Koja je razlika između vozača od napajanja i transformatora

Većina potrošača električne energije koristi 220 V izmjenični napon, ali mnogi moderni uređaji za osvjetljenje zahtijevaju posebne izvore napajanja koji osiguravaju smanjeni izmjenični ili istosmjerni napon ili stabilnu struju. Da bi se stvorili potrebni radni uvjeti za potrošače niskog napona su: elektronski transformator, napajanje, pogonitelj. Važno je odrediti koji uređaj odabrati u određenoj situaciji, jer ovisi o tome koliko će dobro i koliko dugo služiti oprema. Razmotrite svojstva svakog pretvarača zasebno i kako se pogonitelj razlikuje od napajanja i transformatora.

Elektronski transformator

Najjednostavniji izvor napajanja je transformator. Njegove funkcije uključuju povećanje ili linijsko smanjenje napona.

I elektronički i konvencionalni transformator na izlazu imaju izmjeničnu struju, ali koja je razlika između njih? Činjenica je da elektronički rade na visokoj frekvenciji, znatno prelazeći mrežu 50 Hz, točnije desetke kiloherca. To je omogućilo smanjenje njihove težine i dimenzija.

Elektronski transformator

Elektronski transformatori koriste se za napajanje halogenih svjetiljki na 12 V ili 24 V.

Shema spajanja svjetiljke na elektronički transformator

Ako takve žarulje spojite izravno na električnu mrežu, one će izgorjeti. Ali, ako je halogena svjetiljka dizajnirana za 220 V, tada transformator za spuštanje nije potreban. Uređaj je spojen izravno na mrežu.

Ova vrsta pretvarača nije prikladna za LED svjetiljke i svjetiljke. Ali jednostavnost i jeftinost uređaja omogućila je njegovu široku upotrebu za spajanje halogenih svjetiljki.

Prilikom odabira uređaja morate uzeti u obzir:

  • izlazni napon (mora odgovarati nazivnoj vrijednosti spojenog uređaja);
  • nazivna snaga (ako je nekoliko halogenih svjetiljki spojeno paralelno s napajanjem, snaga svake od njih se zbraja).

Takav se elektronički pretvarač postavlja u neposrednoj blizini isporučenih žarulja tako da se ne pregrijavaju i pružaju prirodnu ventilaciju. Prilikom postavljanja lokalnog pozadinskog osvjetljenja dopušteno je montirati ga preko spuštenih stropova, pregrada, u ormare. Zabranjeno je uključivanje transformatora bez opterećenja, a većina modela jednostavno se neće istovremeno pokrenuti.

Istosmjerno napajanje

Jedinica za napajanje jednosmjernim napajanjem je uređaj za spuštanje naizmjeničnog napona od mreže do potrebne vrijednosti i pretvaranje u konstantni.

Takvi se PSU koriste za LED trake i za 12V LED žarulje. Pogreška će biti korištenjem transformatora za napajanje, jer to može smanjiti vijek trajanja i dovesti do treperenja svjetlosnog toka.

Napajanje za led traku

Kao što znate, za rad LED-ova potrebna je stabilna struja. Ali takva napajanja samo stabiliziraju napon. Za to se na primjer u LED traci koriste otpornici koji ograničavaju struju. Ali takvo je rješenje učinkovito samo za diode male snage.

Otpornici na LED trake

Vozač

Za povezivanje LED-ova velike snage koja se koriste u reflektorima, reflektorima, uličnim svjetlima, koristite upravljački program.

Ovaj je uređaj konstantno stabilizirani izvor struje. Kad se na njega priključi neko opterećenje, napon se može promijeniti, ali trenutna jakost imat će jasno definiranu vrijednost.

Vozač

Zašto se vozač umjesto napajanja za povezivanje LED dioda koristi?

Jedna od karakteristika LED dioda je pad napona. Ako karakteristike poluvodičkog uređaja imaju rekord od 300 miliampera i 3,3 volta, to znači da je nazivna struja za uređaj 300 mA, a pad napona 3,3 V. A ako ga hranite stabiliziranom strujom ove veličine, trajat će dugo i blistavo će svijetliti.

VAC LED izvora

Iz grafikona karakteristike struje napona vidi se da čak i malo povećanje napona dovodi do primjetnog porasta struje. I to nije izravno proporcionalna ovisnost, već bliska kvadratnoj.

Moglo bi se pretpostaviti da će se postavljanjem točnog napona jednom trajno postaviti vrijednost nazivne struje potrebne za rad LED izvora. Ali svaka instanca ima jedinstvene parametre i svojstva, a kad se nekoliko komada spoji paralelno ili u nizu, rezultat će biti nepredvidiv.

Osim toga, na njih utječe i temperatura okoline. Činjenica je da LED diode imaju negativni temperaturni koeficijent napona (TKN). To znači da se tijekom zagrijavanja pad na LED smanjuje, a struja raste ako se primijeni stabilizirani, nepromjenjivi napon. Za vozače izlazni napon varira ovisno o opterećenju i njegovom stanju, a struja se stabilizira.

Stoga, ako prilikom spajanja LED koristite redovito napajanje s konstantom od 12 V, lampica će raditi, ali razdoblje će se smanjiti. Da biste odabrali pravog vozača, morate uzeti u obzir njegove glavne tehničke karakteristike:

  • nazivna izlazna struja;
  • maksimalna snaga;
  • minimalna snaga.

Ponekad su parametri uređaja naznačeni u različitom obliku. Na primjer, specifikacije vozača 18-34V 650 mA (20 W):

  • ulazni napon 85-277 V,
  • izlazni napon 18-34 V,
  • izlazna struja 650 mA.

Odnosno, prikladan je za LED matricu sa karakteristikama: snaga - 20 W, napon - 18-34 V, radna struja - 650-700 mA ili za 6-10 LED snagom od 2 W.

LED žarulje su serijski povezane s upravljačkim programom, jer će u ovom slučaju ista struja strujati kroz sve elemente. Ako su spojeni paralelno, može se ispostaviti da će jedan od elemenata biti preopterećen, dok drugi neće raditi u punom kapacitetu.

Serijska veza

Kako se ne bi prešlo najveće dopušteno opterećenje pretvarača, ne preporučuje se povećati broj LED-ova u krugu.

Upravljački program odabran je prema struji koju potroše LED-ovi. Na primjer, diodi snage 1 W treba 300 - 350 mA.

Ova vrsta napajanja ima takve nedostatke kao što su:

  • uska specijalizacija na LED-ima;
  • mogućnost korištenja samo za određeni broj LED izvora.

To jest, za svaki je uređaj odabran određeni broj LED-ova. Ako u tom slučaju jedan od njih ne uspije, krug će se raspasti i vozač će se upustiti u obranu (ili izgorjeti), jer potonji ne rade u stanju mirovanja.

Zaključno, napominjemo da unatoč činjenici da se pogon, napajanje i elektronski transformator koriste za povezivanje potrošača niskog napona, to su potpuno različiti uređaji koji se međusobno razlikuju u namjeni. Važno je razumjeti u kojim se slučajevima primjenjuje svaki od njih. Uostalom, samo pravilno odabran izvor napajanja može stvoriti optimalne radne uvjete za vašu opremu.

Srodni materijali:

(2 glasova)
Učitavam...

Dodaj komentar