Kako spojiti cirkulacijsku crpku na struju?

Cirkulacijska crpka važan je element modernih sustava grijanje, Potrebna je za prisilnu cirkulaciju vode u sustavu grijanja, što štedi i do 30% na grijanju privatnih kuća i vikendica. Ušteda leži u činjenici da rashladno sredstvo brzo prolazi kroz cijevi, što rezultira time da se voda ne hladi tako brzo i, sukladno tome, nema potrebe snažno ga zagrijavati. U ovom će se članku razmotriti ispravnost spajanja cirkulacijske crpke na mrežu. Dijagrami i video upute pomoći će vam da samostalno izvedete ožičenje bez grešaka!

Što je važno znati?

Dijagram ožičenja i metode povezivanja uređaja poput cirkulacijske crpke na struju mogu imati različite izvedbe. Izbor određene opcije određuje se karakteristikama grijanog objekta, kao i mjestom na kojem se uređaj nalazi. Postoje dva načina za povezivanje:

  • izravni priključak na 220 V napajalnu mrežu;
  • priključite na neprekidno napajanje, koje je zauzvrat povezano na mrežu 220 V ili 220/380 V (u slučaju trofaznog UPS-a).

Odabirom prve metode, potrošač riskira da ostane bez grijanja u slučaju dužeg nestanka. Takva se opcija može smatrati opravdanom samo s visokim stupnjem pouzdanosti napajanja, što smanjuje vjerojatnost dugog prekida napajanja na minimum, a također, ako u postrojenju postoji rezervni izvor električne energije. Druga metoda je poželjna, iako zahtijeva dodatne troškove.

Načini povezivanja

Mrežni priključak s utikačem i utičnicom, Ova metoda pruža ugradnja električne utičnice u neposrednoj blizini mjesta gdje je cirkulacijska pumpa montirana. Ponekad mogu doći s kabelom i utikačem u kompletu, kao na fotografiji:

Zapadni model

U tom slučaju uređaj jednostavno možete priključiti na mrežu pomoću utičnice koja se nalazi na dosegu kabela. Trebate samo osigurati da postoji treći kontakt uzemljenja u utičnici.

Ako nema kabela s utikačem, potrebno ih je kupiti ili izvaditi iz neiskorištenog uređaja. Obratite pažnju na presjek vodiča kabela. Trebao bi biti između 1,5 mm2 do 2,5 mm2, Žice moraju biti nanizane bakarima, pružajući otpor ponovljenom savijanju. Na slici je prikazan kabel s utikačem za spajanje električnih uređaja na mrežu:

Električni kabel s utikačem

Prije nego što spojite cirkulacijsku crpku, morate saznati koja je od tri žice kabela spojena na uzemljeni terminal utikača. To se može učiniti pomoću ohmmetra, istodobno provjeravajući integritet preostalih žica.

Otvorite poklopac priključne kutije. Unutar okvira nalaze se tri terminala namijenjena povezivanju uređaja s mrežom, a označena su kao na slici:

Označavanje terminala

Odvijemo stezaljku kabelske čahure (na prvoj fotografiji to je plastična matica u koju je kabel ubačen), stavimo je na naš kabel, umetnemo kabel u čahuru. Ako unutar kutije postoji kravata kabela, provucite kabel kroz njega. Krajeve žica kabela, unaprijed uklonjene od izolacije, spajamo sa priključcima.

Na L i N stezaljke trebate spojiti žice spojene na utikače utikača (ne bojte se miješati ih, to nije presudno), spojite žicu za uzemljenje utikača na PE terminal (ali ovdje ne možete pogriješiti). Upute isporučene uz proizvod zabranjuju uporabu bez zaštitne mase. Zatim zategnite stezaljku (ako postoji), čvrsto stegnite stezaljku kabela i zakopčajte poklopac priključne kutije. Crpka je spremna za uključivanje.

Fiksna veza. Dijagram povezivanja cirkulacijske crpke sa napajanjem uzemljenjem nalazi se u nastavku:

Stacionarno uključivanje crpke u mrežu napajanja

Zahtjevi za poprečni presjek žica isti su kao u prethodnoj verziji. Kabel za ovu instalaciju može se koristiti i fleksibilan i nefleksibilan, od bakra VVGili aluminij AVVG, Ako kabel nije fleksibilan, instalacija mora osigurati njegovu nepokretnost. Da biste to učinili, kabel duž cijele rute fiksiran je stezaljkama.

U ovoj izvedbi, prekidač zaostale struje (diferencijalni automat). Umjesto toga, možete koristiti uobičajeni jednopolni prekidač, prolazeći kroz njega samo fazne žice. Ako je stroj ugrađen u ploču na kojoj se nalazi PE sabirnica, tada kabel od crpke do stroja mora biti trožilni. U nedostatku takve sabirnice, PE terminal treba spojiti na uzemljenje. Takva veza može se izvršiti zasebnom žicom.

Također bih želio razmotriti takvu opciju ugradnje kao spajanje crpke na UPS. Najpoželjnije je i osigurava neovisnost funkcioniranja sustava grijanja od nestanka struje. Dijagram povezivanja cirkulacijske crpke za neprekidno napajanje dan je dolje:

UPS krug grijanja

Snaga UPS-a treba odabrati na temelju snage motora crpke. Kapacitet baterije određuje se procijenjeno vrijeme autonomnog napajanja cirkulacijske crpke, to jest vrijeme isključenja napajanja. oko kako odabrati UPS za bojler Razgovarali smo u zasebnom članku. Zahtjevi za presjek kabela, kao i za prisutnost zaštitnog uzemljenja, vrijede za sve mogućnosti spajanja.

Za kraj, preporučujemo vam da pogledate video upute za spajanje različitih modela crpki na mrežu:

Grundfos

Wilo stratos-pico

Dijagram povezivanja cirkulacijske crpke na termostat

Stoga smo ispitali kako pravilno provodi priključak cirkulacijske crpke na mrežu. Dijagram i primjeri videozapisa pomogli su učvrstiti materijal i jasno vidjeti nijanse instalacije!

Bilo bi korisno pročitati:

Grundfos

Wilo stratos-pico

Dijagram povezivanja cirkulacijske crpke na termostat

 

(3 glasova)
Učitavanje ...

Jedan komentar

  • Aleksandar

    Nema veze s povezivanjem crpki, ali što je mislio tehnolog (instalater) kada je filtar stavio naopako na kolektor ?! (prvi video)

    odgovor

Dodajte komentar