Što su osigurači i čemu služe?

Osigurač je sklopni električni uređaj koji služi za isključenje zaštićenog kruga. Njegova je svrha zaštititi električnu mrežu i električnu opremu od kratkih spojeva i značajnih preopterećenja. Glavni parametri proizvoda su nazivna i maksimalna isključena struja, kao i nazivni napon. U ovom ćemo članku detaljno razmotriti osigurače: njihovu svrhu, vrste, uređaj i princip rada.

Kako uređaj radi?

Osigurač djeluje u dva načina koji se međusobno značajno razlikuju.

  1. Normalni mrežni način. U ovom se načinu grijanje uređaja odvija kao stalan proces. Istodobno se potpuno zagrijava na određenu temperaturu i oslobađa toplinu koja se oslobađa u okoliš. Na svakom je elementu naznačena takozvana nazivna jakost struje (u pravilu je naznačena najviša strujna vrijednost strukturnog elementa). U osigurač se može umetnuti osigurač različitih nazivnih struja.
  2. Način kratkog spoja i preopterećenje, Uređaj je dizajniran tako da bi s povećanjem snage struje u mreži mogao izgorjeti u najkraćem vremenu. Za to je topljivi element u pojedinim odjeljcima izveden s manjim presjekom, gdje se oslobađa više topline nego u širokim presjecima. u kratki spoj gotovo cijela ili sva sužena područja izgaraju. Kad se element rastopi, oko njega se stvara električni luk, čije se uklanjanje događa u spremniku mehanizma.

Na tijelu uređaja treba navesti trenutnu jakost, a također treba uzeti u obzir i najveći dozvoljeni napon na kojem uređaj ne radi.

Grafikon u nastavku prikazuje ovisnost vremena izgaranja osigurača od struje:

Vrijeme gorenja prema trenutnom

Gdje je l10 struja pri kojoj se element topi i isključuje ga iz mreže 10 s.

Vrste i vrste elemenata

Osigurači su podijeljeni u dvije vrste: niski i visoki napon. Ta se podjela objašnjava veličinom napona radnih mreža u kojima se koristi osigurač.

Uređaji niskog napona označeni su kao MV ili OL i dizajnirani su za napone do 1000 V. U uređajima s niskonaponskim naponom, finozrnat punilo nalazi se oko bakrenog umetka. Njihova se primjena izračunava na 630 Ampera.

PN-2

PR uređaj je jednostavniji (na fotografiji ispod) od PN, ali kratkim spojem i oni mogu ugasiti električni luk. Dizajniran za struje od 15 do 60 ampera.

PR-2

Po dizajnerskim značajkama, osigurači se dijele na uložak, pluto, plastiku i cijevi. Prema vrsti izvršenja proizvode preklopljive i nesrušive proizvode. Sklopivi imaju mogućnost pristupa umetku. Dizajn je rastavljen, a izgarani umetak zamijenjen je novim. Nerazdvojivi su izrađeni od staklene žarulje, pa se smatraju jednokratnim i ne mogu se zamijeniti.

dizajn

Moderni osigurač sastoji se od dva dijela:

  • baza električnog izolacijskog materijala s metalnim navojem (potrebna za spajanje na električni krug);
  • zamjenjivi umetak koji se topi.

Konstrukcija od plute

Temelj uređaja je umetak koji gori ili se topi tijekom kratkog spoja. U cilju gašenja luka, koji nastaje kao rezultat izgaranja uklonjivog umetka, ugrađuju se uređaji za gašenje.

Priključci umetka spojeni su na stezaljke tako da je osigurač povezan s vodom električnog kruga. Za to se koriste posebni pouzdani pričvrsni terminali (držači) koji bi trebali osigurati dobar kontakt. Ako ne postoji, na tom mjestu može doći do zagrijavanja.

Značajke dizajna

Značajka dizajna osigurača je da uređaj izgori prije nego što se oštete ostali dijelovi mehanizma. Uostalom, lakšu je zamjenu nego mikrovezu ili drugu komponentu opreme. Stoga je takav dio odabran uzimajući u obzir da je njegova brzina taljenja veća nego kod žica vodova. Njihova temperatura ne bi trebala doseći opasnu razinu, jer će to dovesti do kvara opreme.

Dizajn mehanizma plutanog oblika ima oblik uloška u koji se uvija osigurač s poklopcem. Ako se dogodi hitan slučaj, utikač će izgorjeti. Danas ova pluta izgleda poput gumba, slično uobičajenom prekidaču. Ovaj gumb nakon nesreće vraća uređaj u radno stanje.

Osim što topljivi sastojak štiti električni krug od oštećenja, ujedno štiti od požara i požara. Uostalom, uobičajena žica može doći u dodir sa zapaljivim materijalima u trenutku paljenja, a dio gori unutar uređaja.

Ocjene uređaja odabiru se prema najnižoj nazivnoj struji električne mreže ili zasebnom dijelu električnog kruga. Tablica s ocjenama nalazi se u nastavku:

PP ocjene

Ako je potrebno takvu komponentu promijeniti u AB (prekidači), tada njihova vrijednost mora biti jedan korak veća od sastavnog dijela. Na primjer:

Omjer prekidača i osigurača

oko kako zamijeniti prometne gužve s automatskim strojevima vlastitim rukama, rekli smo u odgovarajućem članku.

Na kraju, preporučujemo vam pogledati koristan video na temu:

Stoga smo pregledali uređaj, princip rada i imenovanje osigurača. Nadamo se da su vam pruženi podaci bili korisni i zanimljivi!

Sigurno ne znate:

(6 glasova)
Učitavanje ...

Dodajte komentar