjerna vodljivost električne struje koja teče kroz uređaj. Dizajn uređaja temelji se na korištenju dva suprotna paralelna tiristora s zajedničkim upravljanjem. Taj je princip djelovanja dobio ime po skraćenici "simetrični tiristori". Budući da električna struja može teći u oba smjera, nema smisla označavati izlaze snage kao anoda i katoda, Upravljačka elektroda nadopunjuje cjelokupnu sliku.

Simbol na dijagramu prema GOST-u:

Ugo triac

Izgled je sljedeći:

Foto Triac

U trijacu postoji pet prijelaza koji vam omogućuju organiziranje dvije strukture. Koji ćemo koristiti, ovisi o mjestu formiranja (specifična snaga) negativne polarnosti.

CVC i struktura triaca

Kako djeluje triac? U početku je poluvodički uređaj u zaključanom stanju i struja ne prolazi kroz njega. Kada se na upravljačku elektrodu primijeni struja, ona prelazi u otvoreno stanje i triac počinje prolaziti struju kroz sebe. Kada koristite izmjeničnu struju, polarnost kontakata se stalno mijenja. Shema u kojoj se dotični element koristi bez problema. Napokon struja prolazi u oba smjera. Da bi triac mogao obavljati svoje funkcije, na upravljačku elektrodu se primjenjuje strujni impuls, nakon uzimanja impulsa, struja kroz uvjetnu anodu i katodu i dalje teče dok se krug ne prekine ili oni ne budu pod naponom obrnutog polariteta.

Kada se koristi u krugu izmjenične struje, triac se zatvara na inverznom poluslavu sinusoida, tada morate primijeniti impuls suprotne polarnosti (isti onaj ispod kojeg se nalaze elektrode elementa "snage").

Princip rada upravljačkog sustava može se prilagoditi ovisno o konkretnom slučaju i primjeni. Nakon otvaranja i početka protoka nije potrebno dovoditi struju na upravljačku elektrodu. Strujni krug se neće raspasti. Ako je potrebno, isključite struju, smanjite struju u krugu ispod razine zadržane vrijednosti ili kratki spoj strujnog kruga.

Upravljački signali

Da biste postigli željeni rezultat pomoću trijaca, koristite ne napon, već struju. Da bi se aparat mogao otvoriti, mora biti na određenoj maloj razini. Jačina upravljačke struje za svaki triac može biti različita, može se naći iz podatkovne tablice za određeni element.Na primjer, za triak KU208 ta bi struja trebala biti veća od 160 mA, a za KU201 - najmanje 70 mA.

Polaritet upravljačkog signala mora odgovarati polarnosti uvjetne anode. Za kontrolu trijaca oni često koriste prekidač i ograničavanje struje otpornikako se njime upravlja mikrokontroler, možda će biti potrebno ugraditi dodatni tranzistor da ne bi spalio MK izlaz ili upotrijebiti trojačni optički pogon kao što je MOC3041 i slično.

Optodriver za kontrolu triac

Triakuci u četiri kvadrata mogu se otključati signalom bilo koje polarnosti. Ima tu prednost i tu prednost - možda će biti potrebna povećana upravljačka struja.

U nedostatku uređaja zamjenjuju se dva tiristora. U ovom slučaju trebali biste ispravno odabrati njihove parametre i ponovno upravljati krug. Napokon, signal će se napajati na dva upravljačka igle.

Prednosti i nedostaci

Za što se radi poluvodički uređaj? Najpopularniji slučaj upotrebe je prebacivanje u izmjeničnim krugovima. U tom pogledu, triac je vrlo prikladan - pomoću malog elementa možete osigurati kontrolu snage visokog napona.

Rješenja su popularna kada zamjenjuju uobičajena elektromehanički rele, Prednost ovog rješenja je u tome što nema fizičkog kontakta, zbog čega uključivanje postaje pouzdanije, prebacivanje je tiho, resurs je narednih razmjera veći, a brzina veća. Još jedna prednost triaca je njegova relativno niska cijena koja, zajedno s velikom pouzdanošću kruga i srednjim vremenom između kvarova, izgleda atraktivno.
Relej za čvrsto stanje

Programeri nisu uspjeli u potpunosti izbjeći minuse. Dakle, uređaji se jako zagrijavaju pod opterećenjem. Potrebno je osigurati raspodjelu topline. Na radijatore su instalirani snažni (ili "moćni") triacs. Drugi nedostatak koji utječe na upotrebu je stvaranje harmonike električne smetnje neki krugovi regulatora trijaka (na primjer, regulator kućišta za podešavanje osvjetljenja).

Imajte na umu da će se napon na opterećenju razlikovati od sinusnog vala, koji je povezan s minimalnim naponom i strujom pri kojoj je moguće uključenje. Zbog toga treba priključiti samo opterećenje koje ne nameće velike zahtjeve za napajanjem. Pri postavljanju zadatka za postizanje sinusnog vala ova metoda prebacivanja neće raditi. Triaci su vrlo osjetljivi na buku, prolazne pojave i smetnje. Visoke preklopne frekvencije također nisu podržane.

Područje primjene

Karakteristike, niska cijena i jednostavnost uređaja omogućuju uspješnu upotrebu trijaka u industriji i svakodnevnom životu. Mogu se pronaći:

 1. U perilici rublja.
 2. U pećnici.
 3. U pećnici.
 4. U elektromotoru.
 5. U rotacijskim čekićima i bušilicama.
 6. U perilici posuđa.
 7. U dimmerima.
 8. U usisavaču.

Na ovom popisu, na kojem se koristi ovaj poluvodički uređaj, nije ograničeno. Upotreba dotičnog vodiča vrši se u gotovo svim električnim uređajima koji postoje samo u kući. Povjerena mu je funkcija kontrole vrtnje pogonskog motora u perilicama rublja, oni se koriste na upravljačkoj ploči za pokretanje rada raznih uređaja - lakše je reći gdje ih nema.

Ključne značajke

Razmislite o poluvodičkom uređaju namijenjenom za upravljanje krugovima. Bez obzira gdje se koristi u krugu, bitne su sljedeće karakteristike trijaka:

 1. Maksimalni napon. Indikator, koji se postiže na elektrodama snage, u teoriji neće uzrokovati kvar. Zapravo, to je najveća dopuštena vrijednost u zavisnosti od temperaturnog raspona. Budite oprezni - čak i kratkotrajni višak može rezultirati uništenjem ovog elementa lanca.
 2. Najveća kratkotrajna impulzna struja u otvorenom stanju. Vršna vrijednost i valjano razdoblje za to, naznačeno u milisekundama.
 3. Raspon radne temperature
 4. Pokretanje upravljačkog napona (odgovara minimalnoj konstantnoj struji pokretanja).
 5. Na vrijeme.
 6. Minimalna regulacija istosmjerne struje potrebna za uključivanje uređaja.
 7. Maksimalni napon koji se ponavlja ponavlja kada je zatvoren. Ovaj je parametar uvijek naveden u priloženoj dokumentaciji. Označava kritičnu granicu napona za ovaj instrument.
 8. Maksimalni pad napona preko trijaca u otvorenom stanju. Označava granicu napona koja se može postaviti između elektroda snage kada su otvorene.
 9. Kritična nestabilna struja u otvorenom stanju i napon u zatvorenom stanju. Naznačeno u amperima i voltima u sekundi. Prekoračenje preporučenih vrijednosti može dovesti do kvara ili pogrešnog otvaranja na mjestu. Potrebno je osigurati radne uvjete u skladu s preporučenim standardima i isključiti smetnje u kojima dinamika premašuje zadani parametar.
 10. Triac tijelo. Važno je za toplinske proračune i utječe na rasipanje snage.

Stoga smo ispitali što je triac, za što je odgovoran, gdje se koristi i koje karakteristike ima. Teorijske osnove razmotrene jednostavnim jezikom pomoći će postaviti temelje budućim proizvodnim aktivnostima. Nadamo se da su vam pruženi podaci bili korisni i zanimljivi!

(7 glasova)
Učitavanje ...

Dodajte komentar