Koji su rasponi denominacija radio komponenti

Jeste li se ikad zapitali zašto postoje otpornici od 1,2 kOhm, ali postoji, na primjer, 1,25 kOhm? Stvar je u tome što se nazivne vrijednosti radijskih komponenti ne odabiru po principu „proizvođač je to želio“. Standardizirani su i u ovom ćemo vam članku reći koji je niz denominacija radio komponenata: otpornici, kondenzatori i induktori.

Što je ovo

Broj ocjenjivanja tipične su vrijednosti nominalnih vrijednosti elektroničkih komponenti. Uz vrijednost, oni određuju dopuštena odstupanja za ovu skupinu dijelova. Standardizacija vrijednosti otpora, kapacitivnosti i induktivnosti za industrijske proizvode potrebna je kako bi se uskladili s proizvodima proizvedenim u različitim zemljama.

Brojni nazivi su označeni latiničnim slovom E i brojevima. Brojevi odražavaju broj nazivnih vrijednosti otpornika, kapacitivnost kondenzatora ili induktivnost zavojnica u njemu. Na primjer, u vrijednostima E3 - 3, a E24 - odnosno 24.

Slovo E znači da je u skladu s EIA (Electronic Industries Alliance) standardima.

Početak procesa standardizacije postavljen je 1948. godine u Tehnički odbor br. 12 „Radiokomunikacija“, kada su dane vrijednosti bliske E12. A već 1950. razvijeni su E6, E12, E24. Kao rezultat toga usvojeno je samo 7 serija standardnih vrijednosti i tolerancija odstupanja (pogreške) od njih. Za što je ovo?

Pretpostavimo da u E6 postoji znamenka "1.0", tada moraju svi otpornici imati otpor u ulozima ovog broja (ako su podijeljeni) ili pomnoženi sa 10n. Na primjer:

1,0*102=100

To znači da postoji otpornik od 100 ohma. Sljedeća znamenka u setu je "1,5". Odnosno, u setu vrijednosti E6 nema 120-ohmskih elemenata, možda već 150 Ohm. Zašto se to radi?

otpornici

Kao što smo već spomenuli, određene su tolerancije vezane za svaki red, za E6 je ± 20%, što znači da otpor otpornika „100 Ohm“ u ovom slučaju može biti od 80 do 120 Ohm. Kako bi se te vrijednosti „odvojile“ jedna od druge, odabran je poseban korak.

Korak se također ne bira proizvoljno, skup denominacija je tablica decimalnih logaritama, možete izračunati vrijednost bilo kojeg člana niza po formuli:

Formula za izračun nominalne vrijednosti bilo koje serije

gdje je n broj člana i N je broj retka (E3, E6, itd.).

Riješimo detaljnije o ovom pitanju.

Tablice ocjenjivanja

Samo imajte na umu da su brojevi iz svih serija isti kondenzatori, i za otpornici, i za prigušnice, Ali postoje neke značajke. Odmah rezervirajte da su najčešći:

  • E3 (trenutno se gotovo nikada ne koristi, ali možete susresti stare elemente koji mu odgovaraju);
  • E6;
  • E12;
  • E24;

Kao što smo već rekli, dopušteno odstupanje od naznačenog nominala ovisi o nizu ocjena, kojima elektronička komponenta pripada. Tablica tolerancija koju vidite u nastavku:

red tolerancija
E3 ±50%
E6 ±20%
E12 ±10%
E24 ±5%
E48 ±2%
P96 ±1%
E192 ± 0,5%, 0,25%, 0,1% i točnije

Ispada da se pogreška elemenata koji odgovaraju vrijednostima iz E3 može razlikovati za pola u oba smjera, dok je uobičajeni E24 samo 5 posto. Razmotrimo tipične vrijednosti.

Za otpornike

Na tržištu možete pronaći otpor svih postojećih serija, osim što E3 nije pronađen u novim komponentama. Donja tablica prikazuje vrijednosti za skupine E3, E6, E12, E24, posljednje tri se najčešće nalaze.

Uobičajeni niz denominacija

Vrijednosti dajemo i iz niza denominacija E48, E96, E192.

Točniji redovi denominacija

Početnici se često pitaju: "Kako koristiti ove brojeve?"

Sve je prilično jednostavno. Pretpostavimo da ste izračunali otpornik za krug. Kao rezultat toga, pokazalo se da nam je potreban element otpornosti 1170 Ohma.

Nakon što smo analizirali što možete kupiti u najbližoj trgovini, odlučili smo da trebamo birati između volumena E24 vrijednosti i vidjeli smo da postoje brojevi 1.1 i 1.2. Ove brojeve treba pomnožiti ili podijeliti s 10 toliko puta da bi se vrijednost približila proračunima, na primjer:

1,1 * 10 * 10 * 10 = 1100 Ohm

1,2 * 10 * 10 * 10 = 1200 Ohm

Ovdje je 1200 ohma ili 1,2 kOh bliže 1170 ohma nego 1,1 kOhms. Dakle, već ste odabrali prikladnu vrijednost iz niza ocjena E24. Dakle, možete odabrati podudarnost izračunatog otpora stvarnom koji možete pronaći u prodaji ili u svojim posudama.

Otpornici različitih veličina

Za kondenzatore i induktivitet

Kapacitet konstantnih kondenzatora je sličan. Ali najčešće se u prodaji nalaze elementi iz serija EZ, E6, E12, E24, rjeđe E48, E96 i E192. To je zbog činjenice da je kondenzatore s nižom tolerancijom teško proizvesti.

Različite vrste kondenzatora

Način korištenja gornjih tablica je sličan. Za primjer u nastavku postavit ćemo tablicu s oznakom kodova i nazivnim kapacitetom kondenzatora od E3 i E6 u pico- i mikrofaradama.

Označavanje i kapacitet kondenzatora

Označavanje i kapacitet kondenzatora

Označavanje i kapacitet kondenzatora

induktor ili, kako ih još zovu, prigušnice proizvode proizvođači prema istim pravilima - induktiviteti najčešće odgovaraju vrijednostima iz E12 ili E24.

Vrijedi napomenuti da većina elektroničkih sklopova ne zahtijeva visoku točnost u odabiru elektroničkih komponenti, a odstupanje od 5 ili čak 10% smatra se prihvatljivim. Nadalje, kupivši nekoliko identičnih dijelova, možete izmjeriti njihov stvarni otpor, induktivnost ili kapacitivnost i odabrati one najbliže izračunatim. Također razmotrite značajke uređaja, na primjer, kako se vrijednosti elemenata mijenjaju na različitim temperaturama. To je sve što smo vam htjeli reći o nizu denominacija radio komponenti.

Srodni materijali:

(2 glasova)
Učitavanje ...

Dodajte komentar