Kako napraviti grijanje u seoskoj kući?

Ako se odlučite za grijanje u seoskoj kući, morate dobro odmjeriti sve prednosti i nedostatke sustava grijanja. Uz to, važno je shvatiti ima li dovoljno vještina i iskustva u instalaciji opreme jer je cijena pogreške skupa - preraditi i kupiti nove materijale koštat će popriličan denar. Dalje ćemo razmotriti mogućnosti grijanja seoske kuće, kao i popis usluga koji pružaju specijalizirane organizacije (tako da razumijete kako rade profesionalci).

Koji sustavi postoje?

Dakle, za početak, razmislite o mogućnostima grijanja stambene zgrade:

antena, Omogućuju ih generatori topline koji zagrijavaju zrak i ventilatori koji distribuiraju toplinu kroz kanale u grijane prostorije. Nije najbolja opcija, jer se ugradnja grijanja zraka treba provoditi tijekom izgradnje seoske kuće. Osim toga, grijanje zraka nije najekonomičnije i zahtijeva stalno održavanje (čišćenje filtera itd.).

električni, Dobra opcija ako će kuću rijetko posjećivati, jer neće biti potrebno sustav za ispuštanje zimi ili održavanje konstantnog grijanja kako se krug grijanja ne bi odmrzavao. Instalacija električnog grijanja nije teško ako koristite električne konvektore ili infracrvene grijače. Električno podno grijanje zahtijeva pravilnu ugradnju, inače sustav neće raditi dobro ili će brzo uspjeti. Glavni nedostatak električnog grijanja su visoki troškovi.

štednjak, Opet racionalan izbor za rijetki posjet seoskoj kući. Grijanje kućišta peći je najmanje ugodno, a praktično nije automatizirano, što je njegov glavni nedostatak. Da bi soba bila topla, potrebna vam je stalna prisutnost osobe koja će odmah baciti drva ili ugljen u peć. Glavne prednosti su niski troškovi instalacije i čvrsto gorivo.

Voda, Pa, najoptimalnija cijena i kvaliteta je ugradnja grijanja vode u seoskoj kući. Grijanje se vrši zbog kotla (plin, električno ili čvrsto gorivo), kao i sustava cijevi, radijatora, konvektora (ako je potrebno) i automatizacije (po izboru). Pored toga, može se ugraditi sustav podnog grijanja. Ova je opcija grijanja najpopularnija i racionalnija, posebno ako je seoska kuća posjećena ili je mjesto stalnog boravka.

Što se tiče vode, želio bih detaljnije razmotriti vrste opcija grijanja (ili bolje rečeno bojlera):

 1. Električni. Pros: tihi rad, siguran rad, kompaktna veličina, višenamjenost. Nedostaci: kvaliteta električne mreže mora biti visoka (pad napona može oštetiti opremu), troškovi električnog kotla, kao i troškovi grijanja, prilično su visoki.
 2. Plin.Među prednostima su niski troškovi grijanja, relativno jeftini troškovi opreme i istovremeno jednostavan rad. Nedostatak je što morate dobiti dozvolu za instaliranje plinske opreme.
 3. Čvrsto gorivo. Pozitivni aspekti: niska cijena kotla, sigurnost uporabe, minimalni troškovi grijanja. Naličje novčića je da se za grijanje prostorije mora stalno pratiti ogrjev ili drva. Pored toga, kotlovi na kruto gorivo emitiraju proizvode izgaranja, zbog čega je potrebno montirati dimnjak.
 4. Lož ulje. Visoka učinkovitost (do 90%), vijek trajanja dostiže 30 godina, sposobnost automatizacije sustava, ne trebaju dozvole za instaliranje kotla. Međutim, oprema s tekućim gorivom je prilično skupa, osim toga, kotlovi stvaraju buku tijekom rada i zahtijevaju smještanje u posebnu prostoriju (kotlovnicu).
 5. U kombinaciji. Na primjer, plinska struja ili plinsko ogrevno drvo. Ovom vrstom opreme osigurat ćete svoj dom od smrzavanja u slučaju nesreće na plinovodu, što nije neuobičajeno u privatnom sektoru. Međutim, za praktičnost ćete morati platiti više nego alternativne mogućnosti.

Dodatno želim napomenuti da grijanje vode može biti prirodnom cirkulacijom (rashladno sredstvo se distribuira na temelju fizičkih zakona, kao rezultat toga sustav će funkcionirati čak i bez električne energije) i prisilno (uključivanje glavne cirkulacijske crpke u krug).

Druga važna točka je dijagram kruga grijanja, može biti jednocijevni (rashladno sredstvo prolazi kroz radijatore u izravnom slijedu) i dvocijevno (hladna i topla voda ulaze u krug iz različitih cijevi, što omogućava pažljiviju kontrolu temperature grijanja u sobi).

Koraci instalacije

Tako da razumijete kako se instalacija sastoji, na primjer, predstavljamo vam detaljni postupak instalacije grijanja seoske kuće "po ključu":

 • proračun i dizajn sustava grijanja;
 • odabir prikladnih komponenti (uključujući promjer cijevi i izlaz kotla);
 • kupnja sve potrebne opreme, dostava do mjesta ugradnje;
 • ugradnja radijatora, kotla, automatizacija;
 • polaganje glavnih cijevi prema shemi;
 • spajanje kruga na vodoopskrbu kuće;
 • punjenje sustava grijanja rashladnom tekućinom;
 • puštanje u rad opreme i puštanje u rad sustava.

Kao što možete vidjeti, postupak instalacije sustava grijanja za seosku kuću prilično je naporan. Ako u ovom pitanju nema iskustva, bolje je malo preplatiti i koristiti usluge stručnjaka.

voksdom

Sada znate što je instalacija "ključ u ruke" za grijanje seoske kuće. Ako imate bilo kakvih pitanja, postavite ih u komentarima ispod članka, pokušat ćemo vam pomoći u rješavanju problema!

Učitavam...

Dodaj komentar