Što je anoda i katoda - jednostavno objašnjenje

Među izrazima u elektrici postoje takvi pojmovi kao anoda i katoda. Ovo se odnosi na napajanje, galvaniziranje, kemiju i fiziku. Izraz se nalazi i u vakuumskoj i poluvodičkoj elektronici. Označavaju zaključke ili kontakte uređaja i električni znak koji posjeduju. U ovom ćemo vam članku reći što su anoda i katoda i kako odrediti gdje su u elektrolitru, diodi i bateriji, koji od njih je plus, a što minus.

Elektrokemija i galvansko oblaganje

Postoje dva glavna odjeljka u elektrokemiji:

  1. Galvanske ćelije - proizvodnja električne energije kemijskom reakcijom. Ti elementi uključuju baterije i akumulatore. Često ih nazivaju kemijskim izvorima struje.
  2. Elektroliza - utjecaj na kemijsku reakciju s električnom energijom, jednostavnim riječima - uz pomoć izvora energije pokreće se reakcija.

Razmotrimo redoks reakciju u galvanskoj ćeliji, pa koji se procesi događaju na njenim elektrodama?

  • anoda - elektroda na kojoj se promatra oksidativna reakcijato jest ondaje elektrone, Naziva se elektroda na kojoj se odvija reakcija oksidacije reducent.
  • katoda - elektroda na kojoj teče reakcija oporavkato jest onprihvaća elektrone, Naziva se elektroda na kojoj se događa reakcija redukcije oksidirajuće sredstvo.

Postavlja se pitanje - gdje je plus, a gdje minus baterija? Na temelju definicije galvanske ćelije anoda daje elektrone.

Važno! GOST 15596-82 daje službenu definiciju naziva zaključaka izvora kemijskih struja, ukratko, tada plus na katodi, a minus na anodi.

U ovom se slučaju razmatra protok električne struje. duž vodiča vanjskog kruga od oksidant (katoda) u reducens (Anoda), Budući da elektroni u krugu teku od minus do plus, a električna struja je obrnuto, tada je katoda plus, a anoda minus.

Galvanska ćelija

Upozorenje: struja uvijek teče u anodu!

Ili isto u dijagramu:

Shema galvanske ćelije

Postupak elektrolize ili punjenja baterije

Ti su procesi slični i obrnuti s galvanskom ćelijom, jer ovdje ne dolazi od kemijske reakcije, već od kemijske reakcije iz vanjskog izvora električne energije.

U ovom se slučaju plus izvor energije naziva i katoda, a minus anoda. Ali kontakti punjive galvanske ćelije ili elektrode elektrolizatora već će imati suprotna imena, da vidimo zašto!

Važno! Kad se galvanska ćelija isprazni, anoda je minus, katoda je plus, i obrnuto prilikom punjenja.

Budući da se struja s pozitivnog terminala izvora napajanja napaja na pozitivni terminal akumulatora, potonji više ne može biti katoda.Pozivajući se na prethodno, možemo zaključiti da u ovom slučaju elektrode akumulatora uvjetno mijenjaju mjesta prilikom punjenja.

Zatim se kroz elektrodu napunjene galvanske ćelije u koju uđe električna struja naziva anoda. Ispada da prilikom punjenja baterije plus postaje anoda, a minus katoda.

Punjenje baterije

galvanotechnics

Postupci taloženja metala kao rezultat kemijske reakcije pod utjecajem električne struje (tijekom elektrolize) nazivaju se galvanskim inženjeringom. Tako je svijet dobio srebrni, pozlaćeni, kromirani ili drugi metalni nakit i detalje. Ovaj se postupak koristi i u dekorativne i u primjene - kako bi se poboljšala otpornost na koroziju različitih komponenti i sklopova mehanizama.

galvanotechnics

Princip rada biljaka za galvansko posuđivanje leži u korištenju solnih otopina elemenata koji će prekriti dio kao elektrolit.

Kod galvaniziranja anoda je također elektroda na koju je spojen pozitivan izlaz izvora energije, odnosno katoda je u ovom slučaju minus. U ovom se slučaju metal taloži (smanjuje) na negativnoj elektrodi (reakcija redukcije). To jest, ako želite napraviti pozlaćeni prsten vlastitim rukama - spojite negativni izlaz napajanja na njega i stavite ga u spremnik s odgovarajućim rješenjem.

U elektronici

Elektrode ili nožice poluvodičkih i vakuumskih elektroničkih uređaja također se često nazivaju anoda i katoda. Razmotrite uvjetno grafičko označavanje poluvodičke diode na dijagramu:

Diodni krug

Kao što vidimo, anoda diode je povezana s plusom baterije. Tako se zove iz istog razloga - u ovom slučaju struja se u svakom slučaju ulijeva u izlaz diode. Na stvarnom elementu na katodi nalazi se oznaka u obliku trake ili točke.

Diodno označavanje

LED je sličan. Na 5 mm LED diode vidljivi su u tikvici. Polovina koja je veća je katoda.

Oznaka LED

Situacija je i s tiristorom, svrha zaključaka i „unipolarna“ primjena ovih tronožnih komponenata čine je kontroliranom diodom:

Tiristorski krug

Vakuum dioda također povezuje anodu s plusom, a katodu na minus, što je prikazano na donjem dijagramu. Iako se pri primjeni obrnutog napona nazivi ovih elemenata neće mijenjati, unatoč protoku električne struje u suprotnom smjeru, iako beznačajno.

Krug vakum diode

S pasivnim elementima kao što su kondenzatori i otpornici, to nije slučaj. Katoda i anoda nisu odvojeno od otpornika, struja u njemu može teći u bilo kojem smjeru. Možete dati bilo koje ime zaključcima, ovisno o situaciji i shemi u kojoj se radi. Uobičajeni nepolarni kondenzatori također. Rjeđe je ovo razdvajanje imena kontakata uočeno u elektrolitičkim kondenzatorima.

Kondenzator vodi

zaključak

Dakle, da sumiram, odgovarajući na pitanje: kako zapamtiti gdje je plus, gdje je minus katode s anodom? Postoji prikladno mnemografsko pravilo za elektrolizu, napunjenost baterije, galvaniziranje i poluvodičke uređaje. Ove riječi sa sličnim imenima imaju isti broj slova, kao što je prikazano u nastavku:

mnemotehnika

U svim tim slučajevima struja teče s katode i struji u anodu.

Ne brini vas konfuzija: "zašto je katoda pozitivna na bateriju, a kad je napunjena postaje negativna?" Zapamtite za sve elemente elektronike, kao i elektrolitore i za galvansko posuđivanje - općenito, za sve potrošače energije anoda je izlaz spojen na plus. Razlike tamo prestaju, sada vam je lakše shvatiti koji je plus i minus između izlaza elemenata i uređaja.

Za kraj, preporučujemo vam pogledati koristan video o temi članka:

Sada znate što su anoda i katoda, kao i kako ih dovoljno brzo zapamtiti. Nadamo se da su vam pruženi podaci bili korisni i zanimljivi!

Srodni materijali:

(11 glasova)
Učitavanje ...

Dodajte komentar