Česte pogreške pri zagrijavanju betona

Svaki građevinski materijal ima svoje pozitivne i negativne strane. Što se tiče betona, njegov nedostatak je poteškoća njegove uporabe u hladnoj sezoni. Konkretnije, pri temperaturama ispod 5 stupnjeva i prosječnoj temperaturi nižoj od 0 stupnjeva. Ako je beton izložen hladnim temperaturama, to će dovesti do pogoršanja njegovih svojstava čvrstoće i smanjenja radnog vijeka. Uz to, struktura stvorena iz nje neće moći u potpunosti ispuniti dodijeljenu ulogu. Tako će materijal biti oštećen, a organizacija će pretrpjeti velike gubitke.

Što uzrokuje nepravilno zagrijavanje

Mnogi ne razumiju da pogrešan pristup konkretnom radu u budućnosti vodi u krajnje neugodne posljedice. Izbjeći ih je prilično jednostavno - samo se trebate odlučiti za visokokvalitetnu metodu grijanja betona i jasno se pridržavati njegove tehnologije.

Da bi se povećala brzina gradnje, koriste se različite metode zagrijavanja betona. Među njima vrijedi istaknuti žicu za grijanje, elektrode i druge. Ove metode zahtijevaju sudjelovanje iskusnih stručnjaka, a odlikuju ih visoki troškovi rada.

Nekvalificirana uporaba tehnika zagrijavanja dovodi do mnoštva grešaka. Treba se usredotočiti na najpopularnije. Nalaze se na gotovo svakom drugom gradilištu. Kao rezultat, na strukturama se pojavljuju pukotine, što kasnije dovodi do uništenja. Malo je vjerojatno da će nekoga u budućnosti zanimati takvi izgledi.

Česte pogreške

Elektrodno grijanje betona

Betonsko grijanje s elektrodama

Elektrode za zagrijavanje smjese često prate sljedeće pogreške:

Pogreška br. 1, Zbog svojih konstrukcijskih karakteristika elektrode imaju slabo kontaktno područje s betonom. Kao rezultat toga, zagrijavanje postaje nekvalitetno. Također, između elektroda i smjese mogu se pojaviti mjehurići zraka. Dovode do vrenja vode, blokirajući širenje toplinske energije u betonu. Usredotočuje se na jednom mjestu, tvoreći šupljine.

Pogreška br. 2, Unutar betona je armirajući metalni "kostur". Ako ga elektroda dodirne tijekom uranjanja, to odmah dovodi do kratkog spoja. Stoga, greška skupe opreme koju možda nije moguće popraviti. Ako nema više za zagrijavanje, tada je tehnologija skrućivanja smjese narušena.

Pogreška br. 3, Povećanje gustoće struje u području izravnog kontakta betona i elektroda. To je ispunjeno usporavanjem brzine hidratacije, lokalnim pregrijavanjem i stvaranjem porozne strukture. Primjećuje se, ali izvana je nemoguće otkriti učinjenu pogrešku. O tome možete naučiti u budućnosti, kad se struktura počne urušavati prije vremena.

Betonsko grijanje grijaćim kabelom

Temeljno grijanje grijaćim kabelom

Do grešaka dolazi pri zagrijavanju betona grijaćim kabelom:

Pogreška br. 1, Malo graditelja obraća pažnju na shemu povezivanja grijaćih elemenata. Konkretno, ako nitko od njih nema obrazovanje iz područja elektrotehnike. Što se tiče integriteta žica, to se gotovo nikada ne događa. Jednostavno su položeni na površinu. Ako se krši integritet, tada grijaći kabel ne može ispuniti dodijeljenu ulogu. Ili se grijanje događa samo na određenim mjestima. Neravnomjerno zagrijavanje dovodi do pukotina i brzog uništavanja unutarnje strukture betona.

Pogreška br. 2, Pri polaganju žica trebali biste obratiti pažnju na njihovu izolaciju i pravilan položaj. Mnogi zaboravljaju na ovo. Kabel bi trebao imati optimalnu duljinu - ne više i ne manje od položenog. Inače je prekoračenje, što dovodi do povećanja trajanja građevinskih radova.

Negativni aspekti upotrebe grijaćeg kabela su sljedeći:

  1. Za zagrijavanje značajne količine betona potrebni su veliki kapaciteti. Često nisu na radnom mjestu.
  2. Trebat će puno električnih izračuna. Potrebno je dodatno vrijeme i trud.
  3. Vrlo ograničen broj stručnjaka je u stanju pravilno položiti kabel. Ne mogu sve tvrtke priuštiti da to zadrže kadrovima.

Ove su pogreške najčešće kod betoniranja i grijanja na navedene načine. Znajući o njima detaljno, bolje je pokušati ih izbjeći. Bolje je učiniti sve odmah, nego u budućnosti trošiti novac na demontažu starog i ugradnju novog dizajna. Ponekad je to potrebno potpuno uništavanje zgrade ili objekta.

Koji način grijanja dati prednost

U nedostatku električara i iskustva u grijanju s elektrodama, kao i s kabelom, trebali biste obratiti pozornost na alternativne metode. Na primjer, pokrovite strukturu običnom tendom. Tijekom stvrdnjavanja, smjesa oslobađa toplinsku energiju. Ići će na grijanje. No, tenda se može primijeniti samo kad na ulici nema mraznog vremena. Druga je mogućnost upotrebe termoelektromata.

Termomaty

Danas su dostupni u prodaji i imaju optimalnu cijenu. Postavljeni su na betonsku konstrukciju odozgo. Održavaju postavljenu temperaturu na cijeloj zagrijanoj površini. Popis prednosti uporabe termoelektromata uključuje:

  1. Skraćivanje vremena izgradnje objekata. Bit će moguće mnogo brže prijeći na novu fazu rada ili u novi pogon.
  2. Ravnomjerna raspodjela toplinske energije. Svaki centimetar termomata emitira toplinu u istom volumenu.
  3. Poboljšanje kvalitete dizajna. Otvrdne se kako bi trebalo, bez obzira na vremenske uvjete.
  4. Smanjenje troškova. To je važno s obzirom na trenutnu ekonomsku situaciju i ogromnu konkurenciju.

Betonski uređaj za grijanje s termatima

Na kraju, preporučujemo gledanje korisnih videozapisa na temu članka:

(2 glasova)
Učitavanje ...

Dodajte komentar