Grijanje septičkih jama i kanalizacijskih cijevi seoske kuće

Autonomni kanalizacijski sustav postavljen na površini ili u tlu na dubini manjoj od dubine zamrzavanja zahtijeva učinkovitu toplinsku izolaciju i / ili grijanje. Potpuno zagrijavanje svih elemenata cjevovoda često je neučinkovito, teško ili nemoguće, na primjer, s velikom pojavom podzemnih voda. U takvim je slučajevima preporučljivo ugraditi kablovske sustave za grijanje vanjskog dijela kanalizacijskog cjevovoda, spojnih cijevi septičkih jama i samih spremnika, grana filtera, vodovodnih cijevi, dizajniranih za usmjeravanje pročišćenih otpadnih voda u odvodne bušotine ili u polja za prozračivanje.

Vrste grijanja kabela

Najjednostavnija opcija za implementaciju je kupnja gotovih toplinski izoliranih cijevi s položenim kabelom. Prepreka u primjeni ove metode obično je visoka cijena tvornički proizvedenih setova. S financijskog stajališta, poželjnije je kupiti električnu opremu i montirati je sami. Sustav grijanja može se instalirati na nove i postojeće cjevovode. Na privatnoj parceli dostupno je nekoliko opcija.

Sustav grijanja za kanalizaciju

Otporni kabel

Inače, ovaj se proizvod naziva kabel stalnog grijanja koji ne dopušta kontrolu napajanja i zahtijeva stalan nadzor. Otporni kabel troši istu količinu energije i stvara istu količinu topline, bez obzira na vanjske uvjete. Može biti jednojezgreni ili dvojedrni. U prvom utjelovljenju početak i kraj vodiča spojeni su na izvor napajanja. U drugom - jedan je kraj spojen na izvor napajanja, a drugi je opremljen krajnjim rukavom. Osim vodljivih jezgara, proizvod sadrži: izolaciju, metalni zaslon ili sloj visokotemperaturnog filamenta, vanjsku zaštitnu školjku, koja se može izrađivati ​​od raznih materijala.

Dizajn otporničkog kabela

Značajke otporničkog kabela:

  • Ovo je najjednostavniji i najjeftiniji kabelski proizvod koji održava stabilne performanse tijekom cijelog radnog razdoblja.
  • Ide u prodaju u dijelovima fiksne duljine bez mogućnosti rezanja na dijelove.
  • Preklapanje dviju kabelskih vodica dovest će do njihovog pregrijavanja, a zatim i topljenja izolacije i same plastične cijevi.
  • Primjenjuje se na cijevi promjera ne više od 40 mm.

Samonastavljivi kabel

Ovaj proizvod ima drugačiji uređaj i princip rada. Unutar izolacije polimernih materijala nalaze se dva provodljiva vodiča, između kojih je samoregulirajuća polimerna matrica.

Samoregulirajući provodnik

Značajke proizvoda:

  • Promjena količine proizvedene topline, ovisno o temperaturi okoline, sprječava mogućnost pregrijavanja.
  • Tijekom ugradnje moguća su preklapanja vodova.
  • Dopušteno je rezanje u dijelove potrebne duljine.

Načini vođenja kabela

Zagrijavanje kanalizacijskih cijevi položenih u zemlju i na površini može biti vanjsko i unutarnje, septička jama se zagrijava iznutra.

  • Kabel montiran s vanjske strane pričvršćen je na cijev pomoću aluminijske trake i kablovskih veza. Dalje se vrši izolacija s pjenom, od koje se izrađuju posebne školjke.
  • Prilikom zagrijavanja iznutra postoje određena ograničenja - skupljene cijevi i krajnji rukavi ne bi trebali doći u kontakt s odvodima zbog vjerojatnosti brzog gubitka performansi. Ova se metoda obično koristi u područjima male duljine.

Video jasno pokazuje kako napraviti grijanje kanalizacije pomoću kabela:

Sada znate kako se može izvoditi grijanje septičkih jama i vanjskih kanalizacijskih cijevi. Nadamo se da su vam pruženi podaci bili korisni i razumljivi!

Učitavam...

Dodaj komentar