Jednostavni načini ispitivanja trijaka i tiristora

U praksi postoje različiti poluvodički prekidači. Koriste se za prebacivanje dovoda tereta ili za glatko podešavanje napona i struje. Jedan od takvih uređaja je triac. Koristi se u dimmerima rasvjete, u kućanskim aparatima i industrijskim pretvaračima. U ovom ćemo vam članku reći kako na multimetru ili na domaćem postolju provjeriti ispravnost triaca.

Namjena i uređaj

Triacs su poluvodički polukontrolirani ključevi koji se putem upravljačke elektrode otvaraju pulsom struje. Da biste ga zatvorili, morate prekinuti struju u krugu ili primijeniti obrnuti napon.

Po principu djelovanja slične su onima kod tiristora. Razlikuju se samo po tome što se triac sastoji od dva tiristora povezana međusobno paralelno. Oznaka na dijagramu koji vidite dolje.

UGO u crtežu

Po definiciji, oni se često koriste u načinu releja - jednostavnim riječima, oni rade na "uključeno" i "isključeno", tako da se takvi releji nazivaju poluvodički releji.

Razlike od elektromehaničkih su sljedeće: brzina je za redoslijed veća, nema dodira, a samim tim i velike izdržljivosti. Glavni uvjet za dugotrajan rad je osiguravanje nazivnog toplinskog režima i opterećenja.

Načini provjere

Da biste dijagnosticirali neispravnost elektroničkog kruga, morate dosljedno provjeravati njegove elemente. Prije svega, oni obraćaju pažnju na strujne krugove, naime na sve poluvodičke sklopke. Da biste ih provjerili, možete koristiti jednu od metoda:

  • multimetar (ohmmetar ili kontinuitet);
  • baterija s LED ili žaruljom;
  • na postolju.

Za dijagnostiku treba ispasti element jer prilikom provjere bilo koje komponente elektroničkih sklopova na ispravnost, bez isparavanja s ploče, postoji mogućnost pogrešnih mjerenja. Na primjer, naći ćete kratki spoj a ne element koji se ispituje, ali je paralelno s njim povezan u strujnom krugu.

U svakom slučaju možete provjeriti ispravnost triaca i tiristora bez lemljenja, a ako utvrdite mogući kvar - lemite i ponovno izvršite mjerenja.

Koristeći multimetar

Da biste provjerili kvarenje triac-a uz pomoć testera, uređaj trebate prebaciti u način zvučnog zvona.

U većini slučajeva kontinuitet se kombinira s provjerom dioda.

Diodni test

Tipičan raspored zaključaka ili, kako ga još nazivaju, igle, prikazan je na donjoj slici. A1 i A2 (ponekad T1, T2) su vodici za napajanje, veća struja teče kroz njih do opterećenja, a G (vrata) je upravljačka elektroda. Otvor može biti različit, pa ga provjerite na trijacu

Opcije priblizavanja

U načinu ispitivanja diodama, pad napona između sondi u milivoltima prikazuje se na ekranu. Istodobno, na sondama za ispitivanje postoji napon koji osigurava protok struje u izmjerenom krugu (kao u Ohmmetru).

Da biste provjerili kvar na elementu, dodirnite sonde A1 i A2 pomoću sondi, ako je element u redu, tada će se na zaslonu pojaviti "1" ili 0L, a ako je slomljen, vrijednost blizu 0. Ako nema kratkog spoja između terminala A1 i A2, provjerite upravljačku elektrodu. Da biste to učinili, dodirnite sonde jednim od kabela za napajanje i upravljačkom elektrodom, a ekran bi trebao imati nisku vrijednost od 80-200.

Algoritam validacije

Da biste provjerili otvori li se triac ili ne, možete kratkim spojem njegove upravljačke elektrode spojiti jedan od terminala multimetra, pa na njega primijenite upravljački napon (struju). Algoritam za provjeru primjera tiristora koji vidite dolje.

Još jedan način provjere

Nakon što uklonite napon s upravljačke elektrode - triac se može zatvoriti. To je zbog činjenice da kroz nju mora proći neka minimalna struja da bi zadržala provodljivo stanje. Isti fenomen može se promatrati u sljedećim metodama provjere.

Isto se može učiniti s ohmmetrom: ako je element slomljen, otpor će biti nizak, a ako nije slomljen, težit će do beskonačnosti.

O ovoj se metodi provjere detaljno govori u sljedećem videozapisu, ali imajte na umu da je autor pogriješio u formulaciji, nazivajući otpor pada napona. Inače je vrlo jasno.

Korištenje baterije s žaruljom ili LED

Ako nemate multimetar, lako možete provjeriti triac jednostavnim krugom, za to vam je potrebna žarulja ili LED i baterija, krug koji vidite dolje.

LED krug

Ako umjesto LED žarulje koristite malu žarulju sa žarnom niti, tada se otpornik R1 mora ukloniti iz kruga, ako koristite bateriju niskog napona - uklonite otpornik R2 ili smanjite njegov otpor. Možete koristiti 3 uzastopne baterije za prste (3x1,5 = 4,5 V) ili čak krunu (9V). Ako sastavite prijenosni ispitivač u skladu s ovom shemom, možete instalirati gumb bez fiksiranja s normalno otvorenim kontaktima, kao što je prikazano na dijagramu.

Ako takav uređaj nećete sastaviti, samo žicom kratko dodirnite upravljačku elektrodu, kao što je to prikazano u multimetru.

Druge metode provjere

Možda je najprikladniji način ispitivanja elektroničkih komponenata univerzalni ispitivač radio komponenata, često se naziva i tranzistorski ispitivač. On "zna" izmjeriti kapacitivnost, otpor, induktivnost, odrediti pin i vrstu nepoznatih komponenti, dok radi iz krune.

Univerzalni ispitivač

Takav uređaj košta oko 4-10 dolara za aliexpress, ovisno o kompletu isporuke (sa ili bez futrole) i modelu (čak je i najjeftiniji prilično funkcionalno sredstvo kućnog majstora).

Da biste provjerili zdravlje elementa, samo ga morate umetnuti u terminalni blok i pritisnuti jedan gumb. Ako je komponenta ispravno otkrivena, tada je zdrava. Ako vidite da se na zaslonu pojavila slika namjerno različitog dijela (na primjer, otpornik, umjesto tiristora), to znači da je izgorjelo

Provjerite triac tester

Mreža ima puno krugova malih štandova ili uređaja za triac testiranje. Njihovo načelo djelovanja ne razlikuje se od gore opisanih metoda. Razmotrimo neke od njih.

Da bi provjerili trijake na upravljačkoj jedinici u perilici, stručnjaci savjetuju korištenje kruga sa žaruljom, bez isparavanja dijela s ploče.

Usput, serviseri se suočavaju s zamjenom ključeva u perilici rublja automatski. U ovom su slučaju odgovorni za kontrolu motora i kontrolu brzine, kao u usisivaču, a u električnom kotlu - u upravljačkom krugu grijaćeg elementa.

Triac verifikacijski krug

Druga shema ispitnih testova objavljena je u jednom od časopisa Radio i u sličnom na inozemnom forumu. Prilikom provjere na postolju prema ovoj shemi možete provjeriti otvara li se triac u oba smjera, za to postoje prekidači SA1, SA2 u prvom krugu i S1 u drugom.

Sheme štandova

Preporučujemo i da pogledate:

Ispitali smo glavne metode dijagnosticiranja sklopova s ​​tiristorima i trijacima.Prikladni su za sve slučajeve, bez obzira na to gdje je ugrađen u usisivač, dimmer, perilicu rublja ili drugi uređaj. Imajte na umu da se tijekom ispitivanja ključ može spontano zatvoriti nakon uklanjanja upravljačkog impulsa - to je zbog osobitosti njihovog unutarnjeg uređaja i nominalnih radnih parametara.

Srodni materijali:

(3 glasova)
Učitavam...

jedan komentar

  • Igor

    Napisana je vrlo kompetentno i jasno, tj. u amaterskom radiju, jer mnogi, čak i ne razumjevši o čemu pišu, jednostavno ispisuju krivulju internetskog prijevoda s stranih stranica i odatle sebe nazivaju stručnjacima.

    Odgovoriti

Dodaj komentar